Óssos al Pirineu Oriental?

Investiguen la presència d'un ós bru al límit entre el Vallespir i l'Alt Empordà. Des del CEINR es considera que el Ripollès no és una zona massa òptima perquè s'hi estableixin

Arnau Urgell
10 de novembre del 2010
Noves cries d'óssos
Noves cries d'óssos | DMAH
Cries d'óssos a la Val d'Aran. Foto: DMAH

Fa dues setmanes un treballador de l'Ajuntament de Costoja (Vallespir) va avistar un animals de “grans dimensions” que podria tractar-se d'un ós. Segons publica el diari Avui la cita es va produir a prop de Tapis, just al límit entre el Vallespir i l'Alt Empordà. Des dels servei de Fauna de l'Estat francès es dóna versemblança a l'avistament però no s'han localitzat ni petjades ni restes de pèl. Fins i tot es va arribar a sospitar que l'exemplar s'hagués escapat del Molló Parc però la hipòtesi es va descartar ràpidament.

Des del Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès (CEINR) no tenen cap constància d'aquest avistament. Tot i això no seria el primer realitzat al Pirineu Oriental tot i que sempre han estat a la vessant nord. Per exemple l'any passat se'n va veure un al massís del Carlit, a les comarques de l'Alta Cerdanya i el Capcir.

Jordi Faus, enginyer forestal del CEINR, dubta que el Ripollès sigui una comarca especialment apta per tal que s'hi estableixin els óssos. Tot i advertir que es tracta d'una opinió personal explica que és un territori molt més humanitzat que les zones del Pirineu Central –Val d'Aran, l'Alt Pallars i l'Alta Garona occitana- on estan establerts. En aquest sentit posa sobre la taula la hipòtesi que exemplars com el que presumptament es va veure al Vallespir fes una incursió des del seu hàbitat natural. “Tant óssos com llops poden moure's centenars de quilòmetres i després tornar al punt d'origen” explica Faus.