La Veu de Nació

Mínims de participació als referèndums

«Un dels temes més controvertits és no demanar un mínim de participació per considerar-lo vinculant. És la forma més habitual de procedir en referèndums»

| 04/07/2017 a les 22:02h
Aquest dimarts s'ha presentat la de llei de referèndum d’autodeterminació, primer al Parlament i més tard al Teatre Nacional de Catalunya. Una de les principals novetat del nou referèndum en comparació amb el proces participatiu del 9-N és la determinació dels grups parlamentaris que li donen suport de dotar-lo de caràcter vinculant i, d’acord amb aquest principi, obrar en conseqüència l’endemà de la seva celebració. És a dir, si surt que "sí", proclamar la independència.

Centrant-nos en les característiques del referèndum, un dels temes més controvertits és el de no demanar un mínim de participació per considerar-lo vinculant. Aquest procediment, criticat per alguns com a senyal de baixa qualitat democràtica, és la forma més habitual de procedir en referèndums. De fet, tal i com ens explicava Toni Rodon a principis d’any amb dades del projecte Varieties of Democracy, des de la Segona Guerra Mundial i fins al 2015 s’han celebrat 309 referèndums constitucionals, dels quals només 35 han requerit algun tipus de participació per declarar-los com a vàlids.

Si ens fixem en l’exigència d’un mínim de vots favorables per donar una votació com a vàlida, tampoc present en el referèndum previst per l’1-O, veiem com aquest és un procediment igualment poc comú. De fet, arreu del món només ho preveuen 18 països, i centrant-nos en el cas d’Europa tan sols Dinamarca requereix que el número de votants del sí representin més del 40% de l’electorat. Finalment, la combinació de mínims de participació i de vots favorables només es donen a set països del món (Rússia, Polònia, Taiwan, Mongòlia, la República Dominicana, Tadjikistan i Lituània).

I per què és poc habitual l’establiment de llindars? Tal i com ens explicava Marc Sanjaume fa tres anys i en vistes del 9-N, la Comissió de Venècia recomana actualment en el seu codi de bones pràctiques no imposar llindars a fi i efecte d’evitar el boicot dels contraris al canvi constitucional. De fet, els politòlegs portuguesos Luís Aguilar-Conraria i Pedro Magalães han mostrat que quan l’opció del canvi té altes possibilitats de guanyar, els partidaris de l’statu quo tenen la temptació de no acudir a les votacions i d’aquesta manera evitar que s’arribi a la participació mínima establerta.

Així doncs, tot i que els mínims de quòrum estan pensats com a una manera d’evitar que minories actives puguin imposar les seves decisions i per augmentar la legitimitat dels resultats (com es va fer en el cas de Montenegro), aquests generen efectes perversos que poden arribar a permetre que unes minories inactives imposin el seu relat.

En aquest sentit, per evitar tant que unes minories bloquegin el canvi constitucional o que d’altres minories el forcin, l’alternativa és el requerir un mínim de vots favorables no sobre el total de participació sinó sobre el total de l’electorat. Aquest per exemple és el cas dels referèndums a Hongria i a Lituània, on es requereix que els vots favorables superin el 25% i el 50% del cens, respectivament, o el ja mencionat cas de Dinamarca, amb 40% de vots favorables sobre el total del cens. Un acord complex com aquest, però, requeriria d’un bon consens entre les institucions que promouen el referèndum que, en el cas català de cara a l’1-O, no sembla que a hores d’ara es pugui donar.

COMENTARIS

Exemples de casa nostra
Anònim, 04/07/2017 a les 22:23
+24
-12
Referèndum per Estatut 2006: 48,85 % de participació. Guanya el SI amb els vots del 35% del cens.
Referèndum de ratificació de la Constitució Europea (2005): 42,32% de participació. Guanya el Si amb els vots del 32% del cens.

No crec que el 1-O tingui una participació tan baixa i penso que el SI s'imposarà per un percentatge bastant més elevat que aquests exemples de referèndums validats per tots els organismes.
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 04/07/2017 a les 22:36
+12
-10
Doncs si aquest es el problema, que es pregunti si es vol que Catalunya continui formant part d'Espanya, i llestos. Si guanya el No, doncs independencia. Quina ximpleria.
Suïssa
JRRiudoms, 04/07/2017 a les 22:44
+9
-4
L'autor s'oblida de Suïssa.

Atentament
"mencionat"?
Anònim, 05/07/2017 a les 00:26
+13
-11
Suposo que vols dir "esmentat".

