L'oposició lamenta que el transport escolar urbà deixi de ser gratuït el curs vinent

El PSC reclama que no s'hagi de pagar fins a segon de primària. CiU aprova en solitari les ajudes mentre ERC reclama que tinguin en compte l'edat

Arnau Urgell
16 de maig del 2012
El debat sobre el transport escolar urbà va arribar al ple del Consell.
El debat sobre el transport escolar urbà va arribar al ple del Consell. | Arnau Urgell
El debat sobre el transport escolar urbà va arribar al ple del Consell. Foto: Arnau Urgell

La setmana passada va transcendir que el transport escolar urbà deixaria de ser gratuït. La mesura, que s'aplicarà a partir del curs vinent, afectarà els alumnes de Ripoll, Sant Joan i Campdevànol. En canvi, el transport interurbà –i el que comunica nuclis com Beget i Ventolà amb Camprodon i Ribes- continuarà sent gratuït.

La qüestió va arribar aquest dimarts al ple del Consell Comarcal. Allà, l'equip de govern de CiU va aprovar en solitari les bases per atorgar ajuts per aquest servei de transport. L'oposició no hi va donar suport i va lamentar que s'hagi tirat endavant aquesta mesura motivada per la “dràstica” disminució de l'aportació del Departament d'Ensenyament. Una decisió que les AMPA “s'han pres amb resignació” com va admetre el president Miquel Rovira que va destacar que l'important que es mantingués el servei. Això sí, va assegurar que la gratuïtat ha provocat una certa “comoditat”. “Tota la vida s'ha anat a l'escola a peu, la gent s'ha acostumat molt bé” va assegurar.

Els més bel·ligerants van ser els socialistes. Enric Pérez va qualificar la decisió de “pas enrere” i va manifestar el desacord “en continuar perdent serveis”. Tot plegat després de tancar l'exercici del 2011 amb un superàvit de 180.000 euros i un romanent de 680.000 euros. Tot i això, va agrair la “sensibilitat” del govern del Consell en apostar pel preu més baix (1,5 euros per alumne i dia en una forquilla que pot arribar als 4 euros). Concretament, cada estudiant haurà de pagar 30 euros mensuals o 15 si només utilitza el servei al matí.

El PSC va demanar replantejar la mesura, si més no de cara al curs 2013-2014, per tal que el transport sigui gratuït des de P-3 a segon de primària, una possibilitat que la consellera d'Ensenyament, Montserrat Portabella, va considerar que podria ser “discriminatòria”. Enric Pérez, a més, va pronosticar que “augmentaria el caos viari a Ripoll”.

Maria Carme Freixa, portaveu d'ERC, va explicar que la idea no els agrada. Això sí, es van abstenir en l'aprovació dels ajuts pel servei i va reclamar que haurien de tenir en compte l'edat. A més, els republicans van demanar que es fes un seguiment del servei per avaluar si la més que possible baixada de la demanda permet reduir costos amb vehicles més petits.