Redacció | Actualitzat el 29/05/2017 a les 10:08h

Reclamen que s’agiliti la creació de l’Agència de la Natura

Més de 100 entitats ambientals i ecologistes, una 20 de departaments d’Universitats, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya que representa més de 400 entitats i 4 col·legis professionals signen el comunicat que ho demana

La Declaració de defensa del patrimoni natural de FCatalunya reclama que l’Agència de la Natura anunciada pel conseller Rull al Parlament el passat 1 de març s’aprovi en els propers mesos.

Davant la desfeta de les polítiques relacionades amb el Patrimoni Natural entre el 2010 i el 2016, les entitats i persones signants celebrem l’increment de pressupost que es destina i la creació del nou Fons del patrimoni natural aprovat en la darrera llei pressupostària (Llei 4/2017), però això no és suficient i creuen que cal articular aquest nou rumb amb una governança eficient i que doni respostes adients als greus reptes que tenim.

Les disfuncions actuals, la infradotació de personal i pressupostària i les greus retallades que ha patit aquest àmbit els darrers anys ha portat a una greu pèrdua de biodiversitat, a la degradació i l’abandonament dels espais naturals protegits i, en conseqüència, a una pèrdua d’oportunitats econòmiques, socials i ambientals per a tot el país. Els signants estan convençuts que l’agència seria el millor instrument per a la conservació de la natura a Catalunya pels següents motius:

1. Permet crear una estructura de gestió moderna, eficient, transparent, àgil i menys burocratitzada, inspirada en les millors referents europeus, com es reclama a les conclusions derivades de la jornada sobre governança del patrimoni natural del passat 24/5/17

2. Perquè pot contribuir a diversificar les fonts de finançament destinades a la conservació de la natura, amb impostos finalistes (procedents dels sectors que més es beneficien econòmicament del patrimoni natural i d’aquells processos que més impactes negatius hi generen), dotacions pressupostaries regulars proporcionades als reptes, el foment actiu del mecenatge privat, el pagament per serveis ambientals, o el procedent de les sancions per actuacions que malmetin el patrimoni natural. En aquest sentit, cal vetllar perquè el Fons del patrimoni natural creat per la Llei 4/2017 de pressupostos de la Generalitat de Catalunya s’apliqui adequadament.

3.Pot facilitar la involucració dels sectors productius (especialment els agraris, forestals i pesquers) i els propietaris, en tant que gestors directes del territori, en la conservació de la natura; i també la societat civil, les entitats i la ciutadania en general, tant en l’àmbit urbà com rural, a través d’iniciatives de conservació de la natura com la custòdia del territori o la participació en la gestió d’espais naturals protegits, reforçant els instruments participatius, de voluntariat, etc.

Per tot això, demanen al govern i a tots els grups polítics que prioritzin la creació d’aquesta estructura governamental, que tingui un caràcter transversal respecte a les polítiques de biodiversitat i patrimoni natural, per acabar amb la dispersió institucional dels òrgans encarregats d’aplicar aquestes polítiques i les pugnes interdepartamentals que han conduït a la situació actual. Per la pluralitat d’actors que interactuen amb el Patrimoni Natural (biodiversitat i geodiversitat) demanem que aquesta prioritzi les aliances amb els agents que conserven paisatges, hàbitats i espècies, en particular la petita pagesia, els ramaders extensius, en especial els de caràcter ecològic, els pescadors artesanals, els propietaris forestals amb certificació i totes les entitats de custòdia i altres que treballen per la salvaguarda del bé comú que és el patrimoni natural del país.

COMENTARIS

+1
-0
Cal un debat més ampli!
Anònim, 01/06/2017 a les 17:29
caldria també incloure les entitats privades professionals que es dediquen a l'agricultura la ramaderia i a la silvicultura. Aquestes demanen més temps perquè se senten excloses del debat conservacionista. Ho trobo molt injust,
+0
-0
Demagògia
Anònim, 15/06/2017 a les 16:16
Canviar-ho tot per no canviar res.. Aquestes entitats viuen de les subvencions i per això volen crear aquesta Agència, una més. En canvi, qui ha d'invertir i pagar impostos són els propietaris. Tots aquests diners de l'Agència haurien d'anar per activar indústria forestal i dignificar el secror, no per mantenir a costa de rei a quatre gats que viuen del 'cuento'

