La central de biomassa de Llaudet pot començar a ser una realitat el 2013

L'Ajuntament de Sant Joan i la promotora de la central de biomassa esperen acabar els tràmits urbanístics abans d'acabar l'any. “L'aposta de l'empresa és molt clara” sosté Ramon Roqué

Arnau Urgell
24 de febrer del 2012
576_1330010005_Adri_Costa_MG_6431_Ramon_Roqu_Biomassa_2012
576_1330010005_Adri_Costa_MG_6431_Ramon_Roqu_Biomassa_2012 | Adrià Costa
Ramon Roqué mostrant el projecte amb els representants d'Agefred. Foto: Adrià Costa

El projecte de la central de biomassa a la colònia Llaudet de Sant Joan avança a pas lent però ferm. Així ho sosté l'alcalde Ramon Roqué que aquest dijous es va poder reunir amb representants de l'empresa promotora, Agefred, aprofitant la primera edició de la Fira de la Biomassa que se celebra a Vic. La previsió de Roqué és enllestir els tràmits urbanístics abans d'acabar per tal d'iniciar les obres, si més no les d'urbanització, el 2013.

A finals de novembre passat el ple santjoaní va modificar inicialment el pla de millora urbana de la colònia Llaudet per permetre la implantació del projecte energètic. Entre altres qüestions, es permeten alçades superiors als 12 metres en el 15% de l'edificabilitat del sector. L'alcalde considera que la tramitació encara es pot allargar uns mesos però mentrestant l'empresa continua acabant de perfilar els detalls d'una iniciativa que pot suposar una inversió de 35 milions d'euros. Segons dades d'Agefred –l'empresa promotora que també impulsa la xarxa de calor de Ribes- es poden arribar a generar 100 llocs de treball directes i 150 indirectes.

Una vegada s'acabin tots els tràmits urbanístics, les màquines ja podrien fer acte de presència a Llaudet. En aquest sentit Ramon Roqué considera que el 2013 es podria iniciar almenys les obres d'urbanització del sector tot i que no descarta que tiressin endavant els treballs previs de construcció de la mateixa planta.

L'alcalde santjoaní ha qualificat de “molt satisfactòria” la reunió que van mantenir aquest dijous a Vic aprofitant la Fira de la Biomassa –on es va aprofitar per exposar el projecte-. “L'aposta de l'empresa és molt ferma” sosté. Per altra banda, es mostra tranquil respecte l'eliminació de primes a l'energia renovable impulsada pel govern popular. “Els responsables de l'empresa consideren que al llarg de l'any s'aclarirà la situació amb primes específiques per cada tipologia d'energia” explica. “No ens farà renunciar al projecte” conclou amb seguretat.

Protagonisme ripollès

El Ripollès ha tingut un important protagonisme a la primera jornada de la fira. Esteve Pous, gerent del CEINR, va explicar davant de dos centenars de persones l'experiència en subministrar biomassa als ens locals. Per la seva banda, representants d'Agefred, l'empresa adjudicatària de la xarxa de calor de Ribes de Freser, també van fer una xerrada sobre el projecte per escalfar amb biomassa els equipaments del municipi.

Al certamen, que en la seva primera jornada va comptar amb un miler de visitants i més de setanta expositors, s'hi va poder veure una important representació de la comarca amb la presència de diversos alcaldes i regidors així com d'empreses relacionades amb el sector.

Galeria de fotos de la Fira de Biomassa (Adrià Costa)