Darrera empenta al pla per revitalitzar les colònies industrials

La Generalitat aprova el Pla director urbanístic de les colònies del Ter i el Freser

Redacció
21 de setembre del 2010
Colònia Llaudet
Colònia Llaudet | Adrià Costa
El pla pretén revitalitzar 60 colònies industrials d'Osona i el Ripollès. Foto: Adrià Costa

La Comissió d’Urbanisme de Catalunya ha emès aquest dimarts l’informe favorable que ha permès al conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, aprovar definitivament el Pla director urbanístic (PDU) de les colònies del Ter i del Freser. Aquest PDU és el segon que s’impulsa per protegir el patrimoni industrial, després del de les colònies del Llobregat.

L’aprovació definitiva del PDU de les colònies del Ter i del Freser es produeix després de la seva exposició a informació pública, durant la qual es van rebre 15 escrits d’al·legacions d’ajuntaments i particulars.

Fruit de l’estudi d’aquestes al•legacions, s’han produït algunes incorporacions en el text definitiu, com ara precisions sobre el sòls amb règim de protecció inclosos en l’àmbit del PDU, concrecions en relació a la delimitació de l’espai que ocupa cada colònia, ajustos en els usos permesos en alguns edificis de les colònies o prescripcions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) relatives a actuacions en les zones més properes als rius.

De l’agricultura a la indústria lligada al riu    
   
El Pla director urbanístic abasta una franja de territori amb una superfície total aproximada de 240 km quadrats, amb 120 km de distància entre els extrems del riu Ter i Freser fins el pantà de Sau i una secció de la vall amb una amplada de 2 km.
 
Aquest àmbit inclou 60 colònies industrials i fàbriques de riu dels 20 municipis següents: Camprodon, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses, Ogassa, Ripoll, Campdevànol, Campelles, Ribes de Fresser i les Lloses, pel que fa al Ripollès; així com de Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Orís, Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Sant Hipòlit de Voltregà, les Masies de Voltregà, Manlleu, Gurb, les Masies de Roda, i Roda de Ter, a Osona.

Durant segles, el territori del Ripollès i Osona comprès en aquest Pla director es va construir sobre la base de l’agricultura. No obstant això, a partir dels anys 40 del segle XIX els vells molins al llarg dels cursos del Ter i del Freser es van anar substituint per fàbriques que necessitaven de la força hidràulica del riu i que, més endavant, es van engrandir fins a formar colònies.
 
Aquests recintes industrials es van establir com a noves localitzacions d’activitat que reunien fàbriques, habitatges i serveis. El resultat d’aquest procés de construcció de colònies i fàbriques va ser l’enfortiment dels nuclis de la vora del Ter i el reforçament no només dels principals centres urbans sinó de tot un seguit de municipis que van persistir fins a la crisi del sector tèxtil de la dècada dels 90.

Tant aquest Pla director urbanístic de les colònies del Ter i del Freser com el PDU de les colònies del Llobregat que el va precedir, s’inspira en el concepte de paisatge cultural, o àmbit geogràfic associat, en aquest cas, a una activitat industrial, que conté valors estètics i culturals molt importants. S’entén, doncs, que l’ordenació i la revalorització del patrimoni industrial de la conca d’aquests dos rius pot ser un factor de dinamització social i econòmica d’aquest territori.
 
Potenciar, ordenar, protegir
El Pla director té per objectiu consolidar les 60 colònies i fàbriques de riu com a espais de residència, d’activitat productiva, de freqüentació turística i de preservació de la memòria històrica, tot això en un marc de planejament coherent.
 
En termes generals, el pla proposa un projecte de parc patrimonial a l’entorn del curs dels rius Ter i Freser. Aquest parc s’entén com un instrument de projecte i gestió, de reconeixement i posada en valor d’un determinat paisatge cultural, que persegueix, no tan sols preservar el seu patrimoni o promoure’l educativament, sinó afavorir el desenvolupament econòmic local.

Fons per a la millora de les colònies industrials del Ter i del Freser
 El pla preveu incloure els establiments industrials del Ter i del Freser dins la propera convocatòria de subvencions als ajuntaments de Catalunya destinades a les actuacions de millora paisatgística a les colònies.
 
El fons que es va crear el 2007 amb motiu de l’aprovació del PDU de les colònies del Llobregat ha permès atorgar ja un total de 3,4 MEUR per a impulsar projectes de rehabilitació d’aquells recintes residencials i fabrils.

- Més informació a osona.com
- Més informació del PDU al web Territori Mapa del PDU de les colònies del Ter i del Freser. Foto: Generalitat de Catalunya