L'hivern més sec al Ripollès, com a mínim, en sis dècades

En tres mesos han caigut entre 3 i 13 litres, una xifra que no arriba al 10% de l'habitual i que esdevé les més baixes de totes les sèries meteorològiques

Arnau Urgell
08 de març del 2012
El Freser molt sec al seu pas per Ripoll.
El Freser molt sec al seu pas per Ripoll. | Arnau Urgell
El Freser molt sec al seu pas per Ripoll. Foto: Arnau Urgell

La manca de pluges i de neu es percep en el paisatge. Rius amb cabals molt escassos –dramàtics després de les derivacions pels aprofitaments hidroelèctrics- i muntanyes ben pelades per sota dels 2.000 metres. A més, ho certifiquen les dades. Es tracta de l'hivern més sec, com a mínim, de les sis darreres dècades, acumulant els registres de precipitació menors de totes les sèries meteorològiques.

Al Ripollès acostumen a caure entre 130 i 150 litres en els tres mesos del considerat hivern climàtic –d'1 de desembre a 1 de març- segons explica en Jordi Bober, observador meteorològic de Planoles i coordinador de la Xarxa Meteorològica del Ripollès (XAMERI). Enguany però la xifra no ha arribat ni al 10%, amb valors que s'han situat entre els 3 i els 13 litres i que només a Ulldeter, on la mitjana és bastant superior, només s'ha arribat als 20,5 litres.

La sequera s'ha notat especialment al Baix Ripollès. Destaca el cas de Campdevànol on Xavier Morell recull dades des del 1946. Enguany tot just s'han recollit 4,2 litres en tres mesos, la xifra menor en aquests 66 anys d'observació meteorològica. Tècnicament és una situació de sequera prolongada perquè pràcticament cap dia s'ha passat del llindar del litre. De fet, no hi ha cap regada significativa des del 19-22 de novembre .

Encara ha estat més raquítica la pluja a Gombrèn on tot just ha arribat a 3,0 litres en tres mesos (rècord absolut d'una sèrie que Hermenegild Falguera recull des de 1960). A Planoles s'ha quedat en 8,0 litres i, tal com assenyala Jordi Bober, 6 cm de neu –tots acumulats el 5 de febrer- que contrasten amb els 31 de mitjana. A Ribes de Freser, segons dades de Meteoribes , l'hivern s'ha tancat amb 6,6 litres, mentre a Sant Joan, amb 8,0 (Pere Cubí). A la Vall de Camprodon les xifres no són massa millors. A Sant Pau de Segúries amb tot l'hivern n'han caigut 7,5 mentre a Molló puja fins a 13,5 –dels quals 5,3 corresponen a la nevada del 5 de febrer-. De fet, fora de les muntanyes, només s'ha vist nevar en tres ocasions. Una enfarinada a Ripoll el 2 de febrer, una altra més general el 5 de febrer i una tercera, molt escassa, concentrada a la Vall de Camprodon el 14 de febrer.

El març es preveu molt sec

La tendència de desembre a febrer s'ha mantingut a inicis de març. De fet, no es veu cap canvi en les dues properes setmanes. “Tenim un anticicló a sobre com una catedral” explica Jordi Bober. Això sí, és impossible saber què pot passar l'abril i el maig, dos dels mesos amb una major pluviositat.

Sigui com sigui, la sequera preocupa. Els pantans del Ter internes encara estan relativament plens: 75% a Sau i 90% a Susqueda . “Si la situació continua cauran en picat” adverteix Bober. De fet, el terreny està tant sec que si plou les properes setmanes la major part de l'aigua s'escolarà cap als aqüífers i les reserves no augmentaran massa. A més, un hivern anormalment ventós ha assecat encara més la vegetació i ha fet augmentar el risc d'incendi .

La sequera també està posant en risc la collita de cereal en zones com les Terres de Ponent o Osona. Si s'acaba perdent, els ramaders del Ripollès en podrien les conseqüències a causa de l'increment de preu del pinso.

Precipitació hivern 2011-2012

Campdevànol: 4,2 litres
Gombrèn: 3,0 litres
Planoles: 8,0 litres
Ribes de Freser: 6,6 litres
Sant Joan de les Abadesses: 8,0 litres
Sant Pau de Segúries: 7,5 litres
Molló: 13,5 litres
Ulldeter: 20,5 litres