La veu de Nació

Qui dubta?

«Que la gent hi participi dependrà que no només ofereixi una plataforma de protesta (com el 9-N), sinó que la gent percebi que el referèndum canviarà alguna cosa»

| 25/07/2017 a les 22:05h
La majoria d’enquestes publicades en les últimes setmanes han assenyalat una participació pel referèndum de l’1 d’octubre superior a la que es va registrar en la consulta del 9-N. Un dels últims sondejos, fet pel Centre d’Estudis d’Opinió, pronosticava que un 67,5% de catalans acudiran a les urnes. Si els pronòstics són bons, això significa que entre un milió i un milió i mig de persones més aniran a votar en comparació amb el 9-N. La participació serà un dels cavalls de batalla més importants del sobiranisme de cara el referèndum de l’1 d’octubre. Com hem dit altres vegades, que la gent hi participi dependrà que el referèndum no només ofereixi una plataforma de protesta (com el 9-N), sinó que comporti un element “instrumental”, és a dir, que la gent percebi que el referèndum canviarà alguna cosa.

Una de les grans pedres a la sabata de la participació és la intensa campanya de deslegitimació del referèndum que els mitjans estatals, amb l’ajuda dels seus acòlits interns, ja fa temps que han iniciat. L’ètica periodística, o fins i tot la decència de molts intel·lectuals suposadament asèptics, ja fa temps que ha saltat pels aires. Però aquesta estratègia es desenvolupa combinada amb una segona: en cas que els embats judicials i policials fallin, l’objectiu paral·lel segueix sent el de desprestigiar la convocatòria, incentivant als contraris a la independència a que s’abstinguin i es quedin a casa.

En aquest sentit, l’anàlisi de les dades de l’última enquesta del CEO assenyala una dificultat important: un bon gruix de la ciutadania (entre el 20 i el 25%) molt probablement estarà alineada amb allò que digui el seu partit. Així, en el cas dels afins als partits pro-abstenció, l’artilleria mediàtica i política contrària al referèndum farà difícil mobilitzar aquest segment de la població.

Tanmateix, el sondeig del CEO indica que, per sort, hi ha una zona de grisos, un segment de votants que fluctua i entre els quals la seva decisió de participar depèn més aviat de la proposta que faci cada grup i de la seva credibilitat. El grup dels que dubten entre abstenir-se o participar representa, aproximadament, entre el 15 i el 20% del cens i és, de fet, un grup heterogeni: hi ha des d’abstencionistes habituals a, sobretot, votants del PSC i de CSQP.

El sondatge del CEO ens permet també desgranar quins perfils sociològics presenten un grau de dubte més elevat sobre participar o no l’1 d’octubre. En concret, hi ha dos factors que, més enllà de l’afinitat a unes sigles, ens ajuden a entendre el perfil del dubitatiu. Es tracta dels factors de l’aversió al risc i del gènere. En relació a la primera dimensió, és ben conegut que, en referèndums de secessió, molta gent acaba decidint votar una opció o una altra o, fins i tot, participar en funció de la incertesa associada a cadascuna de les decisions. Va ser el cas, per exemple, del referèndum del Quebec de l’any 1995. Hi ha gent que és més procliu a assumir riscos, sigui per una qüestió d’educació o psicològica, i en canvi a d’altres la incertesa no els importa tant. Reduint les incerteses que un referèndum inevitablement comporta seria una bona manera de mobilitzar un segment d’electors encara dubitatius.

El segon factor és el de gènere. L’anàlisi de les dades indica que les dones són menys proclius a votar a favor en el referèndum i menys proclius a participar-hi. No només és el fet que les dones tinguin, de mitjana, més aversió al risc, sinó que, tot sovint, els debats públics a l’entorn del referèndum obliden la dimensió de gènere com un element important a discutir.

Tot plegat ens mostra que, més enllà de l’organització del referèndum, és important que es comenci a mobilitzar la població, dirigint-se especialment a aquells sectors més dubitatius. Que acabin participant pot significar decantar la balança de la legitimitat cap a un costat o l’altre.

COMENTARIS

discrepància
Anònim, 25/07/2017 a les 22:44
+7
-5
Dius: "els debats públics a l’entorn del referèndum obliden la dimensió de gènere com un element important a discutir".
Però amb això et refereixes a les dones i sentint-ho molt, crec que és al revés. Actualment l'únic que te veu als mitjans, en aquest tema, son les femellistes ara anomenades feministes. No se senten veus organitzades de gent igualitària.
Un debat de gènere sincer i objectiu ajudaria a convèncer al majoria d'homes (i no poques dones) que el futur català pot ser igualitarista en lloc de fer la guerra d'odi de dones contra homes.
Claaarooo...
Anònim, 25/07/2017 a les 22:57
+13
-37
Artículo para guardar para el 2-0. ¿ 67,5% ? Si contamos a mascotas, niños, guiris de vacaciones a los que les regalan un pan tomate y un abanico, personas sin derecho a voto, y los primeros turistas extraterrestes que eligen Cataluña como primer destino para visitar el planeta... aun así, no me lo creo.
INcreible imaginació.
Anònim, 26/07/2017 a les 07:39
+11
-36
A veure si ens entenem. No hi ha cap possibilitat de fer un referèndum normal. Cap. Alguns s'imaginen coses que no existeixen. No hi ha cens, no hi ha locals electorals habituals, no hi ha juntes electorals, no hi ha cap garantia de cobrir les meses electorals, no hi ha recursos....Bé, si el govern encara existeix com a tal el dia 1-O en tornarem a parlar. Cada dia perd un mitjó, la final potser haurà perdut tot el vestit. Per cert, qui ha plegat avui matí ? endevineu-ho.
Recolzaments internacionals
Anònim, 26/07/2017 a les 10:02
+12
-20
"Por unanimidad la ONU rechaza la petición del Diplocat de ser observador internacional."
Aquí la palabra importante es "unanimidad".
conte
Anònim, 26/07/2017 a les 12:41
+8
-11
Com a conte de fades està molt bé, però per favor no ens tractis com a nens a tots
Alícia en el país de les maravelles
Badaloní, 26/07/2017 a les 18:42
+4
-8
L'enquesta del CEO és un dels casos de cuina demoscòpica més gran que s'ha fet en els darrers anys a l'Europa Occidental.

Al 9N, van votar uns 2 milions tres-cent mil persones (un 37% aproximadament). Un pseudo-referèndum que es va fer amb un any de treball de les institucions, amb una il·lusió dels votants de fer alguna cosa per primera vegada, que creien que podria ser vinculant (tot i que no ho va ser) i d'un moviment no-independentista amb el peu canviat i arguments molts propers als sentimentalisme patriòtic.

Ara el CEO es treu que votarà al 1-O un 67% (un 30% més). Veiem la situació actual.

1. Un Govern poruc que anuncia lleis en teatres, restaurants i clubs però no posa res signat en un paper. Amb un calendari que se'ls tira a sobre, vorejant les lleis dotades en el mateix Estatus (com la llei de lectura única) i amb cap suport internacional.

2. Un electoral que, a diferència del 9-N on hi havia un somni darrere, és conscient que aquest referèndum (en el cas que es fés) no servirà de ben poc o que en tot cas, serà com una noa forma de protesta però, en tot cas, sense cap trascendència jurídica. I tots sabem que l'electorat no se sol moure per votar si no hi ha la certesa que el que vota sigui realment vinculant. És a dir, el que mou a l'electorat és la il·lusió del canvi.

3. A més, l'electorat més indecís d'aquest col·lectiu comença a tenir la certesa que el Govern de la Generalitat tampoc està utilitzant les vies més netes per fer arribar a bon port el referèndum.

3. I un electorat no-independentista que no es va moure en el 9-N i que ara, després de tot el presenciat des de llavors, tampoc ho farà ara amb més fermesa fins i tot. A més, aquest electorat té molts més arguments que fa tres anys per donar valor a la seva abstenció. Ja han sortit molts estudis, opinions i persones validades que han parlat de les conseqüències de la independència de Catalunya i que ningú a l'altre costat els ha pogut (o volgut) respondre.

i amb aquests arguments, EM VOLEN DIR D'ON TREU EL CEO QUE VOTARÀ UN 67% DE PARTICIPACIÓ?

