Redacció | Actualitzat el 29/05/2017 a les 10:08h

Reclamen que s’agiliti la creació de l’Agència de la Natura

Més de 100 entitats ambientals i ecologistes, una 20 de departaments d’Universitats, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya que representa més de 400 entitats i 4 col·legis professionals signen el comunicat que ho demana

La Declaració de defensa del patrimoni natural de FCatalunya reclama que l’Agència de la Natura anunciada pel conseller Rull al Parlament el passat 1 de març s’aprovi en els propers mesos.

Davant la desfeta de les polítiques relacionades amb el Patrimoni Natural entre el 2010 i el 2016, les entitats i persones signants celebrem l’increment de pressupost que es destina i la creació del nou Fons del patrimoni natural aprovat en la darrera llei pressupostària (Llei 4/2017), però això no és suficient i creuen que cal articular aquest nou rumb amb una governança eficient i que doni respostes adients als greus reptes que tenim.

Les disfuncions actuals, la infradotació de personal i pressupostària i les greus retallades que ha patit aquest àmbit els darrers anys ha portat a una greu pèrdua de biodiversitat, a la degradació i l’abandonament dels espais naturals protegits i, en conseqüència, a una pèrdua d’oportunitats econòmiques, socials i ambientals per a tot el país. Els signants estan convençuts que l’agència seria el millor instrument per a la conservació de la natura a Catalunya pels següents motius:

1. Permet crear una estructura de gestió moderna, eficient, transparent, àgil i menys burocratitzada, inspirada en les millors referents europeus, com es reclama a les conclusions derivades de la jornada sobre governança del patrimoni natural del passat 24/5/17

2. Perquè pot contribuir a diversificar les fonts de finançament destinades a la conservació de la natura, amb impostos finalistes (procedents dels sectors que més es beneficien econòmicament del patrimoni natural i d’aquells processos que més impactes negatius hi generen), dotacions pressupostaries regulars proporcionades als reptes, el foment actiu del mecenatge privat, el pagament per serveis ambientals, o el procedent de les sancions per actuacions que malmetin el patrimoni natural. En aquest sentit, cal vetllar perquè el Fons del patrimoni natural creat per la Llei 4/2017 de pressupostos de la Generalitat de Catalunya s’apliqui adequadament.

3.Pot facilitar la involucració dels sectors productius (especialment els agraris, forestals i pesquers) i els propietaris, en tant que gestors directes del territori, en la conservació de la natura; i també la societat civil, les entitats i la ciutadania en general, tant en l’àmbit urbà com rural, a través d’iniciatives de conservació de la natura com la custòdia del territori o la participació en la gestió d’espais naturals protegits, reforçant els instruments participatius, de voluntariat, etc.

Per tot això, demanen al govern i a tots els grups polítics que prioritzin la creació d’aquesta estructura governamental, que tingui un caràcter transversal respecte a les polítiques de biodiversitat i patrimoni natural, per acabar amb la dispersió institucional dels òrgans encarregats d’aplicar aquestes polítiques i les pugnes interdepartamentals que han conduït a la situació actual. Per la pluralitat d’actors que interactuen amb el Patrimoni Natural (biodiversitat i geodiversitat) demanem que aquesta prioritzi les aliances amb els agents que conserven paisatges, hàbitats i espècies, en particular la petita pagesia, els ramaders extensius, en especial els de caràcter ecològic, els pescadors artesanals, els propietaris forestals amb certificació i totes les entitats de custòdia i altres que treballen per la salvaguarda del bé comú que és el patrimoni natural del país.

COMENTARIS

+1
-0
Cal un debat més ampli!
Anònim, 01/06/2017 a les 17:29
caldria també incloure les entitats privades professionals que es dediquen a l'agricultura la ramaderia i a la silvicultura. Aquestes demanen més temps perquè se senten excloses del debat conservacionista. Ho trobo molt injust,
+0
-0
Demagògia
Anònim, 15/06/2017 a les 16:16
Canviar-ho tot per no canviar res.. Aquestes entitats viuen de les subvencions i per això volen crear aquesta Agència, una més. En canvi, qui ha d'invertir i pagar impostos són els propietaris. Tots aquests diners de l'Agència haurien d'anar per activar indústria forestal i dignificar el secror, no per mantenir a costa de rei a quatre gats que viuen del 'cuento'

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 417
Vés a: ​Badalona exigeix a FCC que retorni 4,1 milions d'euros pel frau en la neteja

​Badalona exigeix a FCC que retorni 4,1 milions d'euros pel frau en la neteja

L'Ajuntament obrirà diversos expedients sancionadors que culminaran amb més reclamacions | El consistori havia estimat que les irregularitats podien arribar als 12,8 milions

Vés a: ​El Piromusical recorda les víctimes de l'atemptat i reuneix 95.000 persones

​El Piromusical recorda les víctimes de l'atemptat i reuneix 95.000 persones

L'edició d'enguany, que tanca les festes de la Mercè, també commemora els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona

Vés a: La Guàrdia Civil clausura la web de l'ANC sense notificació prèvia

La Guàrdia Civil clausura la web de l'ANC sense notificació prèvia

Així ho han confirmat des de l'entitat independentista | Jordi Sànchez assegura que els informàtics ja estan treballant per restablir-la | La web empaperem.cat també ha estat tancada

Vés a: VÍDEO L'independentisme no s'arronsa a Terrassa i entona «Els segadors» sota la pluja

VÍDEO L'independentisme no s'arronsa a Terrassa i entona «Els segadors» sota la pluja

Una tempesta ha irromput al míting polític del PDECat a la capital vallesana i el públic, lluny de perdre els ànims, ha reaccionat entonant càntics a favor del dret a decidir i la independència

Vés a: Creen un duplicat de la web per saber on anar a votar l'1-O amb informació errònia

Creen un duplicat de la web per saber on anar a votar l'1-O amb informació errònia

La pàgina permet entrar qualsevol informació i et dona un col·legi electoral a l'atzar

Vés a: El referèndum agita l'Església espanyola

El referèndum agita l'Església espanyola

Aquest dimarts es reuneix la permanent de l'episcopat espanyol i l'ala conservadora pressiona per posicionar-se contra l'1-O

Vés a: La ultradreta intenta boicotar un acte en solidaritat amb el referèndum a València

La ultradreta intenta boicotar un acte en solidaritat amb el referèndum a València

España 2000 es manifesta a les portes del recinte amb la pancarta "Tot separatisme és un crim que no perdonarem"

Vés a: L'ambaixada espanyola a París pressiona per cancel·lar una conferència de Romeva

L'ambaixada espanyola a París pressiona per cancel·lar una conferència de Romeva

L'acte a la universitat Sciences Po s'ha celebrat de totes maneres però la universitat ha prohibit als periodistes filmar i fer fotos

Vés a: La caixa de solidaritat ja acumula dos milions d'euros pels condemnats del procés

La caixa de solidaritat ja acumula dos milions d'euros pels condemnats del procés

És una iniciativa sorgida de l'ANC i Òmnium Cultural per respondre a les represàlies econòmiques de l'Estat contra responsables del referèndum

Vés a: VÍDEO «A por ellos!»: Huelva envalenteix els guàrdies civils enviats a aturar l'1-O

VÍDEO «A por ellos!»: Huelva envalenteix els guàrdies civils enviats a aturar l'1-O

Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional espanyola reben l'escalf de centenars de concentrats a diverses capitals andaluses

Vés a: El CEEC se solidaritza amb els Mossos i el conseller Joaquim Forn

El CEEC se solidaritza amb els Mossos i el conseller Joaquim Forn

El Centre d’Estudis Estratègics de Catalunya considera "inadmissible" posar la policia catalana sota el "comandament d’un militar que inclou un passat negre a Euskadi

Vés a: La Fiscalia ordena als Mossos que identifiquin els responsables dels col·legis electorals

La Fiscalia ordena als Mossos que identifiquin els responsables dels col·legis electorals

La policia catalana, amb l'absència del major Josep Lluís Trapero, ha reclamat la convocatòria d'un ens de coordinació policial per evitar posar-se a les ordres de la Guàrdia Civil

Agenda

» Del 30/06/2017 al 30/09/2017, De dilluns a diumenges: de 10 a 20 h

Exposició "Empúries, la gran empresa arqueològica de Josep Puig i Cadafalch (1908-1923)"
 Conjunt arqueològic d'Empúries (sala d'exposicions temporals) (L'Escala)

» Del 21/01/2017 a l'01/10/2017

Exposició "Empordà industrial"
 Ecomuseu-Farinera (C. de Sant Francesc, 5, Castelló d'Empúries)

» Del 21/10/2017 al 22/10/2017, Inauguració: divendres dia 14, a les 18 h
Dissabte i diumenge: de 10 a 14.30 h i de 17 a 21 h

Fira del Vent del Pla de Santa Maria
 Pavelló Poliesportiu (El Pla de Santa Maria)

» Del 07/04/2017 al 31/10/2017, Vegeu l'apartat d'horaris en el web de l'Ecomuseu-Farinera.

Exposició "Empuriabrava, 50 anys"
 Ecomuseu-Farinera (C. de Sant Francesc, 5, Castelló d'Empúries)

» De l'01/04/2017 al 31/10/2017

Programa de rutes "Indrets Verdaguerians"
 Santuari de la Mare de Déu del Mont (Albanyà)

» Del 18/06/2017 al 28/01/2018, De dilluns a divendres: de 10 a 13 h i de 15 a 18 h, dissabtes: d'11 a 14 h i de 16 a 19 h, diumenges i festius: d'11 a 14 h, dilluns: tancat

Exposició "Creences i religions. Llibertat, diversitat i conflicte"
 Museu dels Sants (C. Joaquim Vayreda, 9, Olot)

» Del 25/03/2017 al 31/12/2018, De dilluns a divendres: de 12.30 a 13.30 h
Dissabtes i diumenges: de 12 a 14 h

Visites al Criptopòrtic de la Domus dels Mosaics d'Empúries
 Conjunt arqueològic d'Empúries (L'Escala)
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: