vins

Set vins blancs del Priorat que has de tastar

Els vins blancs del Priorat són grans desconeguts. El prestigi dels vins negres de la zona massa sovint ens han fet oblidar el potencial d'uns vins contundents però alhora elegants

​El periodista i crític de vins americà James Suckling de jamessuckling.com escull el millor vi del Penedès

| 12/10/2017 a les 11:30h
Arxivat a: Els vins de la setmana, DOQ Priorat, vins blancs
La comarca del Priorat és mundialment coneguda i famosa pels seus vins negres, de viticultura pràcticament heroica, amb un clima, uns terrenys pissarrosos i una orografia única, no tan sols a Catalunya sinó també arreu del món. Els vins negres han portat la denominació a ser un referent mundial, amb un gran prestigi, amb algunes gammes de vins aptes només per les butxaques més privilegiades.

Però... i els vins blancs? Els vins blancs del Priorat són els grans oblidats, però no perquè els falti qualitat, ni molt menys, simplement perquè les garnatxes i les carinyenes velles els han fet molta ombra els darrers anys.

Majoritàriament trobarem vins blancs amb DOQ Priorat amb produccions força limitades, fets a partir de baixos rendiments molt sovint de vinyes velles, amb predomini de garnatxes blanques combinades amb Macabeus, Pedro Ximenes i Viognier. 

Si us agraden els vins blancs potents però agradables, madurs però frescos i amb caràcter però elegants, ja trigueu a descobrir-los. 

Tot seguit, 7 referències que heu de tastar.
 
Plantadeta Blanc
Celler Sabaté, Vilella Baixa
Varietats: Garnatxa Blanca i Moscatell, vinyes velles
Grau alcohòlic: 13.5%
Preu aproximat: 11 €

Sòl calcari i de llicorella, entre 300 i 500 metres d'altitud.

Derrapat amb màquina petita immediatament en arribar al celler. Premsat molt suau per obtenir el most flor, fermentat en tines d’inox amb camisa de fred. A meitat de fermentació pas a bótes noves de roure francès per acabar la fermentació amb bastonejaments periòdics.

De color groc daurat amb reflexos verdosos. Net i brillant. Aromes florals i fruites tropicals, amb un fons especiat que ens ofereix la fermentació en bóta. En boca és un vi amb cos, amb una acidesa present, tocs de fruita madura i fruites tropicals, aromes de criança, és un vi gustós, amb una entrada fàcil i un final llarg i agradable. El vi és fruita i cos combinats i molta frescor.
 
Aigua de Llum
Celler Vall Llach, Porrera.
Varietat: 100% Viognier
Grau alcohòlic: 14%
Preu aproximat: 40 €
Només s'elabora en anyades excepcionals.

Derrapat del raïm i maceració prefermentativa en dipòsits d’acer inoxidable durant 36 hores a temperatura controlada. Es posa el 50 % del Viognier a fermentar a una bóta de roure francès nova de 300 l de capacitat. La resta del Viognier es fermenta en dipòsits d’acer inoxidable. Bastonejament diari.

De color daurat brillant. Un vi blanc molt elegant, amb complexitat aromàtica; notes metàl·liques -molt mineral!-, de cítrics, de mels, de fruits secs i d'infusions com la camamilla. En boca tornen les aromes minerals i metàl·liques, licoroses, de fruits secs però també de brioixeria -crosta de pa, crema pastissera- Molt llarg, cremós i amb molt volum.

Un gran vi blanc fet en memòria de Martí i Pol, com el fragment contingut en el seu poema Solstici: «Dies vindrà que algú beurà a mans plenes l’aigua de llum que brolli de les pedres d’aquest temps nou que ara esculpim nosaltres».
 
Les Brugueres
La Conreria de Scala Dei, Scala Dei.
Varietat: 100% Garnatxa Blanca
Grau alcohòlic: 13,5%
Preu aproximat: 16 €

Maceració pel·licular prefermentativa de 72 hores. Fermentació a 17º – 18º C.  en dipòsits d’acer inoxidable amb les seves mares durant 5 meses.  

Color groc intens, aromes complexes florals i de fruita d'ós -bàsicament d'albercoc-. Lleugeres notes d’herba mediterrània. Un vi molt greixós en boca, amb bon volum, i amb una acidesa ben integrada, on destaquen les notes de brioixeria com la crema pastissera. Un vi sorprenent, contundent però molt agradable. 
 
Gotes Blanques
Portal del Priorat, Gratallops
Varietat: 100% Garnatxa blanca
Grau alcohòlic: 13%
Preu aproximat: 14 €

Vinyes en alçada entre Cornudella i La Morera del Montsant, de sòls calcaris. Veremat a mà, es passa 5 mesos en acer inoxidable en contacte amb les seves mares.

Groc brillant i daurat. Aromàticament destaca per les notes de fruita blanca i els cítrics -llimona-. També lleugeres notes minerals -mina de llapis- i algun lleuger toc d'herba mediterrània. Té un nas lleuger però molt agradable i amb personalitat. En boca marca més la fruita cítrica i la mineralitat. És untuós, amb volum, però molt fresc i mineral.
 