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 399
Vés a: La caiguda a trets de Younes Abouyaaqoub neutralitza la cèl·lula terrorista

La caiguda a trets de Younes Abouyaaqoub neutralitza la cèl·lula terrorista

Els Mossos són prudents i no descarten noves detencions i estudien l'entorn dels implicats a Ripoll | Amb la mort de l'autor de la massacre de la Rambla es dona per desarticulat el nucli atacant de dotze persones en quatre dies

Vés a: Almenys un mort en estampar-se un cotxe contra dues parades de bus a Marsella

Almenys un mort en estampar-se un cotxe contra dues parades de bus a Marsella

El conductor, un musulmà que hauria robat el vehicle, ha estat detingut

Vés a: Colau reivindica en el pregó de Sants que Barcelona «desborda de valentia contra el terror»

Colau reivindica en el pregó de Sants que Barcelona «desborda de valentia contra el terror»

La Festa Major del barri premia el carrer Finlàndia com el millor guarnit d'enguany

Vés a: Què n'hem de fer de les imatges de la mort?

Què n'hem de fer de les imatges de la mort?

No sempre una imatge "val més que mil paraules" ni ens fa saber més del que es pot explicar amb l'escriptura, que també és una eina del periodisme | Amb el tractament informatiu dels atemptats de Barcelona i Cambrils s'han fet barrabassades i superat tots els límits, també mentint i atiant l'odi

Vés a: ​VÍDEO La premsa estrangera, molesta per l'ús del català en la roda de premsa pels atemptats

​VÍDEO La premsa estrangera, molesta per l'ús del català en la roda de premsa pels atemptats

Un periodista ha marxat mentre el major dels Mossos contestava a una pregunta feta en català | La frase de Josep Lluís Trapero -"bueno, pues molt bé, pues adéu"- ha fet fortuna a la xarxa

Vés a: Generalitat i Ajuntament de Ripoll es reuneixen per començar a «tancar ferides» al municipi

Generalitat i Ajuntament de Ripoll es reuneixen per començar a «tancar ferides» al municipi

Meritxell Borràs, consellera de Governació, ha destacat la importància de mantenir la solidesa de la societat | Han sorgit propostes per superar el "trauma" que està vivint Ripoll, començant per un acte el dissabte que ve

Vés a: La comunitat musulmana demana fer autocrítica perquè no s'han integrat els joves radicalitzats

La comunitat musulmana demana fer autocrítica perquè no s'han integrat els joves radicalitzats

Reclama treballar amb les institucions perquè els nois musulmans "no abracin ideologies perverses que no tenen justificació ni explicació" | Unes 2.500 persones, entre membres del col·lectiu i altres veïns, condemnen l'atemptat i es desvinculen del terrorisme

Vés a: La policia desarticula la cèl·lula terrorista però no descarta noves detencions

La policia desarticula la cèl·lula terrorista però no descarta noves detencions

Els Mossos d'Esquadra desmenteixen que Younes Abouyaaqoub estigués acompanyat en el moment de ser abatut

Vés a: VÍDEO Els Mossos confirmen que els cossos desplegats a Sant Sadurní fan comprovacions

VÍDEO Els Mossos confirmen que els cossos desplegats a Sant Sadurní fan comprovacions

Els Mossos han aconseguit abatre Younes Abouyaaqoub, considerat l'autor de l'atemptat de Barcelona en el qual va assassinar 14 persones i en va ferir 130 amb un atropellament massiu a la Rambla

Vés a: Els Mossos confirmen que han abatut Younes Abouyaaqoub, l'autor de l'atemptat de Barcelona

Els Mossos confirmen que han abatut Younes Abouyaaqoub, l'autor de l'atemptat de Barcelona

Des de primera hora de la tarda hi ha un dispositiu policial en marxa a Subirats, a l'Alt Penedès, després de l'alerta d'una veïna

Vés a: Els Mossos abaten un home a Subirats que podria ser l'autor de l'atemptat de Barcelona

Els Mossos abaten un home a Subirats que podria ser l'autor de l'atemptat de Barcelona

El cos policial no confirma encara la identitat del sospitós però assegura que podria portar un cinturó d'explosius

