Barcelona: ordenança de terrasses

Els restauradors es planten davant Colau: forçaran una nova ordenança de terrasses

El Gremi de Restauració presenta una iniciativa per obligar a tramitar la seva proposta de canvi de normativa

Coneix els 10 restaurants més estranys del món

, Barcelona | 01/08/2017 a les 17:13h
Especial: Restaurants
Arxivat a: Actualitat, Ajuntament de Barcelona, Àngels Esteller, Carina Mejías, Barcelona, Alfred Bosch, terrasses, Pere Chias, ordenança de terrasses, Roger Pallarols
Els restauradors després de presentar la iniciativa sobre terrasses | Jordi Bes
El Gremi de Restauració de Barcelona ha perdut la paciència davant la incapacitat del govern d'Ada Colau per acordar una nova ordenança de terrasses. El gremi ha fet aquest dimarts el primer pas per forçar l'Ajuntament a canviar la normativa, i compta amb el suport de gairebé tota l'oposició per obligar Colau a tramitar-la, amb la intenció que s'aprovi el gener del 2018. El darrer termini per tancar un pacte que havia donat el segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni, s'esgotava aquest dilluns.

En concret, el gremi ha presentat aquest dimarts al registre de l'Ajuntament una iniciativa ciutadana amb la seva proposta de normativa que té el suport d'entitats de comerciants i sindicats. El mecanisme recorda al de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) del Parlament, però en l'àmbit municipal. El director general del gremi, Roger Pallarols, ha assegurat que disposen del suport de 22 regidors dels 41 del consistori, suficient perquè el setembre la comissió municipal d'Ecologia i Urbanisme iniciï la seva tramitació.

Segons Pallarols, donen suport a començar la tramitació el grup Demòcrata –el PDECat-, Ciutadans, ERC i el PP. Dos d'aquests grups ja han confirmat el seu vistiplau al pas que ha fet el gremi. La líder de C's, Carina Mejías, espera que serveixi per a tenir nova ordenança, i considera que l'acció del gremi es fa "davant la inacció, l'immobilisme i l'engany del govern", al qual ha acusat de no tenir voluntat política de canviar la normativa. La portaveu del PP, Àngels Esteller, creu que és "un acord de mínims" davant la paràlisi del govern.

Fonts del grup Demòcrata també han confirmat el seu suport a tramitar la iniciativa. El seu líder, Xavier Trias, ja va considerar aquest dilluns "bastant assenyat" el que proposa el gremi com a normativa, si bé va afegir que caldria fer "alguna correcció". Trias considera que cal tancar un acord el més ampli possible, i es va reunir aquest dilluns amb Collboni, el qual va admetre que "és molt complex" fer acords amplis. "Seguirem treballant fins abans de les vacances per fer-lo possible", va prometre el socialista.

El president del gremi, Pere Chias, ha destacat que han decidit actuar perquè "acabi ja aquest conflicte", que fa més de dos anys que dura. "No pensàvem que l'acord amb la restauració fos tan difícil", ha afirmat Pallarols. La darrera reunió entre el gremi i l'equip de Collboni es va fer el 22 de juny i des de llavors han mantingut contacte esporàdic, però amb el reconeixement de Collboni expressant "la dificultat de l'acord", segons Pallarols, el qual considera que no es pot esperar a la tardor per desencallar-ho.

Les propostes dels restauradors

La presentació de la iniciativa ciutadana arriba un dia després que Pallarols ja anunciés al costat del líder d'ERC, Alfred Bosch, "un acord de principis" amb els republicans sobre l'ordenança, i que s'ha incorporat al text que ha presentat el gremi a l'Ajuntament. El pacte inclou que els treballadors que atenguin les terrasses no cobrin menys de 1.000 euros mensuals i que si el restaurador incompleix el conveni se li podrà revocar la llicència. En termes generals, la proposta suposa una flexibilització de la normativa vigent.

De fet, el gremi ja fa mesos que ve reclamant un vestit a mida per a les terrasses, i el seu text incorpora donar potestat als districtes per actuar amb discrecionalitat en determinats casos, segons fonts coneixedores. No obstant això, el gremi ve defensant que també ha cedit de les seves pretensions inicials, i el redactat preveu mantenir els horaris vigents i no allargar-los a la nit. En tot cas, els restauradors encara no han fet públic quin és el text que han presentat a l'Ajuntament. Els grups municipals ja fa uns dies que el tenen.
 

Pere Chias i Roger Pallarols presenten la iniciativa sobre terrasses. Foto: Jordi Bes

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Senyors, o no, restauradors, no teniu vergonya.
Anònim, 03/08/2017 a les 13:37
+1
-0
¿I uns salaris i horaris dignes no toquen?, us esteu omplint les butxaques a costa dels jornals de misèria que pagueu als treballadors.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Vinícola de Nulles és un celler que des de sempre ha tingut molt present els seus orígens i la seva denominació d’origen, i que s’ha mantingut fidel a un procés de selecció i producció molt curós
01/01/1970
Vides Monacals és el títol del nou Vinòmic, el projecte de la Denominació d’Origen Catalunya que marida vi i còmic
01/01/1970
El celler de Sant Pau d’Ordal dedicarà el matí de dissabte a promoure un estil de vida saludable