Ònix Clàssic Blanc
Vinícola del Priorat, Gratallops
Varietats: 60% garnatxa blanca, 35% macabeu, 5% Pedro Ximènes
Grau alcohòlic: 13%
preu aproximat: 9 €

És un vi blanc jove que no s’elabora d’una vinya concreta, cada collita se seleccionen els millors raïms de les vinyes velles -pròpies- de Macabeu, Garnatxa Blanca i Pedro Ximènes. Provinent de sòls de llicorella, es verema manualment. S'elabora en dipòsits d'inoxidable de 5000 litres.

Groc pàl·lid, brillant i net. En nas destaca per les aromes de fruita blanca d'ós i lleugers records d'herba mullada. Té un nas agradable, fresc i amb bona intensitat. En boca destaca la fruita blanca sobre lleugers tocs minerals. Un vi fàcil, senzill, però molt fresc i agradable. Una bona opció per iniciar-nos en els vins blancs de sòls pissarrosos.
 
Òlbia
Celler Marco Abella, Porrera
Varietats: 48% Garnatxa Blanca, 49% Viognier, 3% Pedro Ximenes.
Grau alcohòlic: 13'75%
Preu aproximat: 30 €

La verema és manual. Se seleccionen els raïms tant a la vinya com al celler. Es refreda el raïm fins a 6º C en la cambra i posteriorment se selecciona el raïm a la taula i es premsa en premsa vertical. S'elabora mitjançant fermentacions lentes amb llevats autòctons en bótes de roure francès. Es procedeix a un bastonejament setmanal. Posteriorment, es crien durant 6 mesos en bótes de roure francès. Durant la seva elaboració es produeixen 3 trasbalsos per gravetat amb cicle llunar ascendent. S'embotella en dies fruita segons calendari llunar. 

Color groc palla, amb aromes intenses i profundes. Trobem fruita fresca, però també tocs balsàmics i especiats de la criança. Notes fumades i minerals. En boca torna la fruita d'ós, amb bona densitat i cremositat. Un vi llarg, dens, sedós i elegant. Bon equilibri entre acidesa i alcohol.
 
Morlanda
Viticultors del Priorat, Bellmunt del Priorat
Varietats: Garnatxa blanca 85%, Macabeu 13% i Moscatell 2%
Grau alcohòlic: 14%
Preu aproximat: 12,50 €

Verema manual. Un terç del vi fermenta en bótes de roure francès i la resta en dipòsit d'acer inoxidable a baixa temperatura. La proporció de vi que fermenta en bótes de roure també es cria amb lies fines i bastonejaments durant sis mesos en aquestes mateixes bótes.

De color groc palla, pàl·lid i brillant. En nas destaquen les fruites d'os com el préssec i mostra records d'herba acabada de tallar. En boca té una entrada fresca, amb una acidesa molt equilibrada el que contribueix a reforçar la seva bona estructura; En via retronasal percebem de nou les fruites d'os i també lleugers tocs a torrat. És un vi untuós, amb cos, persistent i llarg.
 

També us pot interessar

Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

I d’altres
Joan Carles Naya, 14/10/2017 a les 10:26
+2
-0
Precisament sóc un amant per proximitat i per coneixença de la vinificació de les varietats blanques. Destaco també el Rar de Vins Singulars on l’amic Ricard Rofes vinifica garnatxa blanca amb Xenin o el projecte a Torroella del Priorat de Sílvia Puig amb el 100% Px. Molts i molts per conèixer
CAT?
Manuel Duran, 14/10/2017 a les 16:22
+0
-0
amb la varietat francesa viogner no es produeix un vi català
blancs de Terra Alta
Medir, 16/10/2017 a les 23:34
+0
-0
Sense deixar de reconèixer la excel·lent qualitat dels blancs de Priorat amb base de Garnatxes, vull destacar la gran tasca dels bodeguers de Terra alta que amb les seves garnatxes blanques estan fent uns vins que no tenen res a envejar als de Priorat i molt mes barats , Coca i Fitó, Edetèria, La Fou, Bárbara Forés, LA Picossa fan uns blancs extraordinaris.
Altre Blanc que falta
Enric Comerma, 17/10/2017 a les 16:49
+0
-0
FORMIGA DE SEDA 2015 - Vi blanc elaborat amb Garnatxa Blanca (70%) i Viognier (30%) - 4500 ampolles - 6 messos de bota de roure francés. Promet
Aclariments
Oscar Borras, 21/10/2017 a les 22:45
+0
-0
Penso que per tal de no confondre al consumidor i deixar clares les coses, seria bo que no es parlés de "comarca" al parlar de vins del Priorat, si no especificar que els vins es fan en el territori de la DOQ Priorat i no la comarca del Priorat. La resta de l'article molt be!!! Endavant!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.