«Només pactarem amb qui modifiqui el POUM»

L'alcaldable d'ERC de Sant Joan, Sergi Albrich, respon els lectors a "Tinc una pregunta per a vostè"

Redacció
13 de maig del 2011
Sergi Albrich
Sergi Albrich | Arnau Urgell
Sergi Albrich respon als lectors d'ElRipollès.info. Foto: Arnau Urgell

- Per què insisteixen en alguns dels projectes de quan governaven després de passar de 7 a 3 regidors?

- No sé a quins projectes fa referència, jo no he governat mai. Crec que aquesta legislatura hem reivindicat aquelles coses que han quedat pendents i que estaven encarades i algunes amb tot el finançament. Com per exemple la nova biblioteca al Palmàs. Aquest projecte disposava del 90% de la subvenció per tal de dur a terme la inversió i, fins i tot, estaven començades les obres. Canviar al projecte va suposar perdre més de 500.000 euros en subvencions, i tirar a terra la part d’obra que estava feta. Va implicar malgastar molts diners.

També hem fet un acurat seguiment del desplegament de la Llei de barris i del Palau de l’Abadia, perquè l’anterior equip de govern va ser qui va definir ambdós projectes i va aconseguir la major part de diners. Per tant, en certa manera ens sentim nostres aquestes projectes que han suposat una gran transformació i millora per Sant Joan, especialment la Vila Vella.

- Estan d’acord amb el projecte de la Fundació MAP a Sant Antoni?

- Veiem amb molt bons ulls la proposta de la Fundació MAP respecte Sant Antoni. Nosaltres ja contemplem al programa electoral que aquest espai esdevingui un equipament de servei d’allotjament i restauració. Si, a més, té un caràcter d’inclusió social i preservar el medi natural tanquem el cercle d’una manera perfecte.

Cal dir que els últims anys ha augmentat considerablement el mal estat de la casa de Sant Antoni i el consistori no hi ha dut a terme cap actuació. Estem contents que la Fundació MAP hagin estat proactius, i hagin estat ells que hagin fet la proposta a l’Ajuntament.

A més, han tingut una visió i una sensibilitat molt important, perquè n’han volgut fer un projecte de poble des del primer dia, fins el punt que van convocar els 11 regidors de l’Ajuntament per explicar-nos la seva idea, buscar el consens i anar tots a una. Allò que no ha fet l’equip de govern al llarg d’aquesta legislatura, ells ho han fet.

- Què planteja pels joves? Què farà per evitar la pèrdua de població?

- És una de les nostres prioritats, així es desprèn del nostre programa electoral i perquè molts membres de la nostre candidatura som de perfil jove. La nostre prioritat serà crear llocs de treballar, desencallant el sector de la Llaudet, que ha estat quatre anys aturat, volem que el sector tingui una relació molt important amb les noves tecnologies, volem fer de Sant Joan una població 2.0, ens pot fer més competitius.

Facilitarem l’accés a l’habitatge. Fa sis anys que no es construeix ni un sol pis de protecció oficial a Sant Joan, ni de compra ni de lloguer. Elaborarem una borsa d’habitatge per tal de fomentar l’ocupació dels pisos buits. Fins ara no ha estat una prioritat i per nosaltres ho serà. Per altra banda calen activitats de cap de setmana perquè els joves no hagin de marxar a fora, comporta un alt ric sobretot en l’oci nocturn.

- És electoralista l’anunci de la inversió de 35 milions per construir la central de biomassa al polígon comarcal de Llaudet?

- Nosaltres tenim un representat al Consell Comarcal del Ripollès, per tant, tenim tota la informació d’aquest projecte i, indirectament, n’hem fet seguiment. És evident que l’anunci ha estat precipitat, i amb un buf electoralista. No ho dic jo, sinó la majoria de gent amb la qual he parlat aquests dies. Si no hi haguessin hagut eleccions aquest mes de maig encara no s’hauria fet públic, perquè no està prou madur en aquests moments.
 
Entre altres coses, perquè la propietat de la Llaudet és de la Generalitat, de l’empresa pública INCASÒL, per tant és la primera peça i la més important en aquest trencaclosques. Sabem que en aquests moments no hi ha acord entre INCASÒL i les empreses que volen fer la inversió a fi de cedir l’espai.

