Verema

Fan la primera verema a Roses de la vinya més petita de Catalunya

Es va plantar fa dos any a la cala Jóncols i ha recollit 3.000 kg de raïm lledoner roig per a produir uns 1.900 litres de vi blanc

Video de verema de Raventós i Blanc

| 10/09/2017 a les 16:58h
Especial: Verema 2017
Arxivat a: Actualitat, Verema
Vista de la vinya de cala Jóncols que tot just s'ha veremat la primera setmana de setembre. | Foto: 6comunicació.
La vinya més petita de Catalunya, situada a cala Jóncols, a Roses, ha fet la seva primera verema aquest mes de setembre i ha recollit 3.000 quilos de raïm excel·lent. Es va plantar fa dos anys en una superfície de menys d’una hectàrea a prop del mar per recuperar una varietat autòctona, el lledoner roig. La vinya de cala Jóncols és també una de les més petites de la península Ibèrica.

Els responsables de l’Hotel Cala Jóncols, que la gestiona, Juanma i Michael Gómez, estan molt satisfets perquè “la collita permetrà obtenir una producció més gran de la que s’esperava i un vi de molt bona qualitat”, han indicat. Aquests bons resultats es deuen al fet que es tracta d’una terra verge que ha estat molts anys sense treballar-se, una circumstància que, segons els experts, ha contribuït que la verema sigui extraordinària.

A aquests bons resultats també hi ha contribuït el tractament de rec que s’hi ha fet servir, basat en un sistema d’aprofitament de les aigües regenerades, en línia amb la filosofia de l’establiment que destaca per les seves iniciatives innovadores i respectuoses amb el medi ambient. Les altes temperatures de la primavera han fet avançar enguany el cicle vegetatiu de la vinya.

La varietat que hi ha plantada a la  vinya de cala Jóncols, el lledoner roig, és autòctona de l’Empordà i de les comarques nord-catalanes i podria desaparèixer ja que n’hi ha poca de plantada. Habitualment es feia servir per produir garnatxa, però en el cas de cala Jóncols anirà destinada a fer vi blanc.

El fet que la vinya tingui unes dimensions tant petites comporta que no se’n pot treure directament un rendiment econòmic i que el projecte vitivinícola i la inversió realitzada s’hagi dut a terme bàsicament per recuperar l’activitat agrícola d’un espai que antigament estava conreat i que es troba situat al bell mig del Parc Natural de Cap de Creus, un lloc singular on hi ha emplaçat el complex hoteler.

Amb la recuperació d’aquesta varietat històrica i autòctona es vol sumar encara més valor afegit a aquest projecte vitivinícola, que un cop acabi el procés de vinificació (es calcula que podria ser el proper mes d’abril) podrà tenir com a resultat que es puguin comercialitzar unes 1.900 ampolles anuals d’aquest vi.

També us pot interessar

Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
El Museu d’Història de Catalunya serà l’escenari d’una Festa de la Verema | Hi haurà activitats com la trepitjada de raïm popular, la degustació de raïm i vins empordanesos, tallers familiars, i el tast magistral de vins guanyadors
01/01/1970
Decàleg per entendre quins països són més consumidors i quins exporten més en volum i en valor.