Molt senzill, aquest és un número completament fictici. Simplement, mostrar més seria irreal (perque són coneixedors de l'absentisme dels no-independentistes) i posar menys seria desmotivar als seus i enviar el missatge de què el 1-O no serveix de res.

I perquè son conscients que un referèndum amb un 90% de vots afirmatius (com va ser el 9-N) no arriba enlloc ni pot ser reconegut a cap organisme internacional. Per això, necessiten el "NO", no com a expressió popular sinò com a justificació del "SI".

Però mentrestant, el conte d'"Alícia" del sobiranisme ha de continuar rodant. Polítics i mitjans han de seguir girant la roda de la ficció. Perquè els seus votants més integristes necessiten el seu menú diari.
I a part...
Anònim, 26/07/2017 a les 19:09
+2
-7
I a part de no haver-hi cens, ni col.legis, ni junta electoral, ni pressupost, ni personal, s'ha d'afegir que no ho recolza ni un sol estat, ni la UE, ni la ONU, ni compta amb el vistiplau de la comissió de Venecia ni tan sols del Consell de Garanties Estatutàries ni dels lletrats del Parlament ni de ningú.

Ai, perdó !!!! això sí, comptem amb el suport de Nicolás Maduro.

a cagar a la via
fasdfsdf, 26/07/2017 a les 20:08
+3
-2
marxo correns,quin tuff a falangiste que fa per aquí,em surt l'oló pels altaveus.però abans de marxar vull dir-vos que votarem,guanyarem i farem un país molt millor que el que tenim ara,si nois si inclòs per a vosaltres,si fos per mí us fotaria a tots al carrer(us deixaria a la frontera amb Aragó).
Anònims unionistes
Bruc-42, 26/07/2017 a les 20:09
+3
-2
Jo voldria que algú de vosaltres, expliqués amb arguments sòlids, tots els avantatges de continuar sent al "Reino de España". En lloc de carregar-se un Referèndum, que és, en definitiva la millor forma democràtica de contar-nos tots els ciutadans de Catalunya.
@Bruc-42 (20:09)
Quin pais!, 27/07/2017 a les 08:34
+1
-2
Vendre la moto es feina de qui vol que li comprin. Els que no volem comprar cap moto no hem de donar cap motiu ni justificar res.
Falangistes ?
Anònim, 27/07/2017 a les 10:47
+3
-2
O sigui, si no ho he entès malament, qui no pensi com el comentarista de les 20:08 és un falangista.

Si no estic equivocat, eren precissament els falangistes els quins no acceptaven cap altra ideologia que no fos la seva. Curiós oi ?

Per si queda algun dubte, el comentari de fotre a tots (qui no pensin com ell) al carrer (concretat en la frontera amb l'Aragó, no pot ser més feixista.

Això només ho predicaven i portaven a terme, gent tan demòcrata com Hitler, Stalin, Mussolini o Milosevic.

