L'Ajuntament de Ripoll aposta per la insubmissió fiscal

CiU, ERC i PxC aproven una moció per “explorar” el buit legal de deixar de pagar impostos a l'Agència Tributària espanyola i passar a fer-ho a la catalana

Arnau Urgell
29 de febrer del 2012
Ple de l'Ajuntament de Ripoll.
Ple de l'Ajuntament de Ripoll. | Arnau Urgell
Ripoll explorarà la insubmissió fiscal. Foto: Arnau Urgell

L'Ajuntament de Ripoll ha decidit apostar per a la insubmissió fiscal. En el ple d'aquest dimarts es va aprovar una moció presentada per ERC per “explorar” el buit legal existent i que podria permetre deixar de pagar impostos a l'Agència Tributària espanyola i fer-ho a la catalana. El text, que va comptar amb els vots de CiU i la PxC i l'oposició de PSC, suposa que el consistori ripollès esdevingui el primer de les comarques gironines en fer el pas i seguir l'exemple d'altres poblacions com Arenys de Munt, Berga oManlleu.

La moció té un valor simbòlic. De moment, es dóna suport a la campanya Diem prou que diversos petits empresaris han impulsat per deixar de pagar impostos a Espanya com a forma de denuncia de l'espoli fiscal –es calcula que Catalunya envia a la resta de l'Estat entre 16.000 i 22.000 milions euros anuals-. Al Ripollès, el primer en sumar-se a la campanya va ser l'alpinista ribetà Carles Gel.

La republicana Teresa Jordà va recordar que l'espoli fiscal també esdevé un espoli social ja que posa en risc l'estat del benestar. “Cal passar a l'acció” va afirmar tot recordant que abans de tirar endavant la insubmissió fiscal calia avaluar el buit legal existent. CiU, per la seva banda, es va sumar als republicans ja que consideren que “els impostos s'han de recaptar i gestionar des de casa” i van considerar “ben plantejada” la moció per analitzar si era possible liquidar els impostos a l'Agència Tributària catalana.

En canvi, el PSC es va oposar frontalment a la proposta. Enric Pérez va titllar de “poc lògic” recomanar des de l'Ajuntament una acció que no es té clar si és legal. I tot recordant els deutes del Govern amb els municipis es va preguntar si no es podia demanar als vilatans que passessin a pagar els impostos directament al consistori ripollès. Els socialistes van recordar que la reducció de la solidaritat amb la resta de l'Estat espanyol es podia abordar el 2013 en el marc de la revisió del sistema de finançament.