Tots els partits donen suport al manifest a «Ripoll, primer les persones»

El manifest que denuncia la xenofòbia de PxC ha rebut el recolzament de CiU, ERC, PSC, ICV i la CUP

Redacció
19 de maig del 2011
Les entitats van recollir adhesions al manifest contra la xenofòbia al mercat de Ripoll.
Les entitats van recollir adhesions al manifest contra la xenofòbia al mercat de Ripoll. | Arnau Urgell
El manifest que denuncia la xenofòbia de la PxC ha sumat el suport dels partits. Foto: Arnau Urgell

CiU, ERC, PSC, ICV i la CUP han donat suport explícit al manifest a "Ripoll, primer les persones". La iniciativa ha aplegat finalment 14 entitats de la vila que denuncien la candidatura xenòfoba de PxC i conviden a que “ni un sol vot enfili cap al racisme". El text ha comptat amb l'adhesió individual de l'alcaldessa i candidata d'ERC Teresa Jordà i dels caps de llista Jordi Munell (CiU), Enric Pérez (PSC) i Joan Baz (ICV) s’adhereixen també a títol personal.

Els impulsors han explicat que no han cercat el suport del PP ja que el seu candidat ha expressat que havia col·laborat amb Josep Anglada i que també va ser proposat per encapçalar la llista de PxC.

Des les entitats que van impulsar el manifest valoren "amb absoluta satisfacció la plena corresponsabilitat i coherència de totes les forces polítiques democràtiques, més enllà d’interessos partidistes i conclaus electorals, en la defensa de la cohesió social i la unitat civil de Ripoll". En aquest sentit consideren que la unitat és clau per "deixar fora de joc aquells que defensen discursos d’odi, atien la persecució i alenen el feixisme i el racisme".

A la llista inicial de suports amb entitats com el GDT, Obrim els Ulls i Arç, els sindicats CCOO i UGT i entitats veïnals com l'AV Plaça Tomàs Raguer o juvenils com els Joves del Ninot s'hi han afegit l'Obrador del Jardí i l'Escola de Futbol Sala Ripollès que ha denunciat els atacs verbals que han hagut de patir algun dels seus jugadors nouvinguts.

Rebuig total a la xenofòbia

La campanya ha recollit les adhesions dels representants dels diversos partits. Xevi Ardite (CDC) i Miquel Rovira (UDC) "han volgut remarcar estar en contra dels partits polítics xenòfobs, sinó de totes aquelles persones que promouen aquests actes i fets antisocials i antipersones". Per la seva Teresa Jordà (ERC) ha afirmat "que ens sumem al rebuig a aquesta manera de pensar i d''actuar". I ha fet una crida "a seguir treballant per les persones siguin d'on siguin i vinguin d'on vinguin".

Enric Pérez (PSC) ha volgut manifestar "el rebuig a actituts que minen la bona convivència que es gaudeix a Ripoll i al Ripollès" mentre que Joan Baz (ICV) ha recordat que "el discurs de 'primer els de casa' el 'd'aquí no hi cabem tots' és un relat de curta mirada que atempta contra la tradició d'integració i cohesió social de Catalunya en
general i Ripoll en particular com a terra acollidora".

Carta oberta: a Ripoll, primer les persones

En relació a allò que han fet referència els mitjans de comunicació recentment, publiquem aquesta carta per exposar la profunda indignació que hem sentit en saber que la formació racista i xenòfoba, es presenta a les eleccions municipals del nostre poble, Ripoll. No en tenim prou en conèixer que hi ha més d’un centenar de candidatures de PxC en terres catalanes, com per acabar adonant-nos de la possibilitat que tinguem trepitjant pels nostres carrers la mentida, l’odi, la por i la hipocresia. Per això el nostre lema és “Primer les persones”. A Ripoll, a casa i arreu.

Tots i totes sabem, o hauríem de saber que PxC és una formació política que fomenta la discriminació, la xenofòbia, el feixisme i el racisme obertament. Només cal llegir a la carta de presentació del partit frases com “ha arribat l’hora de dir en veu alta i sense por allò que tots pensem: que ja n’hi ha prou, que primer som els catalans i no pas els immigrants”. O veure en el seu decàleg demagog tot el deix d’afirmacions pregonant el més absurd dels racismes. Les evidències sobre la xenofòbia de PxC són tan òbvies, començant pel seu naixement i arribant fins a les darreres paraules d’Anglada el passat més d’abril: "Que se'n vagin, que se'n vagin, que se'n vagin". PxC no és ningú per foragitar cap persona ni per rebentar la convivència ni per trencar la cohesió social de Ripoll.

Disposem de tots els elements, proves i fets per demostrar el que Plataforma per Catalunya representa: el seu origen ultradretà, netament feixista, finançat per organitzacions feixistes europees. Les posem totes a la vostre disposició.

Però no poden menystenir el resultat immediat i les conseqüències socials de l’existència d’aquesta candidatura. És un fet “qui odi llaura, odi recull”. Encara, però, estem a temps d’evitar-ho. Per això, ens adrecem a tothom, a totes i tots.

Votar PxC és anar de la mà de Josep Anglada, un franquista confés, en aquests moments processat judicialment i recentment condemnat per agredir violentament un menor a Vic. Votar PxC és anar al costat de qui defensa un règim que durant 40 anys ha perseguit el nostre poble i va anul·lar tota llibertat, individual i col·lectiva. No estem disposats a permetre-ho. Tenim memòria. I estem en la obligació ètica i moral, en el deure i en eldret, de dir-ho i de fer-ho públic. I així ho farem.

Votar PxC és votar a forces que defensen la dictadura franquista: amb Enric Ravello, per exemple, membre de la neonazi CEDADE, i amb una llarga llista de reconeguts, ultres i d'extrema dreta, alguns condemnats per atemptats terroristes ultradretans a la década dels 80. PxC es un partit que no pensa que totes les persones tenim el mateix dret de viure dignament en aquesta terra; que proposa eradicar de la nostra societat persones amb qui ens topem cada dia i que han fet els impossibles per arribar fins aquí i sobreviure amb els seus fills i filles. I que desitgen donar-los un espai vivible per al seu desenvolupament.

No es poden construir discursos d’odi. Les persones afectades i les persones i entitats que els farem costat no ens quedarem pas callades ni quietes. Ens activarem solidàriament i assenyalarem qui atia l’odi. De fet, ja estem activades. I combatrem, socialment i política, a cara descoberta per tots els mitjans civils, socials i legals el discurs feixistitzant de PxC allà on sigui: al carrer, a les escoles, a l’esport, a cada festa popular, a cada racó del nostre poble. Obertament. Perquè no pensem permetre que el més estúpid i perillós discurs racista -basat en tòpics falsos- s’instal·li a Ripoll. Persones, entitats i associacions portem una dura i persistent carrera de molts anys procurant oferir un gra de sorra per tal que les persones, siguin d’on siguin, interactuïn amb plena normalitat, utilitzant les vies del diàleg i el compartir plegats el dret de ser iguals malgrat les diferències. Per afrontar plegats també les dificultats. Ens hem enriquit tant amb les noves descobertes que no volem caure en mans de la pobresa humana i perdre els nostres nous companys i companyes de viatge. No tenim ganes de veure la nostra feina trepitjada de la manera que estan a punt de fer-ho: esbotzant els mínims principis democràtics.

És per aquest motiu, que rebutgem la proposta de Plataforma x Catalunya. I us convidem obertament a que ni un sol vot vagi a la candidatura de PxC a Ripoll.