Que algú com vostè ens insulti és un honor. Gràcies

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Toni Rodon
Politòleg de London School of Economics (Londres) i coautor de la pàgina "El Pati Descobert". A twitter @elpatidescobert.
Marc Guinjoan / Toni Rodon
01/01/1970
Per què la policia nacional o la guàrdia civil va anar a uns municipis concrets? Les dades indiquen que la seva actuació va ser aleatòria i que buscava, en gran mesura, generar por entre la ciutadania
Marc Guinjoan / Toni Rodon
01/01/1970
En aquells municipis on va actuar la policia nacional o la guàrdia civil, la participació va ser quasi 7 punts percentuals més baixa
Marc Sanjaume
01/01/1970
«L’entrada en vigor el 2 d’octubre de la Llei de transitorietat no és només una baula de seguretat jurídica sinó que representa la garantia d’obertura d’un procés constituent català i aclareix les conseqüències institucionals del 'sí'»
Miquel Iceta, al darrer congrés del PSC | Adrià Costa
01/01/1970
El fet que l'aval a la suspensió de l'autonomia no s'hagi votat ni a l'executiva ni al consell nacional enerva alcaldes i dirigents socialistes | Una trentena d'alcaldes se sumen al pols liderat per Parlon, Ballart, Mayoral i Giménez
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés sobiranista i l'aplicació de l'article 155
 09:36 Som Voltregà i PDECat, a un pas de fer caure l'alcaldia socialista a Sant Hipòlit. Ambudes formacions presenten una moció de censura contra Xavier Vilamala. "Els fets viscuts des de l'1 d'octubre fan qüestionar el pacte de govern a l'Ajuntament" remarquen els partits. Informa Carles Fiter.
 09:04 Calafell, amb el suport del PSC, rebutja l'aplicació de l'article 155 i demana l'alliberament de Cuixart i Sánchez. PP i Cs abandonen el ple per mostrar la seva oposició al debat de les dues mocions.
 08:38 El PP amenaça amb l'aplicació de l'article 155 a d'altres regions de l'Estat, com Navarra, Castella-la Manxa i el País Basc.
 08:40 El grup tonyinaire Ricardo Fuentes e hijos ha decidit traslladar la seva flota des del port de l’Ametlla de Mar cap al port de Cartagena, on té la seva l’empresa, a causa de la situació política actual a Catalunya.
 08:26 Matadepera aprova una moció contra el 155 i a favor del mandat popular de l’1-O. La moció s'ha fet a través de l'Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Municipis per la Independència.
 08:05 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va pronunciar l'històric discurs el 24 d'octubre de 1971, avui fa 46 anys.
 07:40 PORTADES «El 58% dels catalans creuen que es deteriora la convivència», a «El Periódico». Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:24 La posada en escena de CaixaBank al País Valencià arriba en la setmana clau pel procés català, ho explica Jonathan Oca. Aquest dimarts es presentaran els resultats obtinguts de la companyia durant el tercer trimestre del 2017. Aquesta setmana el president de la Generalitat de Catalunya té previst aixecar la suspensió de la independència. L'entitat financera va decidir traslladar la seu social de Barcelona a Alacant.
 07:13 El rebuig d'un ampli sector del PSC al 155 reobre les ferides de les primàries, per Sara González. El fet que l'aval a la suspensió de l'autonomia no s'hagi votat ni a l'executiva ni al consell nacional enerva alcaldes i dirigents socialistes. Una trentena d'alcaldes se sumen al pols liderat per Parlon, Ballart, Mayoral i Giménez.
 06:57 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: El calendari de Puigdemont. "El president ha de sincronitzar la mobilització i el ritme institucional i ha decidit explicar-se al Senat abans de declarar la República", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són notícia la Cecot, Jaume Collboni i Barcelona en Comú, el consell d'administració de CaixaBank, el decret de col·lectivitzacions i Josep Irla.
 06:48 VÍDEO Juan Carlos Girauta, portaveu de C's al Congrés, enxampat en directe mentint sobre les manifestacions independentistes. Assegura que els manifestants "van robar armes" de la Guàrdia Civil durant les concentracions d'Economia i queda retratat.
 00:27 OPINIÓ «Emprenedoria des de la Catalunya interior», l'article de Marina Geli. 
 00:26 OPINIÓ «Sobirania digital», l’article de Joan Subirats.
 00:25 OPINIÓ «Bombardejar Barcelona», l’article de Francesc de Dalmases. 
