Pasqual Maragall beneirà la presentació de la ruta literària dedicada al seu avi poeta

Es presentarà dissabte a les 12 del migdia a Camprodon i a les cinc de la tarda a Sant Joan

Redacció
16 de març del 2011
Pasqual Maragall amb \"l'avi\".
Pasqual Maragall amb \"l'avi\". | Toni Anguera
Pasqual Maragall amb 'l'avi' a Núria. Foto: Toni Anguera

El Ripollès podrà seguir a partir d'ara les passes del poeta Joan Maragall a través d'una ruta literària. Aquest nou element es presentarà aquest dissabte, a càrrec del professor i escriptor Ramon Alabau, i amb la presència Pasqual Maragall, expresident de la Generalitat i nét del poeta.

Els dos punts forts de la ruta seran Camprodon i Sant Joan de les Abadesses. En aquest sentit es faran dues presentacions: a les 12 del migdia a la plaça Doctor Robert de la vila camprodonina i a les cinc del Palau de l'Abadia santjoaní.

El Maragall més ripollès

La relació de Joan Maragall amb el Ripollès s’inicià a Sant Joan, on va passar els estius entre el 1893 iel 1895 i, un cop casat, hi va tornar a estiuejar com a mínim en cinc ocasions.

La història de Sant Joan, fortament relacionada amb el Monestir, va ser un dels motius inspiradors delpoeta, com és el cas del poema el comte Arnau sobre la llegendària figura del Comte.

La Ruta reflecteix els punts més maragallians com són: l’antiga estació ferroviària de Toralles, CanCapell, la casa d’estiueig dels Maragall, la plaça Major, el Palau de l’Abadia, el Monestir i la font delCovilar.

L’any 1901, Joan Maragall va fer estada a Camprodon, tot i que només va passar un estiu, la bellesadel poble i els seus entorns el van captivar. Els espais que ens recorden la presència d’estiuejantsentre els quals Joan Maragall són la plaça del doctor Robert, el passeig de la Font Nova, el Monestirde Sant Pere i la font de Sant Patllari, lloc d’inspiració del poema Les muntanyes.

A la comarca, també cal esmentar l’itinerari que Joan Maragall va resseguir a peu, l’any 1894, entreCamprodon i Núria. Maragall va descriure aquesta travessa al poema els Goigs a la Verge de Núria.

Els actes s’emmarquen dins l’Any Maragall, que impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes il’Associació Família Joan Maragall i Clara Noble, commemora els cent cinquanta anys de la naixença iels cent anys de la mort del poeta.

Coincidint amb la presentació de la ruta, la Institució de les Lletres Catalanes ha editat un opuscle quees podrà trobar a l’estació de Vall de Núria, a l’oficina de turisme de Camprodon i a l’oficinade turisme del Palau de l’Abadia de Sant Joan.