Redacció | Actualitzat el 15/02/2009 a les 18:02h

Els espais periurbans de Terrassa: amenaces i oportunitats. L'afectació del Pla Territorial Metropolità de Barcelona

 
 
El GPENAT (Grup per la Protecció dels Espais Naturals A Terrassa) som un grup de ciutadans que des de fa aproximadament un any treballem la realitat i les problemàtiques dels espais periurbans de Terrassa. Fins al moment el grup ha estat realitzant una aproximació (estudi i treball de camp) a l’estat del territori periurbà de la ciutat de Terrassa i a la realitat normativa que els regula (planejament urbanístic, territorial i sectorial).
 
Aquest treball ens ha permès constatar que existeix una degradació d’espais amb importants funcions ecològiques, ambientals, productives, educatives i de lleure ciutadà. Podem dir, doncs, que les esmentades funcions estan en certa manera anul·lades per la dominància i els impactes dels usos i activitats urbanes més agressives (indústria, infraestructures, deixalles, tancats, etc.) que esquitxen tot el territori, sense estar a la pràctica ordenades.

Considerem que l’anomenada degradació respon principalment a:

  • Un model de ciutat probablement insostenible, fonamentat principalment en el creixement econòmic, que importa recursos i que expulsa residus i impactes cap a fora. Pensem que la gran petjada ecològica de les ciutats actuals es manifesta en primer terme als espais periurbans, o el que és el mateix, la degradació dels espais periurbans és un reflex evident d’un model de ciutat insostenible.
  • Una administració que no ha dotat de projecte real els espais periurbans. La “cultura” urbanística dominant, si bé a la teoria ha superat la concepció del territori no urbà com a simples espais “lliures” (disponibles per urbanitzar), encara els considera tan sols “no urbanitzables”. Això és, exclusivament aplicar la classificació urbanística i abandonar la gestió com a forma de conservar l’entorn natural. En el cas que el planejament urbanístic municipal vagi més enllà i apunti algun tipus de desenvolupament per al sòl no urbanitzable, això no s’ha traduït a la pràctica. Exemples: encara no s’ha materialitzat cap dels plans especials que el POUM de Terrassa preveu per a regular usos i activitats en sòl no urbanitzable i per a preservar-ne els seus valors i funcions ecològiques; no s’ha materialitzat l’ampliació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac previst pel POUM per al nord de Terrassa.
  • Una ciutadania que paradoxalment viu “d’esquena” als espais periurbans, fet sorprenent ja que normalment els ciutadans estimen convenient el contacte amb la natura i la protecció dels espais naturals. Pensem que això s’explica per una “esbiaixada” percepció ciutadana del territori, molt condicionada per la mobilitat (principalment privada) i pel frenètic ritme de vida de la ciutat. Els espais periurbans estan imbricats en les zones on es concentren les principals infraestructures de mobilitat i “de camí a...” (Barcelona, Sabadell, el Parc Natural, etc.). La visió que tenim del territori periurbà és “des del cotxe” (qui ha vist mai la C-58 des del Parc Agrari de Sabadell?).
Objectius de grup
  • Garantir la protecció dels espais periurbans, dels ecosistemes i de les seves funcions com a connectors ecològics, hàbitats de fauna i flora, etc.
  • Cercar i potenciar instruments polítics, jurídics, econòmics i fiscals que possibilitin la valoració i conservació d’aquests espais.
  • Contribuir a recuperar el patrimoni històric i cultural dipositat en els espais periurbans de la ciutat. Recuperar les activitats pròpies dels espais agroforestals, a través de processos d’innovació i de creació d’idees.
  • Recuperar el valor paisatgístic i de lleure dels espais periurbans terrassencs.

En definitiva treballar per una ciutat sostenible: amb una alta capacitat d’innovació en la creació de cultura, de nous valors, en la creació de sentit de la ciutadania, en la minimització del consum de recursos i en la preservació del territori.

Tot això ho farem documentant-nos i formant-nos (sumant coneixements), construint arguments i propostes, realitzant un control de l’estat del territori i de les actuacions que si realitzen, denunciant les actuacions que atemptin contra les funcions i els valors de l’entorn natural, teixint complicitats entre entitats i ciutadans treballant en xarxa, i realitzant treball de difusió i educatiu amb la ciutadania. En resum, ens proposem realitzar algunes funcions d’observatori del territori de la ciutat de Terrassa.