 00:25 LA VEU DE NACIÓ «L’última oportunitat del PSC», l'article d'Arnau Urgell. 
 23:52 Valls, primer ajuntament de la demarcació de Tarragona que aprova la moció contra l'aplicació del 155. El text, presentat de forma conjunta pels grups de CiU, ERC, CUP i ICV-EUiA, ha estat aprovat per 14 vots a favor i tres en contra.
 23:30 Collboni considera "poc intel·ligents" les mesures del 155 i demana "eleccions immediates". El tinent d'alcalde socialista a l'Ajuntament de Barcelona nega estar preocupat per un possible trencament del pacte de govern amb Ada Colau a la capital catalana.
 23:03 Le Monde carrega durament contra Puigdemont, TV3 i l'independentisme. El diari francès considera que el president català optar per "l'estratègia de la tensió" i que l'independentisme vol el 155 per reforçar la unitat interna.
 22:09 Puigdemont, disposat a intentar acords fins al final a través de la "mediació". El president de la Generalitat segueix obrint la porta a anar al Senat per explicar la "realitat".
 22:09 La Cecot, amb la Generalitat: "Ens situem democràticament al costat de les institucions catalanes". Antoni Abad, president de la patronal del Vallès, assegura que sense la llibertat "no hi ha democràcia". 
 21:40 Marató d'actes de l'ANC per explicar el "futur immediat" de Catalunya. Se celebraran entre dimarts i dimecres d'aquesta setmana i hi participaran membres del Govern.
 21:40 Turull apel·la a l'esperit «pacífic i determinat» del 1977 per defensar l'autogovern. El conseller de la Presidència lamenta que, 40 anys després del retorn de Tarradellas, no hi hagi "diàleg i mediació" per preservar les institucions catalanes.
 21:09 Puigdemont preveu aixecar divendres la suspensió de la independència. El president de la Generalitat vol explicar-se al Senat, però manté el rumb i promourà la declaració de l'estat català durant el ple específic del Parlament. Ho explica Oriol March. 
 20:59 Rebuig al 155 i condemna a les detencions: les línies vermelles dels pactes locals del PDECat. Els nacionalistes reuneixen els càrrecs territorials i els informen que a partir de divendres es replantejaran els pactes amb el PSC si voten a favor de la intervenció de l'autonomia. Informa Oriol March.
 20:58 La CUP convoca deu assemblees aquest dimarts per analitzar el moment polític i preparar mobilitzacions. Han de servir per debatre les passes a seguir per respondre a "l'intent de liquidació de l'autogovern de Catalunya".
 20:52 Maza torna a amenaçar Puigdemont amb la presó si declara la independència. El fiscal general de l'Estat adverteix que, "independentment", ja hi ha fets que han passat fins ara "pels quals s'haurà de respondre”.
 20:41 Resistència al 155: mossos, bombers, mestres i periodistes rebutgen la intervenció de l'Estat. Sindicats i associacions de treballadors públics dels diferents àmbits mostren la seva oposició a la intervenció anunciada del govern de Mariano Rajoy.
 20:32 La intervenció de l'Estat bloqueja més de 10 milions per a projectes d'entitats socials. El Govern afirma que hi ha 307 entitats afectades pels ajuts de la direcció general de d'acció cívica i comunitàroa i 224 en el cas de Joventut.
 20:18 Carles Pellicer convoca un ple extraordinari i urgent per rebutjar l'article 155. L'Ajuntament de Reus respon d'aquesta manera a la crida que feien l'AMI i l'ACM per impedir l'aplicació d'aquesta mesura per part del govern espanyol. 
 19:51 Els sindicats de Mossos s'oposen al 155 i esperen una aplicació «el menys lesiva possible». FEPOL, SPC, SME i USPAC veuen amb recel la intervenció de l'Estat a la policia catalana.
 19:45 Continua el bombardeig d'Anonymous en defensa de Catalunya: cau el web del CNI. Els hacktivistes han anunciat en un vídeo i diferents tuits que obren una nova fase de l'#opCatalunya, que ja va bloquejar diverses pàgines de l'estat espanyol durant el cap de setmana.
 19:26 Les connexions polítiques pesen més per fer negoci a Espanya que a Rússia, Marroc o Iran. L’Informe Global de Competitivitat indica que els directius espanyols creuen que l'Estat afavoreix aquelles empreses millor connectades. Per Roger Tugas. 
 19:11 L'alcalde de Mataró, David Bote (PSC), rebutja l'aplicació del 155 i també una possible DUI. L’alcalde ha fet una crida al diàleg i ha s'ha mostrat a favor que es convoquin eleccions a Catalunya.
