Redacció | Actualitzat el 20/12/2012 a les 13:00h

Sense regulació eòlica es posen en risc 27 mil M€

El sector ha perdut 14.300 llocs de treball des de 2008

L'estudi macfoeconòmic de Deloitte sobre el sector eòlic espanyol no és gaire falaguer quant al futur d'aquesta energia renovable. Foto: EolicCat.

L'Associació Empresarial Eòlica (AEE) ha presentat l' Estudio macroeconómico del sector eólico español. Actualización 2012 , elaborat per la consultora Deloitte. Una de les principals conclusions és la necessitat d'un marc regulador estable i predictible que incentivi la generació eòlica. En cas contrari, el país perdrà inversions per import de 27.000 M€, segons l'estudi, tal com informa la secció d'Energia del web d'anàlisi Alimarket .

L'informe també indica que "la indústria eòlica redueix per tercer any consecutiu la seva aportació al PIB. Aquesta situació ha estat provocada per decisions polítiques, com la manca d'un marc retributiu per a noves instal·lacions més enllà de 2012 o la moratòria que suspèn els incentius renovables, que amenacen la permanència de la indústria eòlica a Espanya".

Una de les conseqüències d'aquestes decisions és la pèrdua de 14.319 llocs de treball des de finals del 2008, el que situa en 27.119 els treballadors directes i indirectes del sector a finals del 2011. En aquest any, es van perdre 2.085 llocs de treball directes i 1.543 indirectes, una tendència que s'ha agreujat aquest exercici per la moratòria per a noves instal·lacions.

Segons Deloitte, la contribució total del sector al PIB va ser de 2.623 M (suma de l'aportació directa i indirecta) el 2011, el que representa el 0,24% del total. Aquesta xifra implica una caiguda en termes reals del 12,62% respecte al 2010.

L'eòlica, el 2011, va substituir 8,3 M de tep (tones equivalents de petroli) en importacions de combustible fòssil, per valor de 1.919 M€. Així mateix, va evitar l'emissió de 21,97 Mt de CO 2 , valorades en més de 282 M€. Si es comparen les primes percebudes per l'eòlica durant el període 2005-2011 (9028 M€) amb l'impacte econòmic que suposa evitar importacions de combustibles fòssils i emissions de CO 2 (12.101 M€), això implica que l'estalvi ha estat de 3.073 M€, segons l'informe.

La indústria eòlica espanyola va invertir 118 M€ en R+D+i, durant l'exercici 2011, fet que suposa el 7,25% de la contribució sectorial al PIB, enfront de l'1,35% que representa l'R+D+i total sobre el conjunt del PIB espanyol.

Les exportacions del sector van ser de 1.893 M€, després de caure un 14,2%. En aquest sentit, Deloitte destaca que fora de l'Estat espanyol hi ha oportunitats derivades de l'augment de capacitat instal·lada que es produirà en els propers anys. Així, l'Agència Internacional de l'Energia estima que a nivell mundial la potència eòlica instal·lada el 2020 arribarà als 582 GW, dels quals 213 GW estaran a la UE. "Això constitueix una important oportunitat per a les empreses del sector, que podria desaprofitar si es produeix un desmantellament de la indústria derivat de la manca de projectes al nostre país", assegura l'informe.

Davant aquesta situació de crisi, Deloitte recomana al Govern la posada en marxa d'un marc regulador apropiat i estable a llarg termini, en què no hi hagi incertesa respecte a l'evolució futura de les regles del mercat. A les empreses els aconsella el replantejament dels models de negoci per permetre aprofitar les capacitats desenvolupades i el coneixement adquirit.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Sobre l'exigència de no treballar amb animals al camp

El passat 23 de setembre, la plataforma Iniciativa Animalista (PIA), amb seu al País Valencià, va fer públic un comunicat en què exigia la suspensió del «Curs de tracció animal en horta amb eines modernes» que es va celebrar del 14 al 16 d’octubre al Parc Agroecològic de l’Empordà, organitzat per La Xarxeta (Xarxa de Pagesos Agroecològics de Catalunya). Pere Garriga, pagès agroecològic a Llerona, considera, en aquest article, que la posició de la PIA és demagògica i incoherent amb l'agroecologia.

