El parc natural tirarà endavant si aconsegueix ser «autosuficient»

El conseller Pelegrí aprofita la inauguració de la seu del CEINR a Ribes per comprometre's amb la creació d'un Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser

Arnau Urgell
26 de març del 2012
Josep Maria Pelegrí es va comprometre amb el parc natural.
Josep Maria Pelegrí es va comprometre amb el parc natural. | Arnau Urgell
Josep Maria Pelegrí es va comprometre amb el parc natural. Foto: Arnau Urgell

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va donar suport públicament a la creació del Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser. Ho va fer en l'acte d'inauguració de la nova seu del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès que es va celebrar dissabte a Ribes de Freser. Pelegrí, això sí, va advertir que el parc hauria de ser “autosuficient” i esdevenir un nou model de gestió dels parcs naturals al nostre país. La proposta es va reactivar després del procés participatiu per definir el futur de la muntanya de Sant Miquel de Setcases.

El CEINR, després de cinc anys vivint sota el sostre del Consorci Ripollès Desenvolupament, ja té casa pròpia. El dissabte es va voler oficialitzar aquesta nova etapa iniciada a Ribes de Freser amb la presència de la màxima autoritat del país en aquest àmbit. El conseller Pelegrí va elogiar-ne la tasca pel fet d'haver aplicat una nova manera de gestionar els espais protegits gens enfrontada amb l'aprofitament forestal i les activitats turístiques. Una política –entre la qual destaca l'aposta per la biomassa- que segons Agricultura pot fer viable un parc natural que neix “de la demanda i el consens del territori”.

De fet, l'alcalde de Ribes de Freser –i president del CEINR- va aprofitar el seu discurs per reivindicar el parc tot assenyalant que suposaria un canvi de gestió respecte actualment. “Ens donaria un nom i suposaria un element d'atracció pel turisme” va assenyalar. Pelegrí, per la seva banda, no va voler posar terminis a la creació i va afirmar que tiraria endavant “quan hi hagués sobre la taula una proposta econòmicament sostenible” .

L'alcalde ribetà, va aprofitar la inauguració, per recordar l'aposta que tant a nivell comarcal com municipal s'està realitzant per la biomassa com una manera  de generar un nou sector econòmic, mantenir el territori i evitar la dependència energètica. Precisament la seu del CEINR, que ha costat uns 710.000 euros, s'escalfa amb una caldera alimentada per estella forestal.

Inauguració de la nova seu del CEINR. Foto: Arnau Urgell