suro

Una de cada deu ampolles té TCA o fa olor de suro... Llegenda urbana o realitat?

Què és el TCA? Quantes ampolles tenen TCA o defectes del suro?

Investiguem una mica per veure què hi ha de cert i què hi ha de mite pel que fa als tant per cents d'ampolles amb TCA

L'Institut Català del Suro obté la ISO 17025

| 26/09/2017 a les 10:32h
Especial: Destacat Cupatges! El més llegit
Arxivat a: Per aprendre'n, TCA, defectes del vi, Suro
El TCA és un compost químic clorat -Trichloroanisole- que es pot trobar al suro. Aquesta substància (clorofenol) es pot trobar en molts pesticides, desinfectants, detergents i fins i tot a l'atmosfera per culpa de la contaminació produïda per l'home. Curiosament també podem trobar TCA en pomes, pollastre, anous, te, cerveses, whisky, i en altres productes envasats.

Per tant, el TCA en un vi pot tenir orígens molt diferents; tractament de les sureres, rentat del suro, contaminació del sòl... Pot tenir origen previ als tractaments del celler -el suro arriba ja contaminat a la bodega des de l'arbre o pels tractaments que rep-, o pot contaminar-se des del celler. Els vins amb aquest tipus de defectes tenen aromes de suro, d'humitat, de cartró mullat, de clor o, fins i tot, de lleixiu. Cal dir que no te cap efecte nociu per la salut, simplement despren olors molt desagradables i haurem de substituir l'ampolla cada vegada que hi trobem aquest defecte.
 

La setmana passada, The Drinks Business alertava sobre el fals mite que 1 de cada 10 ampolles està contaminada amb TCA. Havent parlat amb els principals cellers d'Estats Units i els seus distribuïdors parlava que el nombre de vins afectats rondava l'1% o fins i tot menys.

Hi ha un "relatiu" consens al sector, a nivell mundial, que parla d'un 4% aproximat d'ampolles amb TCA. De totes maneres, aquests tant per cents varien una mica depenent a qui es preguntin. Ens diuen, per exemple, des de l'Institut Català del Suro, que les seves dades ja sempre parlen de tants per mil, mai de tants per cents. I en concret especifiquen un 5 per mil (5‰).

Tot i que la indústria del suro treballa per reduir els problemes ocasionats pel TCA, no podem demostrar científicament el tant per cent o el tant per mil exacte. Des de Cupatges.cat ens hem posat en contacte amb els principals concursos de Catalunya per veure quina és la xifra d'ampolles amb TCA, i els resultats ronden el 4-5% del total d'ampolles obertes.

Des de La Guia de Vins de Catalunya ens parlen d'un 4,8% d'ampolles amb olors desagradables que semblen provenir d'algun defecte del suro. Concretament 71 de 1458 ampolles. 23 ampolles de vi negre, 39 entre blancs i rosats, 8 escumosos i 1 vi dolç. "Alguna ampolla més que l'any passat", ens comenten. Des dels Premis Vinari ens comenten que enguany s'han demanat 40 contramostres -una segona ampolla- de 870 mostres tastades. Tot i que no podem considerar que totes les segones ampolles demanades siguin per problemes de TCA, la dada del 4,6% podria semblar una bona dada, sempre parlant d'aproximacions.

Ens movem doncs al voltant del 4% o el 5%, i és més que probable que una part d'aquest tant per cent no siguin defectes del suro, i siguin del vi.  El 4 o el 5% sempre l'hem de prendre com una dada orientativa, mai com una dada provada científicament ja que caldria fer un estudi molt més acurat per tal d'establir un tant per cent exacte.

 

També us pot interessar

Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Vinícola de Nulles és un celler que des de sempre ha tingut molt present els seus orígens i la seva denominació d’origen, i que s’ha mantingut fidel a un procés de selecció i producció molt curós
01/01/1970
Vides Monacals és el títol del nou Vinòmic, el projecte de la Denominació d’Origen Catalunya que marida vi i còmic
01/01/1970
El celler de Sant Pau d’Ordal dedicarà el matí de dissabte a promoure un estil de vida saludable