ERC demana que es rebaixi la taxa de casaments de Sant Joan

Esquerra presenta al·legacions a l'IBI i l'impost de vehicles entre altres ordenances fiscals

Redacció Osona.com
22 de novembre del 2011
El passat 30 de setembre de 2011 l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va aprovar inicialment, únicament amb els vots favorables del PSC i els vots en contra dels grups municipals d’ERC i CiU, les ordenances fiscals pel proper any 2012.

A la sessió plenària, el grup municpal d'ERC va definir els documents aprovats com “irreals i allunyats de la realitat econòmica de la gent” ja que, en conjunt, no representen “cap disminució econòmica” pels vilatans. “Aquelles ordenances que més afecten a la quotidianitat dels santjoanins i santjoanines no disminueixen i, o bé es mantenen al topall màxim legalment permès per la Llei d’Hisendes Locals o bé l’Ajuntament no aplica coeficients de rebaixa més alts tot i tenir plena potestat per fer-ho”, expliquen els republicans en una nota de premsa.

Per aquest fet, ERC ha presentat al registre de l’ajuntament, a fi de ser votades per sessió plenària, les següents al•legacions a fi que les ordenances fiscals definitives resultin una eina reguladora acord amb els temps de crisi econòmica que esdevenen actualment.

-------------------
AL•LEGACIONS PRESENTADES
ERC SANT JOAN DE LES ABADESSES


PRIMERA. Al•legació a l’ordenança fiscal número 26, reguladora de la Taxa per la utilització privativa de la sala de sessions o altres dependències municipals amb motiu d'un casament o actes similars. La tarifa establerta (452,12 € més 50,80€) de gestió protocol•lària) per la preparació del Claustre del Palau de l'Abadia està totalment desorbitada i té l'efecte de dissuadir que la gent decideixi casar-se en aquest lloc. Una política decidida a atreure turisme de qualitat hauria de fomentar a la gent conèixer els llocs emblemàtics del nostre municipi, i per tant, una bona mesura podria ser la de potenciar els casaments al Claustre del Palau de l'Abadia. Molts municipis catalans segueixen aquesta política i llocs emblemàtics com el Saló del Consell de Cent de l’ajuntament de Barcelona ofereixen el servei de casament de forma molt més simbòlica.

Es proposa modificar la tarifa establerta en l'article 4 apartat 4 de l'esmentada ordenança i situar-la en un import de 250 euros (en comptes del 452,12 euros actuals).

SEGONA. Al•legació a l’ordenança fiscal número 2, reguladora de l’Impost sobre Béns Immobles.  A l'any 2006 es va dur a terme una revisió cadastral que va implicar un augment dels valors cadastrals.  Cal dir, però, que aquest augment dels valors cadastrals no s'aplicava de cop, sinó que cada any es van actualitzant els valors cadastrals afegint un 10% de l'increment de valor cadastral després de la revisió cadastral respecte el valor que es tenia en compte l'any anterior (període 2007 al 2016).  Des de l'any 2006 fins a l'actualitat els drets reconeguts per IBI han augmentat d'una manera més que considerable any rere any (no hi ha any que no augmentin), sense que l'equip de govern així pres cap mesura per evitar aquest augment desproporcionat. A l'any 2006 hi havien drets reconeguts per IBI per import de 485.794,77€, l’any 2006, i a l'any 2011 aquests drets reconeguts ja pugen als 1.056.008,40€ (per tant, en aquest període s'han augmentat els drets reconeguts un 120%).

Es proposa adequar el tipus de gravamen al 0,66% pels béns de naturalesa urbana (La Llei d'Hisendes Locals permet que aquest tipus se situi entre el 0,4% i l'1,1%), i al 0,57% pels béns de naturalesa rústica (la mateixa llei citada anteriorment preveu que se situï entre el 0,3% i el 0,9%).  L'objectiu de reduir aquests tipus de gravamen és compensar l'increment de les quotes dels últims anys, i va en la mateixa línia de les al•legacions presentades a les ordenances fiscals pels anys 2008 i 2009.

TERCERA. Al•legació a l’ordenança fiscal número 3, reguladora de l'Impost de vehicles de tracció mecànica. Sant Joan de les Abadesses aplica les tarifes màximes que permet la llei d’Hisendes Locals, i per tant, això fa que el nostre municipi sigui el municipi de la comarca que es paga més per aquest impost.

Es proposa reduir les tarifes que es contemplen en aquesta ordenança un 10%, d'acord amb els mecanismes establerts a la Llei reguladora de les Hisendes Locals.

QUARTA. A l'ordenança fiscal número 7, reguladora de la Taxa per expedició de documents administratius. El plenari municipal del passat 30 de setembre de 2011 va aprovar incorporar nous epígrafs a la taxa per l'expedició de documents administratius. Un d'ells, és el que fa referència a fotocòpies de documents de l'arxiu municipal, amb una tarifa d'1'5€ per fotocòpies DIN-A4 i una tarifa d'1€ per fotocòpies DIN-A3, unes tarifes molt elevades i completament dissuasòries i inexplicables.

Es proposa modificar la tarifa per fotocòpies de documents de l'arxiu municipal en format DIN-A4 i aplicar una tarifa de 0,5€.