Ferran Centelles

Ferran Centelles radiografia la varietat Xarel·lo i en destaca els seus preferits a jancisrobinson.com

​«l'any 2000 quan vaig entrar a l'equip d'elBulli, la carta no tenia cap xarel·lo 100%. Al 2011, quan va tancar el restaurant, ja oferiem més de 10 xarel·los 100%...»

Sis sommeliers, sis Penedès

| 12/09/2017 a les 18:19h
Arxivat a: Opinió, jancisrobinson.com, Ferran Centelles, Xarel·lo
Per encàrrec de la crítica anglesa Jancis Robinson, Ferran centelles ha fet un article de tast de xarel·los analitzant el perquè de la seva hegemonia pel que fa a vins blancs del Penedès i d'Alella -pansa blanca-. 

De la varietat en general, destaca que "no em sembla gaire perfumada. Sovint dóna aromes a fruites blanques, cítriques (taronja, llimona) amb tocs anisats i de fonoll". Parla de vins lleugers i delicats. Amb finals lleugerament amargs. I posa com exemples d'elegància i delicadesa El Fanio d'Albet i Noya i el Cantallops d'AT Roca, tots dos 2015.

De la família dels fermentats o criats amb fusta, destaca l'Aspriu 2013 de Celler Pardas, el Xarel·lo Pairal 2013 de Can Ràfols del Caus i el Nun Vinya dels Taus 2014 d'Enric Soler.

Fa èmfasi del potencial d'envelliment de la varietat -Gramona va fer estudis rellevants sobre el seu contingut en resveratrol, antioxidants i compostos fenòlics- i sense ser un gran seguidor de l'escena del vi natural, escriu que el sorpren el Tallarol 2016 d'Alta Alella, i el Finca Parera Sassó 2015.

Fa una menció especial per l'Espenyalluchs 2014, del que diu que obté la màxima puntuació que ha posat mai a un vi blanc d'Espanya, i el defineix com un vi de classe mundial, i segueix lloant altres vins fets amb xarel·lo; Principia Mathematica 2015, Electio Xarel·lo 2013, Mas dels Clavers Selecció 2014, Pardas Xarel·lo 2013, Rupestris 2015, Terroja 2014, Vinyes Singulars 2015, Can Descregut Vermell 2014, L'Equilibrista Blanc 2015, So Serè 2015, Clot del Roure 2014, Sicus Sons Xarel·lo 2016, AA Cau d'en Genis 2016 i Gramona Font Jui 2014.

L'article continua amb un tast d'una cinquantena de xarel·los que el sommelier, tant en el seu format de vins tranquils, com amb format escumosos i fins i tot un xarel·lo dolç de Parató.

 

També us pot interessar

Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El Museu d’Història de Catalunya serà l’escenari d’una Festa de la Verema | Hi haurà activitats com la trepitjada de raïm popular, la degustació de raïm i vins empordanesos, tallers familiars, i el tast magistral de vins guanyadors
01/01/1970
Decàleg per entendre quins països són més consumidors i quins exporten més en volum i en valor.