El Ripollès redescobreix el mite d'Otger Cataló

Inauguren el centre d'interpretació de Montgrony Any 0, la segona gran pota del projecte turístic Terra de Comtes després del Palau de l'Abadia de Sant Joan

Arnau Urgell
30 de març del 2012
Les autoritats descobrint la figura d'Otger Cataló.
Les autoritats descobrint la figura d'Otger Cataló. | Arnau Urgell
Les autoritats descobrint la figura d'Otger Cataló. Foto: Arnau Urgell

En una comarca de llegendes i grans personatges medievals, la figura d'Otger Cataló ha passat tradicionalment una mica desapercebuda. Tanmateix, el nou centre d'interpretació Montgrony Any 0 vol posar remei a aquest oblit. De moment, aquest cap de setmana hi haurà jornada de portes obertes per descobrir la segona pota del projecte Terra de Comtes i Abats.

El mite d'Otger Català protagonitza el Montgrony Any 0, ubicat a l'antiga rectoria del santuari, i que ha suposat una inversió de 350.000 euros. El nom fa referència al que Verdaguer va denominar com “lo rovell de l'Ou de Catalunya”, allà on va començar tot. De fet, la corona catalana va impulsar al segle XV la llegenda de Cataló per atribuir a un personatge, la creació de la nació catalana. Tot i que va prendre certa volada a la Renaixença, el fet de tractar-se d'un “mite culte” –en contraposició al del Comte Arnau, vinculat a la lluita contra el poder feudal- mai va aconseguir gran difusió entre la població. El mite ha atribuït a aquest personatge inventat el mateix nom del país.

L'acte ha comptat amb la presència del delegat del Govern, Eudald Casadesús, que ha assenyalat la importància del producte Terra de Comtes i Abats com un element per desenvolupar el turisme en el si d'una economia diversificada com la del Ripollès. A més, ha reivindicat el paper del “gombrenès adoptiu” Eudald Maideu que vint-i-cinc anys enrere ja va aconseguir fer emergir el mite del Comte Arnau –quan se'n parlava poc- gràcies al descobriment de les restes del castell de Mataplana.

L'alcalde de Gombrèn, per la seva banda, ha qualificat la inauguració del Montgrony Any 0 com “un abans i un després pel municipi” mentre que el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Carles Jaume, ha aprofitat la seva primera visita oficial a la comarca per destacar que la col·laboració entre administracions és “fonamental” per superar poc a poc la crisi.

Una vegada inaugurat, el Montgrony Any 0 es podrà visitar gratuïtament tant el dissabte 31 de març com el diumenge 1 d'abril en un cap de setmana de portes obertes. Posteriorment, per Setmana Santa, l'horari del centre serà d'11 del matí a dues del migdia i de quatre a sis de la tardà. A més, el divendres, dissabte i diumenge es farà una visita guiada a les dotze del migdia.

Després del centre d'interpretació de Montgrony, només quedarà pendent obrir el juny el de la Capella de la Congregació de Ripoll que inicialment havia de funcionar el 2011. A més, es continuen els treballs per completar el Camí Ral de Campdevànol a Gombrèn, un projecte que es va acabar incorporant al Terra de Comtes. Cal recordar que des de l'abril de 2010 funciona al Palau de l'Abadia de Sant Joan el centre d'interpretació dedicat a una altra llegenda com és la del Comte Arnau.

Foto de família de les autoritats a davant del centre d'interpretació de Montgrony. Foto: Arnau Urgell