Munell, 5è alcalde de Ripoll

CiU recupera l'alcaldia de la capital del Ripollès després de 8 anys de governs progressistes. Ofereix mà estesa però també canvis importants en urbanisme, barris i promoció econòmica

Arnau Urgell
11 de juny del 2011
Jordi Munell prometent el càrrec d'alcalde de Ripoll.
Jordi Munell prometent el càrrec d'alcalde de Ripoll. | Arnau Urgell
Jordi Munell prometent el càrrec d'alcalde de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Jordi Munell és des d'aquest migdia el cinquè alcalde de Ripoll de l'actual etapa democràtica. CiU recupera d'aquesta manera l'alcaldia de la capital del Ripollès després de vuit anys de governs de coalició progressistes encapçalats per Teresa Jordà. Munell, que ha ofert mà estesa a la resta de grups, ha anunciat que a la vila calen canvis en polítiques urbanístiques, de promoció econòmica, en matèria de cultura i de manteniment dels barris.

No hi hagut sorpreses a la constitució del ple de la novena legislatura de l'Ajuntament de Ripoll. El veredicte de les urnes va ser clar: majoria absoluta de CiU i aquest fet s'ha traslladat amb els nou vots que ha aconseguit Munell en la seva investidura. Els cinc regidors d'ERC han votat a l'alcaldessa sortint Teresa Jordà mentre que els dos del PSC ho han fet per Enric Pérez. Xavier Fernández, que s'ha estrenat com a regidor de Plataforma per Catalunya, ha votat en blanc.

Munell ha encetat la seva singladura com a alcalde amb un discurs de tot institucional. Ha ofert i demanat col·laboració al conjunt del consistori i s'ha fos en una abraçada amb Teresa Jordà quan ha volgut agrair-li la feina al capdavant de l'Ajuntament. Però evidentment ha volgut marcar perfil propi tot recordant que era “moment de mirar endavant” i no pas de valorar els “deures” que des de l'equip de govern sortint se'ls hi ha recordat els darrers dies.

El nou alcalde s'ha compromès a no pujar els impostos més enllà de l'IPC. També ha assenyalat la importància de l'arribada de la C-17 desdoblada com un element revulsiu per l'economia local i ha assenyalat que malgrat que es continuaran projectes de l'equip de Jordà també són temps de canvis. En aquest sentit ha reiterat el seu compromís de modificar el POUM en zones com la carretera de les Llosses i la Devesa del Pla i ha assenyalat com a eixos prioritaris la promoció econòmica –“hem de compensar amb nous llocs de treball les polítiques d'estalvi” ha afirmat-, el fet de “mimar” els barris i la d'augmentar l'activitat cultura i firal. Munell també ha afirmat que donaria “veu i vot” a les entitats i ha emplaçat al conjunt del poble a treballar en el projecte de la Capital de Cultura Catalana 2013.

Els discursos més polítics

La resta de grups –a excepció de la PxC- han optat per uns discursos més polititzats. L'alcaldessa sortint Teresa Jordà, que ha recordat que a partir d'ara “liderarà” l'oposició, ha detallat un per un els “deures” que deixa al seu successor. Això sí, com ha repetit des de l'endemà del 22-M, ha garantit que el traspàs està sent i serà “detallat i transparent”. Jordà també ha volgut agrair un per un tots els regidors d'ERC, el PSC i ICV que l'han acompanyada al llarg dels darrers vuit anys. “M'emporto una motxilla plena d'experiències, orgull i passió” ha afirmat tot anunciant una oposició de “sentit comú i ètica” però al mateix temps amb “exigència”.

També ha repassat obra de govern el portaveu del PSC Enric Pérez que ha anunciat un “treball amb positiu” des de l'oposició. “Estarem al costat del govern si hi ha voluntat d'entesa” ha afirmat tot i que ha advertit que no acceptaran que “la manca de recursos porti a una política sense ambició”. Per la seva banda, Xavier Fernández, s'ha limitat a afirmar que “cal treballar junts per aixecar el poble més enllà dels partits”.

Des de CiU Xavier Cima ha completat el discurs institucional de Munell amb un de més polític en el qual ha celebrat que Ripoll “recuperi la noble tradició que governi la força més votada”. Pel portaveu dels nacionalistes “el col·lapse de la vila té remei” i ha demanat implicació del conjunt de ciutadans per “canviar el rumb”. Cima ha explicat que des de l'equip de govern es preguntaran en cada projecte si funciona o no per decidir si es continuen o cal aturar-los. Finalment, s'ha compromès a tirar endavant una política més “transparent i rigorosa” per “recuperar la confiança amb la política municipal”.

La sala plena, cassoles a l'exterior

El canvi a l'alcaldia del Ripollès ha estat seguida per desenes de persones que han fet petita la sala de plens. En destacava la presència del delegat del Govern a Girona i exalcalde Eudald Casadesús així com la majoria de regidors sortints i bona part dels membres de les llistes de CiU, ERC i PSC.

Mentrestant, a l'exterior, no han parat de sonar les cassoles en una concentració convocada per part dels "indignats" contra la presència de la xenòfoba PxC al consistori ripollès. Després d'una bona estona repicant atuells, i quan el ple encara no havia acabat, els 25 concentrats han iniciat una assemblea al voltant d'una pancarta amb el lema "No ens representen" que, en aquest cas, semblava anar dirigida al conjunt de regidors.

 Discurs de Jordi Munell 

Contracrònica del ple d'investidura
 





Composició completa consistori

Jordi Munell Garcia (CiU)
Miquel Rovira Comas (CiU)
Josefina Guix Sala (CiU)
Josep Maria Creixans Sala (CiU)
Maria Dolors Vilalta (CiU)
Xavier Cima Ruiz (CiU)
Ramon Santanach (CiU)
Marc Grifell (CiU)
Magda Perramon (CiU)
Teresa Jordà Roura (ERC)
Roger Bosch Capdevila (ERC)
Ramon Serra i Vila (ERC)
Jordi Batlle i Falcon (ERC)
Nancy Rovira i Salvans (ERC)
Enric Pérez Casas (PSC)
Jaume Camps Bové (PSC)
Xavier Fernández Garcia (PxC)

Els 17 regidors de la novena legislatura de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

A la sala de plens no hi cabia ni una agulla. Foto: Arnau Urgell