Hagués estat més intel·ligent fer un treball silenciós i a porta tancada perquè no sabem com pot acabar...  Es podria donar al cas, des del moment que es fa públic i no està ben lligat, que un altre municipi presentés una oferta millor a les empreses, causaria molta frustració (si s’acabés fent a un altra banda.) Per cert, a ningú no li estranya que el dia de la presentació pública, a la foto, no sortís ningú de la Generalitat quan n’és la propietària principal?

- Un dels actes més populars de la Festa Major eren les Barmites. Fa un parell d'anys el van prohibir i el 2010 es va mig celebrar mig oficiosament. Pensa reconsiderar la prohibició? Si l'any vinent es torna a convocar a través de les xarxes socials el permetrà?

- Nosaltres ni ho prohibirem ni ho fomentarem, l’Ajuntament n’ha de quedar al marge. No es pot ser hipòcrita. Per què es proposa fer un acte alternatiu a les Barmites, a la font del Covilar i els mateixos que les prohibeixen hi venen alcohol? Era una mesura de cara a la galeria?

En tot cas, nosaltres fomentarem la sensibilització saludable amb campanyes informatives, sobretot amb la població més jove i especialment en els menors d’edat, en allò referent a la salut i drogodependències.

- Ha pensat en actes per a la mainada? No hi ha masses activitats infantils i molt sovint cal marxar a poblacions veïnes que sí que en tenen...

- Nosaltres sí que creiem que calen més actes per la mainada i, com a monitor de lleure i expresident d’un esplai, sóc sensible respecte aquest tema. La legislatura anterior es va començar el cicle d’espectacles infantils i es programaven una sèrie d’activitats al llarg de l’any. Ho recuperarem. També hi havia la previsió de fer una ludoteca, actualment la idea s’ha abandonat i nosaltres treballarem perquè sigui una realitat. També creiem que s’ha de fomentar l’associacionisme de base, tant lúdic, cultural com esportiu, aporta molts valors a la persona.

- On ha d'anar la nova biblioteca?

- Dependrà de com es desencalli la ubicació de la nova escola, ens agradaria que fos al centre de la vila. L’edifici Duran i Reynals és una bona opció però ara mateix no es propietat de l’Ajuntament, tot i que a través del POUM es podria haver adquirit. S’ha de madurar encara la idea, però seria una molt bona opció. Tanmateix la biblioteca és prioritària i ja hem perdut un tren i el municipi necessita l’equipament el més aviat possible.

- Continuaran insistint perquè es deixi d'aparcar a la plaça Major?

- Aparcar o no a la plaça major no serà una decisió unilateral de l’ajuntament, si es fes, seria d’acord amb els veïns i comerciants. Perquè sinó, no funcionarà, ja que l’administració anirà per una banda i els comerciants i veïns per un altre, ha de ser un acord unànime, sinó val més deixar-ho tal i com està. S’ha de buscar una fórmula acord entre tots els agents implicats.

- Si és segona força i no hi ha majoria absoluta buscarà un pacte amb altres forces per ser alcalde?

- Nosaltres no pactarem amb partits, ni volem l’alcaldia perquè sí, pactarem amb persones i programes. Per pactar amb algú haurien d’estar d’acord en tirar endavant les nostres 10 prioritats, com per exemple modificar el POUM (Pla d’ordenació urbanística municipal) adaptar-lo a les necessitats de Sant Joan sense fer malbé les nostres planes i el nostre entorn; treballar per una nova escola,  prioritzar l’arrelament dels joves a la vila, desencallar la zona de la Llaudet, buscar una ubicació per la nova biblioteca, etc. Vam fer publiques les nostres prioritats i es poden trobar a la nostre web www.esquerra.cat/santjoanabadesses .

Buscarem acords amb qui estigui disposat a fer realitat aquestes propostes. Si les altres forces polítiques no hi estan d’acord, ens quedarem a l’oposició. Farem el que sigui millor per Sant Joan, evidentment no acceptaríem l’alcaldia a qualsevol preu. En aquest cas, continuarem fent l’oposició constructiva que hem dut a terme fins ara.

El que sí que fomentarem és el diàleg i el consens, tant si governem com si no, seria bo que no hi hagués majoria absoluta per part de ningú.

Llista ERC Sant Joan

Especial municipals Sant Joan

Secció "Tinc una pregunta per a vostè"

Tots els candidats i llistes de les municipals al Ripollès