Les jornades: objectius i contingut

Presentar-nos a la ciutadania i a la ciutat:

Si bé el passat dia 4 de febrer vàrem realitzar una xerrada, aquesta jornada està pensada com a presentació pública i formal del grup. Es tracta d’establir coneixença i vincles amb col·laboradors i entitats, creant xarxa per tal de treballar objectius comuns. Per això hem convidat diverses entitats de Terrassa (naturalistes, de lleure etc.) i hem informat a l’administració pública municipal (grups polítics, alcaldia i regidors de l’àrea de Planificació Urbanística i Territori).
 
* Consulteu el programa: 10.30 h (Presentació del GPENAT)


Aprendre i debatre sobre els espais periurbans.

Aproximar la realitat i problemàtiques dels espais periurbans de forma divulgativa: valors i funcions, principals reptes que enfronten (oportunitats i amenaces). Es realitzaran tres intervencions a càrrec d’experts en la matèria centrades en l’important component agrari dels espais periurbans (passat i present) i en el seu valor natural. Després de cada xerrada s’ha reservat un espai d’interlocució amb els ponents i de debat entorn a allò que suggereixin les intervencions. Es tracta de posar les bases per a poder construir futures propostes i que la ciutadania conegui la realitat dels espais periurbans.
 
* Consulteu el programa: 11-14 h (Xerrades-debat)


Engegar un debat entorn de l’afectació del Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB) als espais naturals de Terrassa

Tenint en compte que previsiblement la propera primavera s’aprovarà inicialment el Pla, i que aquest determinarà (per bé o per mal) el futur del nostre territori, és important conèixer-ne el contingut i posar-lo a debat. Si bé és cert que el 7 de maig del 2008 es féu la presentació oficial de l’Avantprojecte del PTMB a Terrassa i que els ajuntaments de l’àrea metropolitana ja han dit la seva durant el procés d’elaboració de l’Avantprojecte, la ciutadania podrà tornar a opinar en el procés d’exposició pública que s’iniciarà en breu. A les jornades s’intentarà realitzar una aproximació ciutadana a l’afectació del PTMB la ciutat, pensant ja en l’exposició pública de l'aprovació inicial.

El punt de partida el posarà l’ADENC, entitat de referència en el camp del medi natural i del territori i en la crítica al PTMB. La concreció a Terrassa anirà a càrrec del GPENAT. Posteriorment hi haurà espai per al debat i, si s’escau, es pretén donar impuls a un grup de treball per preparar al·legacions al PTMB. Es pot avançar que si bé el PTMB protegeix els espais periurbans del nord de Terrassa, a l’est de la ciutat s’han detectat zones que es desprotegeixen (comparant-ho amb el POUM). La zona est té un paper molt rellevant com a connector ecològic entre els parcs naturals de Sant Llorenç i de Collserola; per tant, cal analitzar aquesta mancança i tractar d’esmenar-la.
 
* Consulteu el programa: 16-18 h

Al migdia es farà un dinar col·lectiu amb productes ecològics dinamitzat per la Cooperativa de Consum Responsable de l’Ateneu Candela.

ENTITATS COL·LABORADORES: Ateneu Candela, ADENC, Cooperativa de Consum Responsable de l’Ateneu Candela.


* Consulteu el programa
 

COMENTARIS

+0
-0
Endavant GPENAT !
Enric, 02/06/2010 a les 09:44
No en sabia res del grup (GPENAT) i avui per casualitat he trobat una referència a les activitats d'aquest grup - ocupació d'un solar municipal- i vaja que m'ha deixat molt sorprès! , i només vull afegir que tingueu molts èxits: endavant i coratge !
Salut des de l'extingit SIPMA.
+0
-0
Turo de les roques blanques
Estudiant, 21/03/2016 a les 11:26
Bon dia!
Som un grup d'estudiants de ciències ambientals de la UAB actualment cursant una assignatura de processos geològics externs. Estem molt interessants en poder contactar amb algú del grup GPNAT per poder parlar sobre el turó de les Roques Blanques. Agrairïem que us possessiu en contacte amb nosaltres al correu ambientals.uab7@gmail.com

