Redacció | Actualitzat el 29/05/2017 a les 10:08h

Reclamen que s’agiliti la creació de l’Agència de la Natura

Més de 100 entitats ambientals i ecologistes, una 20 de departaments d’Universitats, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya que representa més de 400 entitats i 4 col·legis professionals signen el comunicat que ho demana

La Declaració de defensa del patrimoni natural de FCatalunya reclama que l’Agència de la Natura anunciada pel conseller Rull al Parlament el passat 1 de març s’aprovi en els propers mesos.

Davant la desfeta de les polítiques relacionades amb el Patrimoni Natural entre el 2010 i el 2016, les entitats i persones signants celebrem l’increment de pressupost que es destina i la creació del nou Fons del patrimoni natural aprovat en la darrera llei pressupostària (Llei 4/2017), però això no és suficient i creuen que cal articular aquest nou rumb amb una governança eficient i que doni respostes adients als greus reptes que tenim.

Les disfuncions actuals, la infradotació de personal i pressupostària i les greus retallades que ha patit aquest àmbit els darrers anys ha portat a una greu pèrdua de biodiversitat, a la degradació i l’abandonament dels espais naturals protegits i, en conseqüència, a una pèrdua d’oportunitats econòmiques, socials i ambientals per a tot el país. Els signants estan convençuts que l’agència seria el millor instrument per a la conservació de la natura a Catalunya pels següents motius:

1. Permet crear una estructura de gestió moderna, eficient, transparent, àgil i menys burocratitzada, inspirada en les millors referents europeus, com es reclama a les conclusions derivades de la jornada sobre governança del patrimoni natural del passat 24/5/17

2. Perquè pot contribuir a diversificar les fonts de finançament destinades a la conservació de la natura, amb impostos finalistes (procedents dels sectors que més es beneficien econòmicament del patrimoni natural i d’aquells processos que més impactes negatius hi generen), dotacions pressupostaries regulars proporcionades als reptes, el foment actiu del mecenatge privat, el pagament per serveis ambientals, o el procedent de les sancions per actuacions que malmetin el patrimoni natural. En aquest sentit, cal vetllar perquè el Fons del patrimoni natural creat per la Llei 4/2017 de pressupostos de la Generalitat de Catalunya s’apliqui adequadament.

3.Pot facilitar la involucració dels sectors productius (especialment els agraris, forestals i pesquers) i els propietaris, en tant que gestors directes del territori, en la conservació de la natura; i també la societat civil, les entitats i la ciutadania en general, tant en l’àmbit urbà com rural, a través d’iniciatives de conservació de la natura com la custòdia del territori o la participació en la gestió d’espais naturals protegits, reforçant els instruments participatius, de voluntariat, etc.

Per tot això, demanen al govern i a tots els grups polítics que prioritzin la creació d’aquesta estructura governamental, que tingui un caràcter transversal respecte a les polítiques de biodiversitat i patrimoni natural, per acabar amb la dispersió institucional dels òrgans encarregats d’aplicar aquestes polítiques i les pugnes interdepartamentals que han conduït a la situació actual. Per la pluralitat d’actors que interactuen amb el Patrimoni Natural (biodiversitat i geodiversitat) demanem que aquesta prioritzi les aliances amb els agents que conserven paisatges, hàbitats i espècies, en particular la petita pagesia, els ramaders extensius, en especial els de caràcter ecològic, els pescadors artesanals, els propietaris forestals amb certificació i totes les entitats de custòdia i altres que treballen per la salvaguarda del bé comú que és el patrimoni natural del país.

COMENTARIS

+1
-0
Cal un debat més ampli!
Anònim, 01/06/2017 a les 17:29
caldria també incloure les entitats privades professionals que es dediquen a l'agricultura la ramaderia i a la silvicultura. Aquestes demanen més temps perquè se senten excloses del debat conservacionista. Ho trobo molt injust,
+0
-0
Demagògia
Anònim, 15/06/2017 a les 16:16
Canviar-ho tot per no canviar res.. Aquestes entitats viuen de les subvencions i per això volen crear aquesta Agència, una més. En canvi, qui ha d'invertir i pagar impostos són els propietaris. Tots aquests diners de l'Agència haurien d'anar per activar indústria forestal i dignificar el secror, no per mantenir a costa de rei a quatre gats que viuen del 'cuento'

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 385
Vés a: Secretaris municipals: una figura clau per interpretar les garanties de l'1-O

Secretaris municipals: una figura clau per interpretar les garanties de l'1-O

Els funcionaris consultats per NacióDigital no ofereixen una resposta monolítica sobre la cobertura que ofereix la llei del referèndum: en detallen encerts però també hi veuen llacunes | Molts alcaldes escudaran la seva actuació l'1 d'octubre en l'informe que emetin els secretaris municipals sobre la consulta

Vés a: El missatge tranquil·litzador de Piqué sobre Neymar: «Es queda»

El missatge tranquil·litzador de Piqué sobre Neymar: «Es queda»

El defensa català publica una imatge amb el crac brasiler per acabar amb les especulacions sobre el seu futur

Vés a: ​Una manifestació reclama el túnel del coll de Lilla després dels dos morts a la C-14

​Una manifestació reclama el túnel del coll de Lilla després dels dos morts a la C-14

L'alcalde de Montblanc anuncia que portarà Foment davant la justícia cada cop que hi hagi una víctima mortal

Vés a: El metro arrossega tres mesos de vagues per la incapacitat de TMB d'acordar el conveni

El metro arrossega tres mesos de vagues per la incapacitat de TMB d'acordar el conveni

El suburbà encadena aquest dilluns la dotzena jornada d'aturades des del 24 d'abril | Colau destina el seu gerent a trobar una sortida en plena pressió perquè Vidal dimiteixi

Vés a: El dia que Gran Bretanya va arrabassar Gibraltar a Espanya

El dia que Gran Bretanya va arrabassar Gibraltar a Espanya

El 24 de juliol de 1704, avui fa 313 anys i en el marc de la Guerra de Successió espanyola, el Regne Unit va nomenar l'almirall sir George Rooke nou governador del penyal

Vés a: Froome corona el Tour i suma el seu quart títol en cinc anys

Froome corona el Tour i suma el seu quart títol en cinc anys

El neerlandès Dylan Groenewegen s'emporta l'última etapa de la competició

Vés a: Cap de setmana negre a les carreteres catalanes amb quatre morts

Cap de setmana negre a les carreteres catalanes amb quatre morts

Els tres sinistres s'han produït a Maials, a Alcover i al Masnou

Vés a: Fortes ventades, acumulació d'aigua i talls de llum: el balanç del temporal

Fortes ventades, acumulació d'aigua i talls de llum: el balanç del temporal

El 112 ha rebut 300 trucades i els Bombers un centenar d'avisos, la majoria del Baix Camp i el Tarragonès | El temporal ha arribat a deixar uns 16.000 abonats d'arreu de Catalunya sense llum

Vés a: Sixena, el litigi sense horitzó de solució

Sixena, el litigi sense horitzó de solució

Un trasllat parcial, peticions d'intervenció policial i visites per sorpresa marquen l'últim any del conflicte entre Catalunya i Aragó

Vés a: Els Capgrossos de Mataró completen la millor actuació de la seva història

Els Capgrossos de Mataró completen la millor actuació de la seva història

La colla ha descarregat dos gamma extra durant la festa de les Santes | Els Castellers de Vilafranca porten a plaça tres castells de màxima dificultat, inclòs un tres de vuit aixecat per sota

Vés a: Blesa i els companys de pupitre d'Aznar: deu claus per entendre el capitalisme d'«amiguets» del PP

Blesa i els companys de pupitre d'Aznar: deu claus per entendre el capitalisme d'«amiguets» del PP

Des de les privatitzacions de les grans empreses públiques fins a la llotja del Bernabéu passant per la conquesta del poder financer espanyol, l'etapa de govern aznarià va bastir un entramat d'interessos que els escàndols de corrupció han deixat en evidència

Vés a: Omella castiga el polèmic sacerdot Custodio Ballester i el deixa sense parròquia

Omella castiga el polèmic sacerdot Custodio Ballester i el deixa sense parròquia

L'arquebisbe de Barcelona aparta el capellà espanyolista de l'Hospitalet i li permet "un any sabàtic"

Vés a: ​Un incendi en una nau industrial a Badalona mobilitza més d'una quinzena d'efectius dels Bombers

​Un incendi en una nau industrial a Badalona mobilitza més d'una quinzena d'efectius dels Bombers

Les flames i el fum, visible des de diversos punts del Barcelonès, han afectat dues naus al polígon industrial Badalona Sud

Agenda

» Del 30/06/2017 al 04/08/2017

Festival VinyaSons 2017
 Celler Martín Faixó (Sa Perafita, Cadaqués)

» Del 24/06/2017 al 05/08/2017

Festival Sons del Món
 Ciutadella (Roses)

» Del 08/07/2017 al 06/08/2017, Dissabtes, diumenges i festius: de 12 a 14 h i de 17 a 20 h
Dies 10, 11, 12 i 13 d'abril (Setmana Santa): de 17 a 20 h

Exposició "Paisatges", de Francesc Guillamet. Fotografia
 Sala d'exposicions de ca l'Anita de l'Estanc (Pl. de Sant Pere, Roses)

» Del 10/06/2017 al 15/08/2017, Feiners: de 10 a 13 h i de 17 a 20 h
Dissabtes, diumenges i festius: d'11 a 14 h i de 17 a 20 h
Els dilluns: tancat
Acte d'inauguració: el dissabte 10 de juny a les 12 h

Exposició "La Fageda d'en Joan", de Pep Sau. Fotografia
 Museu de la Garrotxa (Sala Oberta) (C. de l'Hospici, 8, Olot)

» Del 03/06/2017 al 15/08/2017, Feiners: de 10 a 13 h i de 17 a 20 h
Dissabtes, diumenges i festius: d'11 a 14 h i de 17 a 20 h
Els dilluns: tancat
Acte d'inauguració: el dissabte 3 de juny a les 12 h

Exposició "Masó: interiors"
 Museu de la Garrotxa (Sala Oberta) (C. de l'Hospici, 8, Olot)

» Del 06/07/2017 al 17/08/2017

XXXI Festival Castell de Peralada
 Parc del Castell (Auditori), Església del Carme i altres espais (Peralada)

» 18/08/2017, 20 h

Concert de Rieko OKuma (flauta), Lapo Vannuci (guitarra) i Luca Torrigiani (piano)
 Església de Sant Martí d'Empúries (L'Escala)

» Del 06/07/2017 al 18/08/2017, De dilluns a dissabtes: de 10 a 20 h, diumenges: de 10 a 14.30 h

Exposició "Béjart fête Maurice". Fotografia
 Jardins del Castell de Peralada (Peralada)

» Del 25/06/2017 al 18/08/2017, 22 h

Cicle "Música i Patrimoni" a Roses
 Església de la Ciutadella i Castell de la Trinitat (Roses)

» Del 09/07/2017 al 18/08/2017

XXII Cicle de concerts del Claustre de Sant Domènec
 Claustre de Sant Domènec (auditori i terrassa) (Peralada)

» Del 10/04/2017 al 25/08/2017

Cursos de capgrossos de cartró pedra
 Taller de gegants i capgrossos Ventura & Hosta (C. Ordis, 25, Navata)

» 26/08/2017, 20 h

Concert de Claudio Mansutti (clarinet) i Federica Repini (piano)
 Església de Sant Martí d'Empúries (L'Escala)

» De l'01/07/2017 al 26/08/2017, 22 h

XXIX Festival de Música de Sant Pere Pescador
 Església Parroquial de Sant Pere, Plaça Catalunya i Plaça Major (Sant Pere Pescador)

» 27/08/2017, Matí (11 h) i tarda (16.30 h)

XLV Aplec de la Sardana de Peralada
 Jardins del Castell. En cas de mal temps, es farà al Centre Social. (Peralada)

» Del 04/07/2017 al 29/08/2017, 17 h

Visites guiades al Port Pesquer i a la subhasta de peix
 Port Pesquer (Roses)

» Del 30/06/2017 al 31/08/2017, De 10 a 13.30 h i de 17 a 20.30 h
Els diumenges, altres festius i els dilluns: tancat

XXXV Mostra col·lectiva d'estiu
 Galeria d'Art el Claustre (Rambla, 25, Figueres)
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: