Un establiment rural amb molta capacitat

La Fundació MAP es fa càrrec de la gestió de can Cruells de Planoles | A l'hotel tres dels cinc treballadors tenen alguna discapacitat

Marc Riera/ACN
24 de maig del 2010
En Domingo i la Montse, són dos dels treballadors de can Cruells.
En Domingo i la Montse, són dos dels treballadors de can Cruells. | Marc Riera/ACN
En Domingo i la Montse, són dos dels treballadors de can Cruells. Foto: Marc Riera/ACN

Són debutants en el sector de l'hostaleria i s'han format a consciència durant els darrers tres mesos. Tres dels cinc treballadors de l'hotel rural can Cruells de Planoles tenen algun tipus de discapacitat. Aquest fet, però, no canvia la premissa de tot gestor d'un negoci: servei de qualitat i normalitat. “El client pot percebre aquest fet però d'entrada això no és important” diu la directora de la fundació MAP, Hermínia Ordeig, que admet que tenir treballadors amb discapacitat de cara en el sector turístic és encara una “singularitat”. L'entitat ripollesa ha reconvertit aquest establiment rural en un hotel amb encant, en plena Vall de Ribes.

Per Ordeig, el “valor social” que té la tasca d'inserció laboral de la fundació pot acabar sent un “fet diferencial”en positiu. Actualment l'establiment té cinc persones però de cara a l'estiu -en un període de temporada alta del sector- es poden crear un o dos llocs de treball més que facilitin la inserció d'un col·lectiu especialment vulnerable.

La directora de la MAP explica que aquest treball en contacte directe amb el públic ajuda a augmentar “l'autoestima” del treballador i augmenta la seva seguretat. Ordeig diu que l'objectiu passa per arribar a tenir activitat uns 200 dies a l'any. Això passa per adreçar-se no només al turista de cap de setmana sinó per potenciar Can Cruells amb altres activitats com reunions d'empresa.

La fundació MAP ha fet un canvi de titularitat en la gestió de l'establiment. Fins ara, Can Cruells era una casa de turisme rural. Ara és un hotel rural ja que també disposa d'un servei de restaurant. L'objectiu de la fundació gestora passa perquè l'activitat sigui viable amb preus iguals com els que hi ha al mercat ordinari per un hotel d'aquestes característiques de “tradició i modernitat”. Fins ara, des de la fundació ripollesa, tenen constància de dos projectes similars: un restaurant a Manresa i un alberg a Barcelona.

En primera persona
En Domingo i la Montse són dos dels treballadors que tenen algun tipus de discapacitat de Can Cruells. Viuen a Ripoll i arriben fins a Planoles amb tren. A l'estació, la Keity, la màxima responsable de l'hotel, els recull en cotxe per arribar fins a l'establiment, situat fora del nucli urbà. El treball d'en Domingo comença a l'exterior. Donar menjar als dos ases, als conills o a les gallines són algunes de les tasques de manteniment. La seva companya, mentrestant, començarà a parar taula i a fer el manteniment de les habitacions. En Domingo s'incorporarà als treballs interiors tant bon punt acabi les tasques que té encomanades a l'exterior de l'hotel rural. Quan les habitacions estiguin netes començaran a parar taula i preparar-se per servir el dinar.

En Domingo ja tenia experiència a la cuina d'un restaurant. A la Montse no li ha costat adaptar-se a un horari diferent al que feia al taller de marcs de la fundació. “Em va sorprendre molt i em vaig posar molt contenta” diu satisfeta de poder treballar ara de cara al públic. A tots dos de Can Cruells els hi agrada la tranquil·litat i l'ambient familiar.

Adaptar-se a la nova realitat
La crisi econòmica ha fet que els centres especial de treball hagin hagut de moure fitxa. Molts d'ells centraven la seva activitat en el treball manufacturat fet per encàrrec d'altres empreses. Això ha forçat als centres a entrar en noves línies de negoci. En el cas de la fundació MAP s'han buscat activitats relacionades amb sectors que tinguin pes a la comarca com el turisme i l'alimentació. A més del funcionament de Can Cruell com a hotel rural, la fundació MAP també vol que aquest establiment faci -en períodes sense activitat- com a espai on fer un “procés de formació” perquè persones amb algun tipus de discapacitat puguin formar-se en aquest sector a través d'un “acompanyament” que facilita la seva futura inserció en el mercat laboral.