Vés a: Operació dels Mossos a Subirats en el marc de la investigació dels atemptats

Operació dels Mossos a Subirats en el marc de la investigació dels atemptats

Hi podria haver una persona abatuda després que s'hagi produït un tiroteig a la gasolinera Repsol del municipi | El cos policial no confirma encara la identitat del sospitós

Vés a: Localitzada a la Ràpita la que podria ser la furgoneta de l'imam de Ripoll

Localitzada a la Ràpita la que podria ser la furgoneta de l'imam de Ripoll

El vehicle ha estat traslladat al complex central Egara dels Mossos d'Esquadra

Agenda

» Del 10/04/2017 al 25/08/2017

Cursos de capgrossos de cartró pedra
 Taller de gegants i capgrossos Ventura & Hosta (C. Ordis, 25, Navata)

» 26/08/2017, 20 h

Concert de Claudio Mansutti (clarinet) i Federica Repini (piano)
 Església de Sant Martí d'Empúries (L'Escala)

» De l'01/07/2017 al 26/08/2017, 22 h

XXIX Festival de Música de Sant Pere Pescador
 Església Parroquial de Sant Pere, Plaça Catalunya i Plaça Major (Sant Pere Pescador)

» 27/08/2017, Matí (11 h) i tarda (16.30 h)

XLV Aplec de la Sardana de Peralada
 Jardins del Castell. En cas de mal temps, es farà al Centre Social. (Peralada)

» Del 04/07/2017 al 29/08/2017, 17 h

Visites guiades al Port Pesquer i a la subhasta de peix
 Port Pesquer (Roses)

» Del 30/06/2017 al 31/08/2017, De 10 a 13.30 h i de 17 a 20.30 h
Els diumenges, altres festius i els dilluns: tancat

XXXV Mostra col·lectiva d'estiu
 Galeria d'Art el Claustre (Rambla, 25, Figueres)

» 01/09/2017, 22 h

Cantada d'havaneres amb el grup Ultramar
 Platja de la Perola (Roses)

» Del 08/09/2017 al 10/09/2017

XXVII Festival Terra de Trobadors
 Diferents espais (Castelló d'Empúries)

» 17/09/2017, Matí i tarda

XXII Fira del Formatge Artesà de Catalunya a Lladó
 Diferents espais (Lladó)

» Del 20/06/2017 al 24/09/2017

Viu el patrimoni. Programa d'activitats als museus, monuments i jaciments
 Reial Monestir de Santes Creus (Pl. de Jaume el Just, s/n, Aiguamúrcia)

» Del 30/06/2017 al 30/09/2017, De dilluns a diumenges: de 10 a 20 h

Exposició "Empúries, la gran empresa arqueològica de Josep Puig i Cadafalch (1908-1923)"
 Conjunt arqueològic d'Empúries (sala d'exposicions temporals) (L'Escala)

» Del 21/01/2017 a l'01/10/2017

Exposició "Empordà industrial"
 Ecomuseu-Farinera (C. de Sant Francesc, 5, Castelló d'Empúries)

» Del 21/10/2017 al 22/10/2017, Inauguració: divendres dia 14, a les 18 h
Dissabte i diumenge: de 10 a 14.30 h i de 17 a 21 h

Fira del Vent del Pla de Santa Maria
 Pavelló Poliesportiu (El Pla de Santa Maria)

» Del 07/04/2017 al 31/10/2017, Vegeu l'apartat d'horaris en el web de l'Ecomuseu-Farinera.

Exposició "Empuriabrava, 50 anys"
 Ecomuseu-Farinera (C. de Sant Francesc, 5, Castelló d'Empúries)

» De l'01/04/2017 al 31/10/2017

Programa de rutes "Indrets Verdaguerians"
 Santuari de la Mare de Déu del Mont (Albanyà)

» Del 18/06/2017 al 28/01/2018, De dilluns a divendres: de 10 a 13 h i de 15 a 18 h, dissabtes: d'11 a 14 h i de 16 a 19 h, diumenges i festius: d'11 a 14 h, dilluns: tancat

Exposició "Creences i religions. Llibertat, diversitat i conflicte"
 Museu dels Sants (C. Joaquim Vayreda, 9, Olot)
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: