Creix l'oposició al tancament nocturn dels CAP del Ripollès

CCOO s'oposa frontalment a deixar el Ripollès sense ambulatoris a les nits i no descarta mobilitzacions. Els alcaldes de la Vall de Camprodon fan pinya i demanen aturar la mesura que s'aplicarà a finals de mes

Arnau Urgell
15 de juliol del 2011
Els CAP del Ripollès tancaran a la nit a finals de mes.
Els CAP del Ripollès tancaran a la nit a finals de mes. | Arnau Urgell
Els CAP del Ripollès tancaran a la nit a finals de mes. Foto: Arnau Urgell

Primers moviments contra l'anunci del tancament nocturn dels CAP de Ripoll i Camprodon i la fi de les guàrdies localitzables dels ambulatoris de Campdevànol i Ribes de Freser. Mentre CCOO mostra  la seva “total oposició” i no descarta mobilitzacions, els sis alcaldes de la Vall de Camprodon fan front comú per intentar aturar una mesura que, segons el conseller Boi Ruiz, es podria podria aplicar a partir de finals de mes.

Unir esforços contra els tancaments

Comissions Obreres pretén que la resposta contra la retallada sanitària sigui unitària. En aquest sentit, tal i com va explicar el seu secretari general Antoni Sànchez, volen treballar per tirar una endavant una plataforma que agrupi entitats, partits i ajuntaments de la comarca contra els tancaments dels CAP. Consideren que sí tira endavant els habitants de la comarca quedaran “en situació molt precària” i recorden que una de les alternatives, les ambulàncies, també tiran una reducció de quasi 100 hores diàries al conjunt de la demarcació.

El sindicat lamenta que la mesura s'hagi pres a l'estiu per limitar la resposta i sense anunciar-ne el dia. De fet, es va comunicar via nota de premsa el 8 de juliol i encara ningú sap quan es farà efectiva. El conseller Boi Ruiz va explicar ahir que serà a finals de mes.

Mocions i mobilitzacions

CCOO no descarta mobilitzacions i també presentarà mocions als ajuntaments. “Qui no vulgui el servei nocturn que ho digui públicament” va desafiar Joan Baz tot recordant que l'ara alcalde Jordi Munell havia dit en campanya que no hi hauria retallades als CAP. “Cal que tots els alcaldes, siguin del color polític que siguin, s'hi oposin” va afegir Antoni Sánchez.

Un dels primers partits en posicionar-se ha estat la CUP de Ripoll. En una nota de premsa insten a l'Ajuntament i al Consell Comarcal a evitar la retallada tant en l'àmbit del CAP com en el servei d'ambulàncies. També es pregunten de què servirà la gran inversió a la C-17 si, al mateix temps, es retallen serveis bàsics. "Qui vindrà a viure al Ripollès? Quina qualitat de vidra tindrem?" es demanen els independentistes.

Unitat a la Vall de Camprodon

Els alcaldes de la Vall de Camprodon –dos del PSC, tres de CiU i un independent-, per la seva banda, ja s'han unit contra la retallada. Han anunciat mocions als ajuntaments i traslladar la qüestió al consell d'alcaldes, al Consell Comarcal i al Govern Territorial de Salut del Ripollès. També han sol·licitat reunions amb el delegat de Salut a Girona i li han demanat que aturi la mesura. Els alcaldes recorden que bona part dels seus pobles quedaran a més de 30 minuts i 30 km del centre sanitari més propers. També lamenten profundament que no se'ls hagi informat –només va rebre una comunicació l'alcalde de Camprodon- ni com funcionaria el sistema d'atenció telefònica.

La mesura, a finals de juliol

El conseller Boi Ruiz, que aquest dijous va ser a Girona, va anunciar que el tancament nocturn dles CAP –que també afecta altres comarques- es farà efectiva a finals de mes. El responsable de Salut considera que aquestes mesures eviten deixar alguna zona sencera sense servei d'urgències.

Nota de premsa alcaldes Vall de Camprodon

Comunicat de la CUP de Ripoll