 

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 332
Vés a: I els teus, fan extraescolars? Cinc motius i cinc pegues de fer-ne

I els teus, fan extraescolars? Cinc motius i cinc pegues de fer-ne

Les activitats fora de l’horari lectiu afavoreixen el rendiment acadèmic i les habilitats psicosocials | Tanmateix, dedicar més de cinc hores durant la setmana a l'esport pot ser contraproduent segons els experts

Vés a: Més de 500 persones defensen la Sanitat Pública pels carrers de Tarragona

Més de 500 persones defensen la Sanitat Pública pels carrers de Tarragona

Una marxa reivindicativa de poc més d'una hora i mitja ha volgut manifestar que no vol que la sanitat privada fiqui el nas a la pública | Una de les raons d'aquesta mobilització ha estat la coneguda instrucció 5/2015, que "encara que està congelada, segueix estan damunt la taula"

Vés a: Daniel Pink: «L'era de la informació s'ha acabat. Ara hem de ser creadors empàtics»

Daniel Pink: «L'era de la informació s'ha acabat. Ara hem de ser creadors empàtics»

El reconegut "coach" prioritza la creativitat i la sensibilitat per sobre de la tecnologia en l’educació i l’empresa | “Volem científics que pensin com artistes i artistes que pensin com científics”, ha afirmat

Vés a: «Volem millorar el benestar de les
persones a través del ball»

«Volem millorar el benestar de les persones a través del ball»

La "start up" catalana u!Dance reinventa el model d’escoles de ball, a l’hora que distribueix contingut coreogràfic a més de 25 països

Vés a: Les extraescolars, un altre factor de desigualtat

Les extraescolars, un altre factor de desigualtat

Els infants de famílies vulnerables que reben classes fora de l’horari lectiu guanyen dos mesos i mig de rendiment | Dos de cada tres menors no cursen cap activitat extraescolar artística o de reforç

Vés a: Guillermo del Toro, padrí del Festival de Sitges 2017

Guillermo del Toro, padrí del Festival de Sitges 2017

El director del festival, Àngel Sala, ho ha fet públic en una entrevista i el cineasta mexicà ho ha confirmat a Twitter

Vés a: La petjada d'Orson Welles a Cardona

La petjada d'Orson Welles a Cardona

El municipi recorda el cineasta com "un home de caràcter molt fort" mentre va rodar allà "Campanades a Mitjanit"

Vés a: Un penal a l'últim minut dóna la victòria al Barça davant el València (2-3)

Un penal a l'últim minut dóna la victòria al Barça davant el València (2-3)

Els valencianistes han remuntat el gol de Messi, però Luis Suárez i l'argentí han remuntat

Vés a: La militància del PDECat avala el canvi de nom

La militància del PDECat avala el canvi de nom

Els associats al partit hereu de Convergència voten àmpliament a favor del canvi de denominació | La formació votarà els dies 12 i 13 de febrer els representants sectorials i del consell nacional, que es constituirà a final de mes

Vés a: Concentració a Barcelona contra la decisió del TC de permetre el retorn dels toros

Concentració a Barcelona contra la decisió del TC de permetre el retorn dels toros

La mobilització ha estat convocada pel Pacma i hi han assistit unes tres-centes persones

Vés a: VÍDEO Mestalla rep Paco Alcácer amb xiulets i una forta esbroncada

VÍDEO Mestalla rep Paco Alcácer amb xiulets i una forta esbroncada

El retorn del jugador del València al seu estadi no ha estat com es podia esperar

Vés a: Un vessament d'oli obliga a acordonar el Portal de l'Àngel de Barcelona

Un vessament d'oli obliga a acordonar el Portal de l'Àngel de Barcelona

Els operaris hi han tirat un material per evitar relliscades

Agenda
No hi ha cap acte previst a l'agenda
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: