La consulta sobre la independència a l'institut obté el 84% de participació

El "sí" guanya amb un 81% dels vots

ElRipollès.info/ACN
16 de març del 2010
Una alumna de l'institut votant a la consulta
Una alumna de l'institut votant a la consulta | ACN
Recompte dels vots de la consulta de l'institut. Foto: Marc Riera/ACN

Dimarts 16 de març - 12:15
Molt contents i sorpresos. Així es mostren els organitzadors de la consulta sobre la independència a l'institut de Ripoll. I és que la participació ha superat el 84% -han votat 214 dels 254 alumnes de 3r d'ESO a 2n de Batxillerat-. "No ens ho esperàvem" admet un dels seus portaveus, Ignasi Roca.

El resultat ha estat molt favorable a la independència tot i que no tan inepelable com a la consulta del 13-D (a Ripoll amb una participació del 25% el "sí" va ser del 96%). Concretament el 81% ha optat pel "sí" mentre que els vots en blanc han arribat al 12%. El "no" només ha rebut el 7% dels sufragis emesos.

Dilluns 15 de març - 15:00
La primera jornada es tanca amb un 75% de participació

La consulta sobre la independència de l'IES Abat Oliba de Ripoll ha tancat la primera de les dues jornades de votació amb la participació del 75% dels 254 alumnes de 3r i 4t d'ESO i 1r i 2n de Batxillerat. La votació s'ha fet en un ambient festiu i de normalitat aprofitant l'hora del pati. Fins ara, el 83% dels vots han estat pel sí. Ignasi Roca, membre de la comissió d'alumnes que ha impulsat la consulta, diu que van engegar la iniciativa perquè en el referèndum del 13 de desembre fet a la població es va dir que els joves "no s'hi havien implicat gaire". Els organitzadors consideren que amb la participació registrada es demostra que els joves "tenen interès per aquests temes".

En la primera jornada, el no ha obtingut un 7,5% de vots i el vot en blanc un 9%. La segona jornada de votacions que es farà aquest dimarts i servirà, segons els organitzadors, perquè aquells alumnes que per diverses raons no han anat al centre puguin -"si ho desitgen"- opinar sobre la independència. Els organitzadors calculen, amb la jornada de participació de dimarts, tancar la consulta amb una participació al entorn d'un 80%. Aquest fet és valorat "molt positivament" pels impulsors perquè diuen que aquests índexs no s'ha aconseguit en cap de les dues onades de consultes que s'han fet fins ara en els diferents municipis catalans.

El mateix Ignasi Roca comenta que la consulta s'ha celebrat durant l'hora del pati per "no perjudicar les classes" i afavorir així la participació perquè tots els alumnes es mantenen al centre per continuar posteriorment la seva activitat formativa. Una iniciativa similar a la de Ripoll es va fer en un centre de secundària de les comarques tarragonines. En aquella experiència, explica Roca, es va veure que els alumnes de 1r i 2n d'ESO estaven "menys informats o motivats" per temes d'actualitat com el que es posava a votació en la consulta pel que es va decidir acotar la consulta als estudiants del centre que tenen entre 14 i 18 anys.

Durant els dies previs, tal com expliquen els promotors d'aquesta consulta, s'ha projectat una presentació informativa a les diferents aules per fomentar la participació. Segons explica Roca s'explicava cada una de les opcions de votació. També es va introduir un debat al Facebook que els promotors destaquen per les moltes aportacions que ha rebut.

El grup impulsor, format per uns deu alumnes, va plantejar la proposta de fer una consulta a l'equip directiu, que va acceptar-ho sempre hi quan la petició es vehiculés a través de l'Associació d'Alumnes. Aquest organisme va cursar oficialment la petició que va autoritzar, posteriorment, la direcció.

La consulta ha rebut també, des de l'exterior, suport i crítiques. Les JERC del Ripollès van fer un comunicat de suport dient que són "aquestes decisions" les que fan créixer els joves catalans. El PP ho va desacreditar assegurant que estava "fora de la legalitat" i assegurant que un institut és "el pitjor lloc" per celebrar una consulta d'aquest tipus.