Indignació a la Vall de Camprodon per tancar el CAP de nit

Esteve Pujol: “Es posa en risc la resolució d'una emergència”

Arnau Urgell
11 de juliol del 2011
Camprodon es queda sense CAP a les nits.
Camprodon es queda sense CAP a les nits. | Ajuntament de Camprodon
Camprodon es queda sense CAP a les nits. Foto: Ajuntament de Camprodon

La decisió de tancar de manera imminent els CAP en horari nocturn, que es va fer pública divendres, ha caigut especialment malament a la Vall de Camprodon. L'alcalde camprodoní, Esteve Pujol, en censura tant la forma de comunicar-ho com al contingut d'una decisió que “posa en risc la resolució d'una emergència”. De fet, considera que s'incompleixen els protocols de resposta ja que bona part de la vall queda a més de 30 km o 30 minuts de l'Hospital de Campdevànol, on se centrarà les urgències de nit.

El context de retallades i el fet que en diverses comarques s'anés aplicant el tancament nocturn feia presagiar que la mesura es podria aplicar en qualsevol moment. Uns rumors que van fer que els sis alcaldes de la vall, juntament amb el president de la Mancomunitat, adrecessin una carta al president de la Generalitat i els responsables de Salut per tal d'explicar les especificitats d'un territori que queda a 30-40 km del centre hospitalari més proper. “Els ajuntaments ja vam fer moció aquesta primavera demanant el manteniment del servei 24 hores al CAP. Ni cas, ni resposta” afirmava el president de la Mancomunitat en funcions, Josep Coma, al seu Twitter. Un dels alcaldes que, per cert, s'ha assabentat de la mesura a través de la premsa.

De fet, Salut només ha comunicat el tancament dels CAP a través d'un correu electrònic als dos municipis directament afectats –Camprodon i Ripoll-. “Aquesta mesura va molt més enllà de Camprodon, en el nostre cas incideix en tota la vall” explica Pujol que lamenta que una decisió de tant abast ni tant sols hagi merescut una reunió. “És una mesura feta sense pensar que ens fa patir molt, no ens quedarem de braços plegats” ha advertit. En aquest sentit espera realitzar aquesta mateixa setmana una ronda de contactes amb la resta d'alcaldes per acordar les accions conjuntes a prendre.

Rebuig menys frontal de l'Ajuntament de Ripoll

La decisió tampoc ha agradat a l'Ajuntament de Ripoll que aprovarà una moció per tal que Salut reconsideri la seva decisió. Tot i això, el rebuig no és tan frontal –en part per la distància respecte Campdevànol- i el mateix Jordi Munell va qualificar la decisió de "mal menor". En aquest sentit considera que el servei es manté però d'una altra manera i que l'usuari no quedarà desatès.