 18:57 La Federació Europea de Periodistes condemna l’intent del govern espanyol d’intervenir TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN. L’organització qualifica "d’inacceptable" la interferència política a la gestió dels mitjans de comunicació públics.
 18:47 «Els volem al carrer i entre nosaltres!»: manifest de suport a la llibertat de Sànchez i Cuixart. Fundadors i dirigents de l'ANC impulsen un text en què reclamen que els dos dirigents sobiranistes surtin de la presó. Informa Oriol March. 
 18:31 VÍDEOS «Els mitjans seran sempre vostres»: els treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio rebutgen el 155. Les assemblees dels mitjans públics catalans es mobilitzen per respondre a la intervenció estatal.
 18:07 Juncker diu ara que "respecta l'expressió de la voluntat" que s'ha vist a Catalunya. El president de la Comissió Europea remarca que és "comprensible" buscar una "identitat pròpia" però reitera que no està a favor dels "separatismes".
 17:54 Els treballadors públics que van fer vaga el 3 d'octubre hauran de recuperar les hores. El Govern ho va decidir en un acord del 10 d'octubre que no es va fer públic, segons TV3.
 17:53 ERC denuncia que el Senat ha incomplert el propi reglament per activar el procés del 155. Els republicans demanen a la mesa de la cambra alta que iniciï de nou tots els tràmits i que aquest cop s'escolti la junta de portaveus i es debati aquesta qüestió a la comissió general de comunitats autònomes. Informa Roger Tugas. 
 17:39 El Cercle d'Economia exigeix "eleccions immediates" a Catalunya. L’entitat que presideix Juan José Brugera considera que l'escenari d'unes eleccions autonòmiques és l'"única alternativa" per evitar "un escenari de conseqüències imprevisibles i dramàtiques". Informa Pep Martí. 
 17:14 Almenys sis ajuntaments del Baix Montseny ja han convocat un ple de rebuig al 155. Exigeixen a l'Estat que aturi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i, per tant, la suspensió de l'autonomia de Catalunya. Per Jordi Purtí. 
 17:14 Els Bastoners de Sabadell deixen de vendre loteria de Nadal i es passen a la Grossa. La colla ha pres la decisió en un moment de tensió política.
 16:36 Espanya, Alemanya i el 155: les comparacions odioses; un reportatge de Pep Martí. L'unionisme intenta equiparar el polèmic article a un de similar de la Constitució de la República Federal, però no té res a veure. Els constitucionalistes Mercè Barceló i Xavier Arbós rebutgen que es puguin equiparar el sistema espanyol i l'alemany.
 16:18 VÍDEOS Un arxiu de vídeos recull la brutalitat policial de l’1-O. El web difon imatges de les càrregues de la policia espanyola contra els votants, just l'endemà que el ministre d'Exteriors espanyol afirmés a la BBC que "moltes fotos eren falses". 
 15:51 Ballesteros a Puigdemont: «Per iniciar el camí de l'acord, a aquest alcalde el tindrà al seu costat». L'alcalde de Tarragona ha emès un comunicat dient que la pilota està a la teulada del president de la Generalitat per evitar que s'apliqui el 155. 
 15:12 Societat Civil Catalana es manifestarà diumenge pel «diàleg» però avala aplicar el 155. La mobilització es farà al passeig de Gràcia després que divendres el Senat hagi votat la suspensió de l'autonomia.
 15:11 L'alcalde de Blanes mostra el «rebuig total» al 155 i es planteja deixar el PSC. Els partits independentistes pengen una pancarta al balcó de l'ajuntament demanant la "llibertat dels presos polítics" amb el vistiplau de Lupiáñez.
 15:04 El Senat només ofereix dues opcions a Puigdemont per comparèixer: dijous a les 17.00 o divendres. Les dues alternatives xoquen amb la possibilitat de celebrar un ple dijous al Parlament.
 14:58 Raül Romeva afirma que els funcionaris obeiran al Govern i el Parlament i no a l'Estat. El conseller també assegura a la BBC que els membres de l'executiu no acataran el seu cessament i defensa que van ser escollits arran d'unes eleccions netes.
 14:56 Els periodistes de TVE responen amb duresa a la intervenció de TV3. El Consell d'Informatius considera que el govern espanyol vol aplicar unes mesures a la cadena catalana que encara no es compleixen a l'estatal.
Entrades anteriors »
La seu del Banc de València, nova seu social de Caixabank | ACN
01/01/1970
El banc portuguès permet a l'entitat amb seu social a València obtenir els millors resultats de la seva història en els primers nou mesos de l'exercici, amb un guany de 1.488 milions d'euros