Moltes gràcies i salut!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 398
Vés a: L'Estat manté el nivell 4 d'alerta terrorista i dona per desarticulada la cèl·lula contra el criteri del Govern

L'Estat manté el nivell 4 d'alerta terrorista i dona per desarticulada la cèl·lula contra el criteri del Govern

El ministre Zoido assegura que el grup que va actuar a Barcelona i Cambrils "ha quedat totalment desarticulat" i el conseller discrepa avisant que no es pot dir fins que no s'hagin localitzat o detingut tots els membres | El ministeri informa de mesures addicionals però descarta el nivell més alt, el cinc, que desplegaria l'exèrcit

Vés a: Un detingut a Finlàndia per un apunyalament amb dos morts i vuit ferits

Un detingut a Finlàndia per un apunyalament amb dos morts i vuit ferits

Els fets han passat al centre de Turku i la policia considera que es podria tractar d'un atemptat terrorista | El detingut és un jove marroquí de 18 anys

Vés a: ​Colau afirma que l'atemptat ha unit «més que mai» ciutadans i administracions

​Colau afirma que l'atemptat ha unit «més que mai» ciutadans i administracions

L'Ajuntament obre com a espai de condol el Saló de Cent, que el presideix la llegenda "Barcelona, ciutat de pau" en 16 idiomes

Vés a: ​Els treballadors del MACBA i l'Arxiu Històric de Barcelona mantenen la vaga indefinida

​Els treballadors del MACBA i l'Arxiu Històric de Barcelona mantenen la vaga indefinida

La resta de centres amb empleats de Ciut'art convoquen aturades per dimecres i dijous

Vés a: ​Felip VI, primera autoritat que es fotografia amb les víctimes a l'hospital

​Felip VI, primera autoritat que es fotografia amb les víctimes a l'hospital

El monarca, acompanyat de la reina Letizia, afirma: "No tenim por ni en tindrem en el futur" | 54 persones continuen hospitalitzades i 12 d'elles es troben en estat crític

Vés a: VÍDEO Els taxistes reben l'escalf de la gent a la Rambla

VÍDEO Els taxistes reben l'escalf de la gent a la Rambla

Un altre sector que va jugar un paper rellevant els instants posteriors als atemptats

Vés a: Soraya Sáenz de Santamaría visita el lloc de l'atemptat terrorista de Cambrils

Soraya Sáenz de Santamaría visita el lloc de l'atemptat terrorista de Cambrils

La vicepresidenta del govern espanyol s'ha reunit amb l'alcaldessa aquest dissabte i després ha pogut veure el passeig marítim

Vés a: VÍDEO Crítiques a TVE per l'«enorme error» d'emetre aquestes imatges de musulmans

VÍDEO Crítiques a TVE per l'«enorme error» d'emetre aquestes imatges de musulmans

La cadena pública espanyola va mostrar com actuals unes declaracions de musulmans de fa dos anys i que corresponien als atacs de París

Vés a: Els Mossos escorcollen el pis de l'imam de Ripoll

Els Mossos escorcollen el pis de l'imam de Ripoll

L'home que vivia amb ell assegura que dimarts li va dir que marxava al Marroc de viatge | Investiguen si és una de les víctimes de l'explosió d'Alcanar i no es descarta que dirigís la cèl·lula

Vés a: Els veïns de la casa d'Alcanar: «Van dir que eren okupes inofensius, qui ho podia pensar?»

Els veïns de la casa d'Alcanar: «Van dir que eren okupes inofensius, qui ho podia pensar?»

