La veu de Nació

El TC hi torna

«Ens haurem d’acostumar a una intensíssima campanya de judicialització de la política que poc ja tindrà a veure amb la legalitat sinó més aviat amb la unitat d'Espanya»

| 01/08/2017 a les 22:04h
A aquestes alçades ja no ens hauria de sorprendre però el dilluns, just abans de començar les vacances, el TC va tornar a suspendre una nova decisió presa pel Parlament de Catalunya. Escudats darrere el dictamen del dijous passat del Consell d’Estat i després del recurs que el govern de Mariano Rajoy va plantejar en el darrer consell de ministres abans de vacances, dilluns, de manera urgent, els membres del tribunal es van reunir i en tan sols 45 minuts suspenien (cautelarment i per cinc mesos, com és norma després d’un recurs del govern espanyol) la reforma del reglament del Parlament. 

No descobrirem la sopa d’all si afirmem que plou sobre mullat. Fa dues setmanes el TC obria diligències contra la titular de Governació, Meritxell Borràs i l'exsecretari general del departament, Francesc Esteve, pel procés de compra d’urnes que finalment va quedar desert. Com vam explicar en el seu moment –sota l’acusació dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació– el que realment el tribunal estava fent era utilitzar el dret de manera preventiva per impedir allò que suposadament algú farà en el futur, quelcom que és "incompatible" amb les premisses bàsiques del dret penal.

El Parlament de Catalunya pot comprar urnes. De fet, Andalusia en té. I de la mateixa manera, el Parlament pot modificar el seu reglament per tramitar qualsevol llei, per complicada que sigui, per procediment de lectura única. Això és el que passa al Congrés dels Diputats i a una majoria dels parlaments de les comunitats autònomes de l’Estat. Finalment, i per més inri, la sentència del mateix TC sobre la lectura única accepta que no hi ha impediments en quant a la temàtica discutida per impedir l’ús d’aquest procediment. Si no hi ha impediments doncs, per què la suspenen? 

El Parlament s’atura fins el dia 16 d’agost, quan s’està previst que s'admeti a tràmit la llei del referèndum. Aquell mateix dia els magistrats del TC tornaran també de vacances –n’avançaran el retorn per poder estar a temps per vigilar els passos del Parlament– i en el mes i mig que quedarà fins a l’1-O ens haurem d’acostumar, dia sí dia també, a una intensíssima campanya de judicialització de la política que poc ja tindrà a veure amb la legalitat sinó més aviat amb la unitat d’Espanya. 

La batalla de la judicialització la tenen guanyada des de fa temps aquells que disposen de les eines necessàries per combatre-la. Les cancelleries internacionals –sempre conservadores per definició– ja sabem que només alçaran com a últim recurs. Però en canvi les veus dels mitjans de comunicació internacionals sembla que, cada cop més, es decanten cap a permetre celebrar un referèndum a Catalunya –dilluns mateix Carme Forcadell parlava al Daily Express-.

Qui no s’ha posicionat ha estat la justícia europea (encara no li ha arribat el torn) però si el proper 1-O hi ha una bona participació –i davant dels nous embats dels tribunals espanyols i el seu previsible afany inhabilitador– serà el moment en què el plet català transcendeixi el marc estatal i requereixi de la intervenció d’instàncies internacionals. I és que Europa i les seves cancelleries, per molt que tinguin preferències pel manteniment de l’status quo, no poden permetre’s la imatge de tenir empresonat un cap del poder executiu, del poder legislatiu o fins i tot representants d’un parlament. El 2-O començarà una nova partida. 

COMENTARIS

Per això el tenim.
Anònim, 02/08/2017 a les 09:13
+4
-46
Fa molt bé el TC de fer el seguiment de totes les decisions del Parlament o del Govern. Per això el tenim, i sort en tenim de tenir-lo. que ningú es pensi que pot trencar l'estat de dret que amb tants esforços varem aconseguir.
Como Dios manda
Anònim, 02/08/2017 a les 09:44
+3
-43
Prefiero que tengamos una unidad de España que un espectáculo antidemocrático como la "constituyente" catalana.
En Venezuela también hay seguidores de esta barbarie sin darse cuenta de lo que significa un estado totalitario en que lo quieren convertir.
Al igual que allí, aquí queremos saltarnos las leyes y hacerlas a nuestro gusto sin importarnos para nada lo que en realidad es la democracia.
Por mucho que digas que la democracia es solo la vuestra, solo tienes que ver los comentarios internacionales del resto de países democráticos. Olvídate de los acólitos y chupones que apoyan a Venezuela, que son cuatro y me rio yo de su democracia.
Esto es lo que pretendes convertir a Catalunya?, en la República Bolivariana del Inmaduro Puigdemont?
Esto quieres que se convierta el pueblo de Catalunya?
Es mejor encerrar en prisión a cuatro golpistas que a todos los demócratas que están en contra de la CONSTITUYENTE CATALANA
doncs prevariquen
Anònim, 02/08/2017 a les 12:44
+48
-3
Evidentment el TC prevarica. Saben que apliquen resolucions manifestament contràries a dret. I tot i així, les apliquen. Com és la darrera instància judicial a l'Estat, no queda sinó desobeir el TC per complir amb els drets constitucionals.
enveja....
peret2, 02/08/2017 a les 15:22
+0
-0
A qui envegen els politics "unionistes"; al govern de Maduro de Venezuela; o, al govern d´Erdogan a Turquia???.
Al autor
Anònim, 02/08/2017 a les 20:42
+0
-0
Perdone, pero es que el 1-O, no va a haber ningún referéndum. Ustedes tienen unas expectativas que no tienen nada que ver con la realidad. En fin, usted sabrá, ya es mayorcito...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Marc Guinjoan
Politòleg de la UAB i coautor de la pàgina "El Pati Descobert".
La missa a la Sagrada Família per les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils | ACN
01/01/1970
L'arquebisbe de Barcelona presideix una missa a la Sagrada Família per les víctimes dels atemptats i subratlla que "hi ha molta reserva d'humanitat a la nostra terra" | Assisteixen els reis Felip VI i Letizia, Rajoy, Puigdemont, Colau, i el president i el primer ministre de Portugal
01/01/1970
La diputada cupaire Mireia Boya explica que la llei que ha de permetre el referèndum de l'1-O s'aprovarà en el ple previst pels dies 6 i 7, segons un acord amb Junts pel Sí
La Marta i l'Uri, de 21 i 17 anys, són cosins i viuen a Barcelona | S. Santiago
01/01/1970
L’Uri, de 17 anys, i la Marta, de 21, han improvisat una cançó per canalitzar el seu dolor | Han creat amb guixos de colors un "llibre de condol" efímer al terra del passeig