FGC soluciona el conflicte de les cabines del cremallera

Divendres van presentar una proposta de tancament que va rebre el vist-i-plau de CCOO. S'espera que s'implementi just després de Setmana Santa

Arnau Urgell
28 de febrer del 2011
Cabina del cremallera
Cabina del cremallera | CCOO
Punt final a vuit anys de conflicte per les cabines del cremallera de Núria. El passat divendres es va celebrar a Barcelona una reunió entre el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Enric Ticó, els representants de CCOO al comitè d'empresa -Marc Cardona i Xavier Formatger- i la presència del president comarcal de Convergència Xavier Cima.

El mateix Ticó va presentar als conductors una proposta de "tancament total i frontal" que solucionava les aspiracions dels conductors. El mateix Formatger admet la sorpresa que el president de Ferrocarrils afrontés la reunió amb una solució que posa fi a una lluita que ha durat vuit anys.

Pel representant de CCOO es tracta d'una "promesa electoral complerta" ja que era un tema que Eudald Casadesús, quan era diputat de CiU, havia dut al Parlament. En aquest sentit ha volgut agrair publicament la tasca del mateix Casadesús o de Xavier Cima per aconseguir una solució. Això sí, es lamenta que un tema "que es pugui solucionar en una reunió de mitja hora s'hagués allargat tants anys".

Les cabines, després de Setmana Santa

El conflicte arrenca el 2003 quan FGC va comprar dos automotors GTW 2/6 (el Noufonts i el Bastiments). Els combois reserven un espai molt petit pels conductors que no queda aïllat dels viatgers. Al llarg d'aquests vuit anys els treballadors han intentat sense èxit que es tanquin complint la normativa europea en matèria ferroviària (UIC 651).

“No reclavàmem cap privilegi” recalca Formatgers, “tant sols que es complís la normativa i poder treballar amb seguretat” afegeix. En aquest sentit recorda que poden arribar a dur 200 passatgers en condicions meteorològiques adverses. Pels representants dels treballadors el fet de no estar aïllats dels passatgers és un problema ja que el xivarri els dificulta la concentració i el fet de rebre les indicacions dels centres de control i caps d'estació o els senyals acústics dels trens. A més, es queixen que afecta la visió nocturna pel reflex de la llum de la zona de passatgers i que tenen un habitacle molt petit.

Les noves cabines s'instal·laran molt probablement després de Setmana Santa aprofitant que la clientela baixa. En tot cas "aquest cap de setmana s'ha treballat amb gran satisfacció" reconeix Formatger. Per altra banda el comitè d'empresa retirarà la demanda que havia presentat als tribunals per desencallar el conflicte.

Grup a favor del tancament de les cabines del cremallera al Facebook
 


Un dels dos combois causants de la polèmica. Foto: Bernat Borràs