Per altra banda, el que no vota no vota perquè no li dona la gana, així que es compromet a acceptar el resultat. Una de les dues opcions no pot guanyar "no presentant-se", cosa que pot passar quan no donar validesa al resultat del referendum i per tant seguir igual (no independitzar-nos) equival a una de les dues opcions (en aquest cas, la del "no").
"Al Estado le bastan 24 horas..."
Anònim, 05/07/2017 a les 02:21
+4
-4
PODEROSA SORAYA!
El ESTADO SOY YO!!
Sota mínims
Anònim, 05/07/2017 a les 07:18
+13
-15
Doncs si no hi ha mínims necessaris deixem-nos de comèdies. Que es trobin el Puigdemon, la Gabriel i el Junqueras el 1-O per fer uns cigalons en dejú, votin els tres i es proclami la independència de manera immediata. Els diners de les urnes es poden destinar a sufragar despeses mèdiques i obrir quiròfans a les tardes, ja que els casinos no paguen
NOOOOO
Anònim, 05/07/2017 a les 10:04
+14
-23
El no asistir a una obra de teatro no significa el no participar en ella.
Una cosa es unas votaciones consensuadas y si no quieres ir, aceptarás la voluntad de la mayoría que asista, el no asistir por que no es mas que un teatro, no significa que hayas de aceptar lo que los asistentes hagan.
No juguemos con la inocencia de la gente, que no somos tan tontos como nos pintas. Mas bien sois vosotros los ilusos.
Podemos hacer unas votaciones para que los jugadores del Barça vistan de blanco, pero no servirá si no se consensua con quien tiene la decisión de hacer esa consulta, el club.
Para hacer una consulta, se ha de contar con la voluntad de todos, quien quiera ir o los que no, pero todos han de estar de acuerdo. Aquí solo se ha contado con quien quiere ir, con quien quiere votar y con quien quiere votar SI. Que son los mismos
Mestretites
Anònim, 05/07/2017 a les 10:28
+3
-3
mencionar


v. tr. [LC] Parlar breument (d’algú o d’alguna cosa). Ningú no va mencionar que el president s’havia casat.
Precedent
Anònim, 05/07/2017 a les 10:31
+12
-6
La constitució escanyola va ser aprovada amb una llei de referèndums que no estableix una participació mínima i que diu que el sí ha de superar el 50% més 1 dels vots vàlids emesos. És ha dir, hi han d'haver més sí que la suma de no i en blanc. Punt.
Ah si!!
Eugeni Sedó Rius, 05/07/2017 a les 11:38
+12
-11
Clar, i si el referèndum no és reconegut per ningú i es mou fora la il·legalitat constitucional, quants han de votar llavors?
Avisat...
Anònim, 05/07/2017 a les 13:27
+4
-1
Ja heu avisat que l´endemá del 1-O, a la ONU, OTAN, UE, G7, perque vinguin a validar el resultat, o diran que es un afer intern, ara que les USA i els de Corea del Nord, que estan llançan misils a tort i a dret, seria una bona opció, apart el Junqueras ja ha dit que esta preparat per apretar el botó nuclear...
Delirante
Patufito, 05/07/2017 a les 15:00
+3
-2
En dos palabras como el Jesulín no, solo con una:DELIRANTE. Que queden cuatro amigotes de esos de barra y tapa y echen la papela en una barretina y ya tenemos decidido el destino de todos los burros que no estaban por ir al bar a darle al trago. DELIRANTE.
A la taula del Bernat que no hi és no és comptat...
Anònim, 05/07/2017 a les 20:25
+2
-1
A la taula del Bernat que no hi és no és comptat. Diu la dita catalana. Els que són tan exigents el que han de fer es votar que nos costa tant i si no ho fan pitjor per a ells.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Marc Guinjoan
Politòleg de la UAB i coautor de la pàgina "El Pati Descobert".
Marc Sanjaume
01/01/1970
«L’entrada en vigor el 2 d’octubre de la Llei de transitorietat no és només una baula de seguretat jurídica sinó que representa la garantia d’obertura d’un procés constituent català i aclareix les conseqüències institucionals del 'sí'»
La gent ha tornat a omplir el passeig marítim de Cambrils | Jonathan Oca
Toni Rodon | 2 comentaris
01/01/1970
L’equidistant amoral hi és sempre per recordar-nos que el punt intermedi entre dos extrems no és el centre, sinó la seva proposta, la qual, lògicament, està per sobre del centre i dels extrems.
Carles Puigdemont durant la seva entrevista amb Jordi Évole | La Sexta
01/01/1970
El president de la Generalitat, en una entrevista al programa "Salvados" de La Sexta, assegura que el Parlament proclamarà la independència en cas de victòria del "sí" en l'1-O | Veu "poc probable" que els Mossos retirin urnes si hi ha 2.000 persones davant dels col·legis electorals
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 22:55 Puigdemont a La Sexta, en deu frases: «Si no arriben les cartes, qui arribi primer al col·legi constituirà la mesa».
 22:27 Jordi Sànchez, a l'acte unitari de Vic: «Ja fa dies que estem guanyant el camí de la llibertat i de la dignitat».
 21:59 Marta Pascal, a l'acte unitari de Vic: "Ens juguem la dignitat d’aquest país". I recorda: "Deien que segur ens barallaríem, i som aquí junts".
 21:56 Puigdemont avisa que la DUI estarà damunt la taula si el referèndum no té garanties. Per Oriol March.
 21:53 Marta Rovira, des de Vic: «El debat polític que tenim entre mans és molt senzill: avançar o quedar-nos com sempre. No pararem fins al final».
 21:52 Puigdemont, a Salvados, garanteix que hi ha els elements «necessaris» per celebrar el referèndum. Per Oriol March. 
 21:43 Marta Rovira (ERC), des de Vic: «Ens posen a prova cada dia, però ens sentim forts i valents».
 21:41 Riuada humana a Girona per defensar la democràcia i el referèndum de l'1-O. Per Xavier Borràs. 
 21:40 Convicció a Tarragona de cara a l'1-O: «Si el Parlament diu que hi ha referèndum, és que n'hi haurà». Més de 2.000 persones participen en la «Marató per la Democràcia» d'aquesta tarda convocada a la plaça de la Font. Les parets i la porta del consistori han servit de plafons de cartells a favor d'anar a votar. Informa Jonathan Oca. 
 21:36 TV3 denuncia l'«agressió a la democràcia i a la llibertat d'informació» patida a Saragossa.
 21:12 Joan Coma, a l’acte unitari de Vic: «No caurem en cap de les seves provocacions. Les seves actituds no ens interpel·len».
 20:41 Comença a Vic l'acte "La resposta és Sí" amb Cavaller Sant Jordi, d'Espriu, interpretada per la Coral Canigó i l'Orfeó Vigatà.

Acte 'La resposta és Sí', a Vic. Foto: Carles Fiter


 
 20:19 Podem denuncia l'agressió dels ultres a la presidenta de les Corts d'Aragó a Saragossa.
 19:57 Romeva diu a mitjans francesos que a les estructures de l'Estat hi ha «reminiscències franquistes».
 19:24 Jordi Cuixart envia un missatge a la Fiscalia: "Continuarem mobilitzant-nos perquè no tenim por". Ho ha dit en un acte unitari a Sant Celoni on també hi han participat Albert Botran, Lluís Corominas, Mireia Mata i Manel Bueno. Ho explica Jordi Purtí.
 19:04 La plaça de la Font ja ha entonat el «Ballesteros dimissió». Els tarragonins li recorden que no accepten que el batlle no cedeixi espais per l'1-O.
 19:04 Arrenca la «Marató per la Democràcia» a Tarragona. Els dos regidors de la CUP enganxen cartells del «sí» a les portes de l'Ajuntament.
 18:48 Fins a 825.000 immigrants obtindrien la nacionalitat catalana si el «sí» s'imposa l'1-O. Així ho preveu la llei de transitorietat.
 18:42 Les Terres de l'Ebre se sumen a la «Marató per la Democràcia» el darrer diumenge abans del referèndum. 
 18:41 ÀUDIO La contundent homilia a Montserrat en contra de la «repressió» i a favor del referèndum.
 18:05 CRÒNICA Podem estreny el cèrcol al PSOE perquè accepti el dret a decidir de Catalunya; per Sara González.
 18:03 La «Marató per la Democràcia» s'ha fet notar al Ripollès aquest diumenge amb diverses concentracions a partir de les 11h del matí. Sant Joan de les Abadesses, Campdevànol i Ripoll han estat els escenaris de mobilitzacions davant els ajuntaments. Per Xevi Pujol. 
 17:54 GALERIA DE FOTOS Marató pel referèndum a Sabadell; per Juanma Peláez.
 17:52 VÍDEO Increpen uns joves independentistes: «Fuera, esto es un barrio de españoles».
 17:41 El diccionari de la repressió: de l'A d'Audiència Nacional a la Z d'un Zapatero alineat amb Aznar. Pep Martí recopila els instruments que té l'Estat per aturar l'1-O i els representants política que hi estan alineats.
 17:41 Citat a declarar el creador del web «marianorajoy.cat», sobre l'1-O, que haurà de declarar a les dependència de la Policia Nacional espanyola de la Verneda el proper dilluns
 17:19 Ábalos (PSOE): "Ni Catalunya és l'independentisme ni Espanya és el PP”. El socialista aposta per abordar els problemes de tots els territoris amb una mirada "que ha de ser igual per a tothom".
 16:47 CRÒNICA «Votarem»: el clam a favor del referèndum acapara la Mercè; per Jordi Bes.
 16:26 Fernando Aramburu, autor del best-seller Patria, assegura que qualsevol incident a Catalunya pot desfermar una "tragèdia col·lectiva".
 16:25 El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, sobre la repressió de l'Estat: "Si algú se salta la llei, les conseqüències són inevitables".
 16:13 GALERIA DE FOTOS Referèndum 1-O: «Marató per la Democràcia» a Vic; per Adrià Costa.
 15:45 Puigdemont contrasta l'agressió a Violeta Barba a Saragossa amb els anys de mobilitzacions a Catalunya sense incidents.
 15:45 La contundent homilia a Montserrat en contra de la «repressió» i a favor del referèndum.
 15:45 Clam massiu a Terrassa en defensa de la democràcia i l'1-O: «Ni un pas enrere»; informa Sergi Ambudio.
 15:13 La policia evacua l'assamblea d'electes de Podem. Des de Saragossa, Sara González explica com s'ha viscut la protesta dels ultres, que han agredit la presidenta del Parlament aragonés i han violentat els periodistes.
 14:57 JP Morgan recomana oferir a Catalunya ser «un estat semi-independent en una federació». 
 14:55 José Luis Rodríguez Zapatero, expresident del govern espanyol, reclama "acabar amb el mite de les bondats" d'un referèndum que "divideix".
 14:47 CRÒNICA Iglesias crida el PSOE a pactar un govern «d'unitat plurinacional» que accepti el dret a decidir; per Sara González.
 14:33 La policia desallotja els participants de l'assemblea d'electes de Saragossa juntament amb els periodistes davant l'amenaça dels grups ultres que s'hi han concentrat des del matí. 
 14:32 ERC respon a Omella que votar és una «manera molt assenyada de resoldre les coses».
 14:31 Fracàs estrepitós de l'operació ultra per alimentar la Guàrdia Civil al Port.
 14:28 Nervis a l'assembea d'electes a Saragossa pel setge dels ultres: "Que ningú surti sol del pavelló. Esperin els avisos de seguretat".
 14:23 Finalitza l'assemblea d'electes amb la lectura del manifest i l'Estaca de Lluís Llach.
 14:22 Iglesias reivindica un "govern d'unitat plurinacional": "Sánchez, no caiguis en la trampa d'un front amb el PP".
 14:21 Apareix una enorme pintada amb el lema «Independència» a la C-13, a Guàrdia de Noguera.
 14:11 Pablo Iglesias demana a Rajoy que l'1-O permeti “la societat catalana expressar-se” i reivindica un referèndum acordat.
 14:10 Intervé ara Pablo Iglesias, que assegura que els demòcrates "no tenen por dels feixistes que practiquen la violència".
 14:08 Berga avala la desobediència per celebrar el referèndum: «No hi ha marxa enrere»; informa Aida Morales. 
 14:04 Creix la preocupació a l'assemblea d'electes de Saragossa pel setge dels manifestants ultres. No poden sortir del recinte.
 13:59 Tot i que la concentració per la «Marató de democràcia» a Tarragona s'ha posposat fins a les 19 h, per no coincidir amb actes festius de Santa Tecla, més de tres-centes persones s'han personat a la plaça de la Font. L'ANC de Tarragona acaba d'anunciar que els han arribat 1.000.000 de paperetes per anar a votar l'1-O.
Entrades anteriors »
01/01/1970
En un comunicat, lamenten que el programa hagi demanat als seus oients que informin dels moviments dels cossos policials espanyols
La cancellera guanya a Martin Schulz, però obté el pitjor resultat de la CDU des del 1949 | Europa Press
01/01/1970
L'actual cancellera guanya amb diferència el seu rival socialdemòcrata, Martin Schulz, però obté el pitjor resultat de la CDU des del 1949 | La xenòfoba Alternativa per Alemanya entra amb força al parlament alemany amb un 13% dels vots
01/01/1970
El cartell de Mediterràniament d'aquest diumenge 24 de setembre reunirà les propostes de Joan Miquel Oliver, Mishima i Sopa de Cabra