L'objectiu Ripoll, patrimoni de la humanitat, a Madrid

ERC presentarà al Congrés espanyol una proposició per aconseguir el compromís de Cultura. L'Ajuntament de Ripoll confia en aconseguir formar part de la llista indicativa l'any 2013

Arnau Urgell
15 de maig del 2012
Ramon Santanach, Jordi Munell, Teresa Jordà i Nancy Rovira a davant de la portalada.
Ramon Santanach, Jordi Munell, Teresa Jordà i Nancy Rovira a davant de la portalada. | Arnau Urgell
Ramon Santanach, Jordi Munell, Teresa Jordà i Nancy Rovira a davant de la portalada. Foto: Arnau Urgell

El llarg camí per aconseguir que la portalada del monestir de Ripoll sigui declarada patrimoni de la humanitat passarà aquest dimecres per Madrid. En el marc de la comissió de Cultura del Congrés espanyol, la diputada ripollesa Teresa Jordà hi defensarà una proposició no de llei per instar al Ministeri de Cultura a assumir la reivindicació iniciada a finals de l'any passat pel consistori.

L'objectiu de l'Ajuntament de Ripoll, explicitat per l'alcalde Jordi Munell, és que el 2013 –coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana- la portalada passi a formar part de la denominada llista indicativa per esdevenir patrimoni de la humanitat. Es tracta de la llista que elabora el Ministeri espanyol de Cultura per proposar a la UNESCO elements a reconèixer. Actualment, només se'n poden proposar dos per any un dels quals de caràcter natural i l'altre patrimonial o immaterial.

Formar part de la llista no és cap garantia però és un pas imprescindible. De fet, hores d'ara n'hi ha una vintena pendents que l'UNESCO els declari patrimoni de la humanitat. Tanmateix, l'alcalde Jordi Munell ha assenyalat que Ripoll no se situaria a la cua ja que disposa d'elements com un programa d'actuacions de restauració iniciat dècades ençà i un extens estudi històric del monument.

La proposta que presentarà Teresa Jordà, en nom del grup mixt, reclama el suport de Cultura al nomenament així com que sigui la Generalitat la que el pugui defensar davant la UNESCO. La republicana, que ha explicat que s'han fet contactes previs amb el PP per intentar que la proposta tiri endavant, s'ha mostrat confiada d'aconseguir el suport de la comissió parlamentària.

El Partit Popular ho portarà al Parlament

Hores abans de la compareixença de Munell i Jordà davant de la portalada, el Partit Popular va anunciar que duria el reconeixement al Parlament de Catalunya. El diputat gironí Enric Millo, en una nota de premsa, ha assenyalat que és el “primer pas” ja que són les autonomies les que han de presentar les propostes de reconeixement al Ministeri de Cultura.

L'alcalde Jordi Munell ha aclarit però que ja compten amb el recolzament del Govern ja que la proposta la va assumir el Patronat del Monestir en una reunió presidida pel mateix conseller Ferran Mascarell . Per la seva banda, Teresa Jordà, s'ha mostrat “encantada” que el PP se sumi a la reivindicació més de les visites de Millo a la comarca.

Portalada del Monestir de Santa Maria. Foto: Adrià Costa