Durant molts anys, la calma de la urbanització Montecarlo compensava altres mancances però ara el concepte de tranquil·litat ha canviat per al veïnat

Vés a: El nen australià es troba a l'hospital i sempre ha estat localitzat

El nen australià es troba a l'hospital i sempre ha estat localitzat

Els Mossos han assegurat que mai han buscat cap menor, però l'avi del nen el buscava a través de les xarxes socials

Vés a: Un dels germans de Younes Abouyaaqoub està desaparegut des del dimarts

Un dels germans de Younes Abouyaaqoub està desaparegut des del dimarts

La regidora de Seguretat Ciutadana, Mª Dolors Vilalta, diu que el jove tindria uns 17 anys

Vés a: VÍDEO Rosa Maria Sardà: «És molt trist que només ens uneixi la gran desgràcia»

VÍDEO Rosa Maria Sardà: «És molt trist que només ens uneixi la gran desgràcia»

L'actriu catalana porta flors a la Rambla de Barcelona per recordar les víctimes de l'atemptat terrorista

Agenda

» Del 10/04/2017 al 25/08/2017

Cursos de capgrossos de cartró pedra
 Taller de gegants i capgrossos Ventura & Hosta (C. Ordis, 25, Navata)

» 26/08/2017, 20 h

Concert de Claudio Mansutti (clarinet) i Federica Repini (piano)
 Església de Sant Martí d'Empúries (L'Escala)

» De l'01/07/2017 al 26/08/2017, 22 h

XXIX Festival de Música de Sant Pere Pescador
 Església Parroquial de Sant Pere, Plaça Catalunya i Plaça Major (Sant Pere Pescador)

» 27/08/2017, Matí (11 h) i tarda (16.30 h)

XLV Aplec de la Sardana de Peralada
 Jardins del Castell. En cas de mal temps, es farà al Centre Social. (Peralada)

» Del 04/07/2017 al 29/08/2017, 17 h

Visites guiades al Port Pesquer i a la subhasta de peix
 Port Pesquer (Roses)

» Del 30/06/2017 al 31/08/2017, De 10 a 13.30 h i de 17 a 20.30 h
Els diumenges, altres festius i els dilluns: tancat

XXXV Mostra col·lectiva d'estiu
 Galeria d'Art el Claustre (Rambla, 25, Figueres)

» 01/09/2017, 22 h

Cantada d'havaneres amb el grup Ultramar
 Platja de la Perola (Roses)

» Del 08/09/2017 al 10/09/2017

XXVII Festival Terra de Trobadors
 Diferents espais (Castelló d'Empúries)

» 17/09/2017, Matí i tarda

XXII Fira del Formatge Artesà de Catalunya a Lladó
 Diferents espais (Lladó)

» Del 20/06/2017 al 24/09/2017

Viu el patrimoni. Programa d'activitats als museus, monuments i jaciments
 Reial Monestir de Santes Creus (Pl. de Jaume el Just, s/n, Aiguamúrcia)

» Del 30/06/2017 al 30/09/2017, De dilluns a diumenges: de 10 a 20 h

Exposició "Empúries, la gran empresa arqueològica de Josep Puig i Cadafalch (1908-1923)"
 Conjunt arqueològic d'Empúries (sala d'exposicions temporals) (L'Escala)

» Del 21/01/2017 a l'01/10/2017

Exposició "Empordà industrial"
 Ecomuseu-Farinera (C. de Sant Francesc, 5, Castelló d'Empúries)

» Del 21/10/2017 al 22/10/2017, Inauguració: divendres dia 14, a les 18 h
Dissabte i diumenge: de 10 a 14.30 h i de 17 a 21 h

Fira del Vent del Pla de Santa Maria
 Pavelló Poliesportiu (El Pla de Santa Maria)

» Del 07/04/2017 al 31/10/2017, Vegeu l'apartat d'horaris en el web de l'Ecomuseu-Farinera.

Exposició "Empuriabrava, 50 anys"
 Ecomuseu-Farinera (C. de Sant Francesc, 5, Castelló d'Empúries)

» De l'01/04/2017 al 31/10/2017

Programa de rutes "Indrets Verdaguerians"
 Santuari de la Mare de Déu del Mont (Albanyà)

» Del 18/06/2017 al 28/01/2018, De dilluns a divendres: de 10 a 13 h i de 15 a 18 h, dissabtes: d'11 a 14 h i de 16 a 19 h, diumenges i festius: d'11 a 14 h, dilluns: tancat

Exposició "Creences i religions. Llibertat, diversitat i conflicte"
 Museu dels Sants (C. Joaquim Vayreda, 9, Olot)
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: