Miguel Muñiz. És membre de Tanquem Les Nuclears-100% Renovables i del Moviment Ibèric Antinuclear a Barcelona. Manté la pàgina web www.sirenovablesnuclearno.org. | Actualitzat el 07/08/2017 a les 09:27h

Garoña, Ascó, Vandellòs…, apunts d’urgència

La decisió del govern del PP de no renovar el permís de funcionament a Garoña pot semblar contradictòria amb la seva bel·ligerant política de suport a les nuclears en general, i a aquesta en particular, però era l’única manera d’abordar la renovació de llicències dels set reactors en funcionament des d’una posició de «consens». Això li ha portat a «empassar-se el gripau» de donar suport a una posició contrària a la porten defensant des de fa anys.
El PP va ser el principal protagonista i beneficiari del «Garoña no es tanca» del 2006 al 2009. El PP i un Consell de Seguretat Nuclear (CSN) submisos als interessos de les elèctriques, han fet tot el que estava a les seves mans per facilitar-ne la continuïtat. En una mena de «justícia poètica», el PP ha acabat assumint entre 2012 i 2017 allò que el PSOE va haver d’assumir entre 2006 i 2009: que qui pren les decisions en política energètica no és el poder polític (per molt discurs que desplegui) sinó el poder econòmic, en aquest cas la indústria nuclear.

Garoña no ha estat tancada pel PP, va ser tancada per una decisió conjunta d’ENEL-ENDESA i IBERDROLA, com a part d’una estratègia compartida de pressió per obtenir «garanties econòmiques». Durant els anys que ha estat tancada, el PP i el CSN els hi han atorgat tot el que han demanat: una normativa que diferencia entre «tancament per motius de seguretat» i «tancament per motius econòmics», amb la que els propietaris d’un reactor poden decidir tancar-lo temporalment i tornar-lo a posar en funcionament més tard sense haver de passar els complexos tràmits d’autorització i avaluació d’impacte ambiental; també separar la renovació de funcionament d’una central de la Revisió Periòdica de Seguretat, amb el que poden obtenir el permís en qualsevol moment al marge de l’estat del reactor;  i, finalment, l’objectiu més cobdiciat: obtenir una renovació fins a 60 anys de funcionament, un aval amb el que poden exigir compensacions per «lucre cessant» si el poder polític gosés ordenar el tancament d’un reactor abans que finalitzi el permís concedit.
 

Central nuclear d'Ascó Foto: Josep M. Montaner


Aquesta «lluna de mel» va acabar en conflicte a partir del 8 de febrer d’enguany, en el moment que el CSN va autoritzar a Garoña a funcionar 60 anys (fins al 2031). Es produeix una divisió: les dues companyies continuen demanant una rebaixa d’impostos, amagada sota l’eufemisme d’un «marc econòmic viable per a l’energia nuclear», però mentre ENEL-ENDESA comença a preparar la documentació de renovació seguint la normativa, IBERDROLA decideix passar a una política d'insubmissió i pressió pública: qüestiona el calendari de renovació de tots els reactors en que té participació (sis dels set) i exigeix més temps per negociar la «rebaixa fiscal» abans de demanar la nova llicència, en aquesta política de confrontació IBERDROLA troba el suport de la tercera gran elèctrica nuclear: GAS NATURAL-FENOSA.
Finalment, el govern del PP va cedir: entre el 5 i el 21 de juny cursa les ordres ministerials que allarguen dos anys el termini de renovació de llicència de totes les centrals. Garoña, amb un enfrontament enconat entre ENEL-ENDESA i IBERDROLA que es fa oficial el 26 d’abril en la reunió del Consell de NUCLENOR, queda al marge de d’aquestes ordres.

El 27 de juliol arriba el desenllaç, IBERDROLA i ENEL-ENDESA es reuneixen desprès d’avaluar  un informe de costes sobre la central presentat el dia 24. La manca d’acord és definitiva: ENEL-ENDESA demana presentar al·legacions amb noves demandes, dins del termini obert l’11 de juliol; IBERDROLA, en canvi, planteja una declaració expressa de rebuig de la  renovació de llicència. La reunió es clou sense acord, i al govern del PP li toca moure peça.

La decisió de no renovar l’autorització el 31 de juliol apunta cap a noves direccions.
Fins ara, el conflicte ens ha deixat moments impagables, com tot un senyor ministre del PP manifestant, en una línia més pròpia d’UNIDOS PODEMOS, que les companyies elèctriques fan maniobres d'enginyeria comptable per tal de declarar «pèrdues», mentre IBERDROLA responia amb informes de «consultores independents» que certificaven les dites «pèrdues»; i amb tots els mitjans afins informant «neutralment», o mirant educadament cap a un altre costat.

El conflicte continua: la darrera maniobra del govern del PP ha estat una crida a la conciliació en el tema dels impostos, feta el 19 de juny; però aquest mes d’agost, ha fet un altre moviment: ha obert consultes per preparar un reial decret que reguli el procediment de tancament de les instal·lacions de generació elèctrica per motius de «seguretat del subministrament energètic». Tenint en compte que el desenllaç de Garoña és el resultat d’una atípica propietat, on ENEL-ENDESA i IBERDROLA disposaven del 50 % cadascuna, convé mirar quina és la composició de la propietat en els casos d’Ascó 1 i 2, i Vandellòs 2, per veure si una confrontació extrema entre les elèctriques tindria conseqüències.

En cap cas es planteja conflicte. Ascó 1 es propietat al 100% d’ENEL-ENDESA; a Ascó 2,  ENEL-ENDESA hi té el 85%, i IBERDROLA el 15%; finalment, a Vandellòs 2, ENEL-ENDESA en posseeix el 72%, i IBERDROLA el 28%. A l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), Agrupació d’Interès Econòmic (AIE) que gestiona els tres reactors, la majoria correspon a ENDESA. La resultant és clara tenint en compte que, malgrat les escenificacions i els laments de les elèctriques, els beneficis econòmics que reporten les nuclears són evidents, no cal esperar canvis sigui quin sigui el resultat de les negociacions entre elèctriques i govern del PP per la rebaixa d’impostos.

A més, entren en joc altres variables: Catalunya és el territori d’Espanya on els 60 anys de funcionament nuclear estan més blindats políticament. La tercera gran empresa nuclear, GAS NATURAL-FENOSA, que és de matriu catalana, només té participació en reactors en què IBERDROLA té la propietat majoritària: Almaraz 1 i 2, amb un 11% (IBERDROLA el 53%), i Trillo, amb un 34,5% (IBERDROLA el 48%). IBEDROLA ja va amagar, en plena crisi dels terminis de presentació de la renovació de llicències, vendre la seva participació en centrals nuclears i, a més, ha decidit fer importants inversions en projectes internacionals (també en aquest vincle) Aquestes situacions no són alienes a la iniciativa engegada pel PP aquest mateix mes.

La resultant de tot plegat: plantejar la situació actual i el futur d’Ascó i Vandellòs des d’una perspectiva territorial significa deixar-lo exclusivament en mans dels que manen, que tenen interessos incompatibles amb els que tenim la majoria de la societat. La decisió de Garoña no és una mostra de feblesa de la indústria nuclear, sinò de fortalesa; la suposada decisió política del PP només ha estat la confirmació d’allò que ja havien decidit les empreses: no jugar.

Totes les decisions energètiques són el resultat d’una voluntat política (però no la dels polítics), en el cas de les nuclears n’és la component essencial. Per a les persones i entitats que treballem per un futur més net, lliure d’amenaces a la seguretat i impactes de salut que provoquen les nuclears, el que ha passat amb Garoña ens obliga a implicar-nos en una estratègia a nivell d’estat, sense perdre de vista que les ordres ministerials per a la renovació dels permisos per a 60 anys ja ha estat cursades, i que el temps treballa en contra nostra.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 398
Vés a: «No tinc por»: una gran manifestació recorrerà Barcelona contra el terrorisme

«No tinc por»: una gran manifestació recorrerà Barcelona contra el terrorisme

Puigdemont i Colau convoquen la marxa per al pròxim dissabte 26 d'agost i afirmen que el lema "l'ha posat la ciutadania" | Sortirà dels jardinets de Gràcia i anirà fins a la plaça Catalunya a partir de les 18 hores

Vés a: Un detingut a Finlàndia per un apunyalament amb dos morts i vuit ferits

Un detingut a Finlàndia per un apunyalament amb dos morts i vuit ferits

Els fets han passat al centre de Turku i la policia considera que es podria tractar d'un atemptat terrorista | El detingut és un jove marroquí de 18 anys

Vés a: VÍDEO Dos cosins de Barcelona canten a la Rambla un himne contra la por

VÍDEO Dos cosins de Barcelona canten a la Rambla un himne contra la por

L’Uri, de 17 anys, i la Marta, de 21, han improvisat una cançó per canalitzar el seu dolor | Han creat amb guixos de colors un "llibre de condol" efímer al terra del passeig

Vés a: La família de Younes Aboyaaqoub li demana que s'entregui

La família de Younes Aboyaaqoub li demana que s'entregui

Membres de la comunitat musulmana de Ripoll consideren que el culpable de la radicalització dels autors seria l'antic imam

Vés a: VÍDEO Les colles de falcons catalanes emocionen a una Rambla abarrotada

VÍDEO Les colles de falcons catalanes emocionen a una Rambla abarrotada

Agrupacions de tot el país han actuat davant de centenars de persones que cridaven "no tinc por"

Vés a: Zarzuela va demanar als hospitals que Felip VI i Letizia es fessin fotografies amb les víctimes

Zarzuela va demanar als hospitals que Felip VI i Letizia es fessin fotografies amb les víctimes

Puigdemont, Colau, Junqueras i Comín també han visitat els malalts però ho han fet discretament o només s'han deixat veure amb el personal mèdic | El monarca, acompanyat de la reina Letizia, afirma després de passar per l'Hospital del Mar i Sant Pau: "No tenim por ni en tindrem en el futur"

Vés a: Els mitjans de Madrid, contra Forn per especificar el nombre de víctimes catalanes a l'atemptat

Els mitjans de Madrid, contra Forn per especificar el nombre de víctimes catalanes a l'atemptat

"El País", "El Español" i "Okdiario" publiquen notícies criticant el conseller d'Interior per haver recomptat víctimes catalanes i espanyoles

Vés a: Per què el Ministeri de l'Interior no decreta el nivell 5 d'alerta terrorista?

Per què el Ministeri de l'Interior no decreta el nivell 5 d'alerta terrorista?

«Seria la primera vegada que es fa a l'Estat i implicaria el probable desplegament d'unitats de l'exèrcit als carrers de Catalunya. No hi precedents, ni s'ha avaluat els protocols d'actuació i, en l'escenari actual previ l'1-O, podria generar reaccions contràries, més quan haurien de treballar colze a colze amb els Mossos, un cos del que Rajoy no descarta agafar-ne el control»

Vés a: «The Washington Post» lloa la feina dels Mossos i el Govern amb el terrorisme

«The Washington Post» lloa la feina dels Mossos i el Govern amb el terrorisme

El rotatiu destaca la tasca de prevenció del gihadisme i la col·laboració amb la policia d'altres països

Vés a: ​Els treballadors del MACBA i l'Arxiu Històric de Barcelona mantenen la vaga indefinida

​Els treballadors del MACBA i l'Arxiu Històric de Barcelona mantenen la vaga indefinida

La resta de centres amb empleats de Ciut'art convoquen aturades per dimecres i dijous

Vés a: VÍDEO Els taxistes reben l'escalf de la gent a la Rambla

VÍDEO Els taxistes reben l'escalf de la gent a la Rambla

Desenes de vehicles homenatgen les víctimes dels atemptats amb ofrenes a Canaletes | Els taxis han recorregut la via tocant el clàxon enmig dels aplaudiments de les persones

Vés a: Soraya Sáenz de Santamaría visita el lloc de l'atemptat terrorista de Cambrils

Soraya Sáenz de Santamaría visita el lloc de l'atemptat terrorista de Cambrils

La vicepresidenta del govern espanyol s'ha reunit amb l'alcaldessa aquest dissabte i després ha pogut veure el passeig marítim

Vés a: VÍDEO Crítiques a TVE per l'«enorme error» d'emetre aquestes imatges de musulmans

VÍDEO Crítiques a TVE per l'«enorme error» d'emetre aquestes imatges de musulmans

La cadena pública espanyola va mostrar com actuals unes declaracions de musulmans de fa dos anys i que corresponien als atacs de París

Agenda

» Del 10/04/2017 al 25/08/2017

Cursos de capgrossos de cartró pedra
 Taller de gegants i capgrossos Ventura & Hosta (C. Ordis, 25, Navata)

» 26/08/2017, 20 h

Concert de Claudio Mansutti (clarinet) i Federica Repini (piano)
 Església de Sant Martí d'Empúries (L'Escala)

» De l'01/07/2017 al 26/08/2017, 22 h

XXIX Festival de Música de Sant Pere Pescador
 Església Parroquial de Sant Pere, Plaça Catalunya i Plaça Major (Sant Pere Pescador)

» 27/08/2017, Matí (11 h) i tarda (16.30 h)

XLV Aplec de la Sardana de Peralada
 Jardins del Castell. En cas de mal temps, es farà al Centre Social. (Peralada)

» Del 04/07/2017 al 29/08/2017, 17 h

Visites guiades al Port Pesquer i a la subhasta de peix
 Port Pesquer (Roses)

» Del 30/06/2017 al 31/08/2017, De 10 a 13.30 h i de 17 a 20.30 h
Els diumenges, altres festius i els dilluns: tancat

XXXV Mostra col·lectiva d'estiu
 Galeria d'Art el Claustre (Rambla, 25, Figueres)

» 01/09/2017, 22 h

Cantada d'havaneres amb el grup Ultramar
 Platja de la Perola (Roses)

» Del 08/09/2017 al 10/09/2017

XXVII Festival Terra de Trobadors
 Diferents espais (Castelló d'Empúries)

» 17/09/2017, Matí i tarda

XXII Fira del Formatge Artesà de Catalunya a Lladó
 Diferents espais (Lladó)

» Del 20/06/2017 al 24/09/2017

Viu el patrimoni. Programa d'activitats als museus, monuments i jaciments
 Reial Monestir de Santes Creus (Pl. de Jaume el Just, s/n, Aiguamúrcia)

» Del 30/06/2017 al 30/09/2017, De dilluns a diumenges: de 10 a 20 h

Exposició "Empúries, la gran empresa arqueològica de Josep Puig i Cadafalch (1908-1923)"
 Conjunt arqueològic d'Empúries (sala d'exposicions temporals) (L'Escala)

» Del 21/01/2017 a l'01/10/2017

Exposició "Empordà industrial"
 Ecomuseu-Farinera (C. de Sant Francesc, 5, Castelló d'Empúries)

» Del 21/10/2017 al 22/10/2017, Inauguració: divendres dia 14, a les 18 h
Dissabte i diumenge: de 10 a 14.30 h i de 17 a 21 h

Fira del Vent del Pla de Santa Maria
 Pavelló Poliesportiu (El Pla de Santa Maria)

» Del 07/04/2017 al 31/10/2017, Vegeu l'apartat d'horaris en el web de l'Ecomuseu-Farinera.

Exposició "Empuriabrava, 50 anys"
 Ecomuseu-Farinera (C. de Sant Francesc, 5, Castelló d'Empúries)

» De l'01/04/2017 al 31/10/2017

Programa de rutes "Indrets Verdaguerians"
 Santuari de la Mare de Déu del Mont (Albanyà)

» Del 18/06/2017 al 28/01/2018, De dilluns a divendres: de 10 a 13 h i de 15 a 18 h, dissabtes: d'11 a 14 h i de 16 a 19 h, diumenges i festius: d'11 a 14 h, dilluns: tancat

Exposició "Creences i religions. Llibertat, diversitat i conflicte"
 Museu dels Sants (C. Joaquim Vayreda, 9, Olot)
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: