Setanta anys del gran aiguat

L'acumulació de més de 800 litres en tres dies va provocar inundacions i víctimes mortals

Arnau Urgell
17 d'octubre del 2010
Placa de l'edifici Colon de Ripoll que recorda el nivell de l'aigua.
Placa de l'edifici Colon de Ripoll que recorda el nivell de l'aigua. | Arnau Urgell
Placa de l'edifici Colon de Ripoll que recorda el nivell de l'aigua. Foto: Arnau Urgell

Aquest diumenge, dia 17, es compleix el setantè aniversari del gran desbordament del Ter en tota la seva conca, sobretot a conseqüència de les fortes precipitacions que van caure a tota l'àrea pirinenca. Al terme de Camprodon s'estima que en tres dies van caure 801 litres per metre quadrat -quadriplica per exemple els registres més alts del darrer temporal de la setmana passada-.

L'aiguat de Sant Lluc va suposar l'aigua assolís cotes mai vistes. Al carrer València de Camprodon l'aigua va arribar a l'alçada dels primers pisos de les finques i es va acumular fins a un metre de fang. La fàbrica Espona de Sant Joan i la Farga Bebié de les Llosses van ser dues de les indústries més afectades. En el primer cas l'aigua va arribar a un metre de la sala de màquines mentre que es van ensorrar murs i una part dels pisos de la fàbrica mentre que en el segon van desaparèixer l'escola, l'edifici de la fonda i part dels habitatges. També va caldre refer els ponts de l'entrada i el tren.

L'aigua va superar entre 2 i 3 metres el nivell del pont d'Olot de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Un pont que es va salvar de l'avinguda va ser el d'Olot de Ripoll. Allà l'aigua el va superar entre dos i tres metres per sobre i es va endur les baranes però l'estructura va resistir. El nivell que va assolir l'aigua el recorda una placa a l'edifi Colon. Curiosament, aquest diumenge, entre un grup de vianants que xerraven al costat de la placa hi havia certa controvèrsia sobre si el senyal és al lloc correcte o un metre per sobre. El que és segur és que al llarg d'aquests setanta anys ha ocupat l'actual posició -a uns tres metres del carrer- i també anteriorment a uns dos metres. Altres testimonis, en forma de plaques, es poden trobar a la colònia Agafallops de Ripoll o a la central de can Brandia de Sant Pau de Segúries (en aquest cas amb marques de les cinc grans avingudes del segle XX).

Els danys materials de l'aiguat de Sant Lluc van ser enormes tant a les conques del Ter com a la del Fluvià amb 58 ponts destruïts, 165 indústries i 149 comerços afectats. Però el més greu va ser el preu humà d'unes inundacions que van deixar fins a 90 morts.

Una mirada ripollesa a l'aiguat garrotxí

La productora Zeba del ripollès Sergi Guix ha elaborat un documental sobre els efectes de l'aiguat de Sant Lluc. El treball es va estrenar aquest diumenge al Teatre Principal d'Olot coincidint amb la fira garrotxina.

Restes de la inundació al carrer Enric Delaris. A la paret del col·legi s'observa el senyal de l'altura a què va arribar l'aigua. Foto: Jaume Gaja (Arxiu Gaja Joiers. Manlleu).

Recursos a Internet dels efectes de l'aiguat de 1940

L'aiguat de 1940 a Manlleu Un Article de Josep M. Costa i Camós


"El Manlleu d'ahir" (veure apartat de l'aiguat de 1940)


La notícia, a l'hemeroteca digital de La Vanguardia:




19 d'octubre de 1940 (Pàg. 1)

19 d'octubre de 1940 (Pàg. 2)
20 d'octubre (Pàg. 1)
20 d'octubre (Pàg. 2)

Els efectes de l'aiguat, a la Catalunya Nord: L'Illustration (16-XI-1940)


El record de l'aiguat a la Garrotxa (bloc personal)

Natura, societat i calamitat Tesi doctoral d'Anna Ribas i Palou

Fòrum Cat-Meteo: Comentaris i informacions sobre l'aiguat de 1940 a Girona i Olot