DOQ Priorat

Forbes recomana onze vins de la DOQ Priorat

Lauren Mowery, reconeguda periodista experta en vi, va assistir a l'Espai Priorat aquest mateix 2017 i el 13 de juny va publicar una llista dels vins que van cridar-li més l'atenció

9 medalles d'or catalanes entre 15000 vins al concurs International Wine Challenge 2017 de Londres

| 21/06/2017 a les 20:51h
Especial: Destacat Cupatges! El més llegit
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Llista de vins Forbes, DOQ Priorat, Forbes
Lauren Mowery és una reconeguda periodista i experta en vi, especialitzada en viatges i en explorar cultures a partir de la gastronomia i les begudes. Quan no és de viatge explorant qualsevol racó de món, escriu per a la revista Forbes sobre cuina, begudes i viatges d'aventura o de luxe. Va visitar el Priorat per primera vegada aquest 2017, en què va assistir també a la biennal Espai Priorat (la Mostra Internacional de Vins de la DOQ Priorat), on s'oferia l'oportunitat de visitar quaranta-quatre cellers de nou pobles diferents de la comarca.

Arran d'aquesta visita i de la impressió que li va causar la zona, va confeccionar una llista que va publicar per a Forbes el 13 de juny passat. Una llista de vins que, segons diu, no pretén ser la dels deu millors vins, ni de vins puntuats amb 100 punts. Són deu cellers i onze vins de la DOQ Priorat, que sigui pel que sigui, li han seguit retornant a la memòria després del seu viatge pel Priorat. 

A continuació la llista de cellers i de vins, i un petit resum de les sensacions i de les opinions que va anar recollint la periodista. 
 

1. Clos Figueras, SA "Clos Figueres" 2012

Christopher Cannan, fundador de Europvin, va descobrir el Priorat fa poc més de 30 anys. Va tirar endavant Clos Figueras a Gratallops el 1997, que avui compta amb 12 hectàrees de vinya. Dins les 4.000 ampolles que surten de Clos Figueras hi ha garnatxa, carinyena, cabernet Sauvignon, monestrell i sirà. La periodista, que durant l’estada que va fer al Priorat va poder gaudir d’un sopar d’aquest vi amb xai, explica que el maridatge va servir per constatar que es tracta d’un vi equilibrat i ben fet.

2. Escaladei "St. Antoni" i "Masdeu" 2013

Quan parla d'aquest vi Mowery insta els lectors de la revista a visitar el Priorat per poder tenir l'ocasió de tastar-lo, perquè avui dia encara no està disponible als Estats Units. Ricardo Rofes ha estat l'enòleg de Scala Dei, des de 2007. Ha tingut oportunitat de jugar amb la garnatxa pel que fa a la latitud, l'altitud i el sòl, cosa que ha culminat en la fabricació d'aquests dos vins. St. Antoni prové de sòls d'argila vermella i el Masdeu de pedra calcària. La periodista diu que el que els fa convincents és el pinot noir, per la suavitat, la delicadesa i la puresa. Segons ella aquests vins fan encara més evident que el Priorat és una zona ben diversa que ofereix vins amplis, i de gran complexitat.

3. Mas Doix "Centenari 1902" 2013

Aquest productor multigeneracional de Poboleda fa servir la carinyena procedent de vinyes velles com la única varietat per fer aquest vi. Segons la periodista de Forbes, en el cas de 1902 (fa referència a les dates de plantació), aquestes vinyes centenàries donen vins profunds, amb un gran potencial pel que fa a l'estructura i la llargada.

4. Alvaro Palacios "L'Ermita" el 2014

El qualifica de vi amb una excepcional lleugeresa, elegància, profunditat i complexitat. Només 1.100 ampolles de raïm precedent de vinyes velles de garnatxa. I es pregunta: val la pena pagar el preu que en demanen? Lauren Mowery ho resol amb contundència: “només uns quants col·leccionistes poden tenir l'oportunitat de respondre aquesta pregunta". El que deixa clar és que ella no en va tenir prou amb tres glops per treure'n conclusions.

5. Mas La Mola "Vinyes Històriques Masdeu Mas La Mola" 2013

Aquest vi el va poder tastar no pas a l'Espai Priorat, sinó durant una visita privada al celler a Poboleda, amb enòleg Jordi Masdeu. Apunta que el seu caràcter singular i la seva raresa mereixen fer-ne esment. Fet de vinyes velles de garnatxa peluda produeix un vi especialment brillant i aromàtic. Només 1.200 ampolles. Li augura un bon futur i una bona evolució al vi i creua els dits perquè aviat el distribueixin als Estat Units.

6. Terroir Al Límit "Arbossar" 2014

Com Mas Doix, Dominik Huber també creu en el monovarietal de carinyena, com és el cas de l’Arbossar. Les vinyes velles de carinyena de 90 anys creixen en sòls de granit i de llicorella d'un sola vinya que mira al nord. A la periodista de Forbes li va cridar l'atenció la lleugeresa del vi, tot i tenir la força d'un caràcter únic. La marca és una associació amb Eben Sadie de Sud-Àfrica, i les seves intencions a l'hora de fer vi li van semblar ben clares. Com per exemple la graduació alcohòlica del seus vins negres, que és de 13’5 graus, enfront dels típics 14’5 o 15 graus de la majoria de vins negres. Tal com destaca ella mateixa, fer la verema d'hora és una eina per aconseguir vins amb graduacions alcohòliques més baixes, i per tant més lleugers.

7- Saó del Coster "Pim Pam Poom" 2016

La periodista té clar que amb aquest nom és fàcil deduir quin és el mercat al qual s'adrecen els productors. Creu que l'equip de Saó del Coster pretén produir, i considera que ho han aconseguit amb èxit, un vi 100 % garnatxa del Priorat a un preu assequible, com una introducció a la zona. 

8-Marco Abella "Mas Mallola" 2014

Una de les famílies més antigues de la zona, Marco Abella ha viscut a Porrera des del segle XV. No obstant això, el celler va ser construït fa pocs anys, l'any 2005, amb l'objectiu de captar el terroir de sis vinyes diferents plantades amb raïms autòctons i utilitzant tècniques modernes d'elaboració. Destaca d'entre tots els vins del celler, el Mas Mallola. Ens descriu el vi com a assequible i ben estructurat, gràcies al cupatge de carinyena 30% i garnatxa.

9- Clos Mogador "Nelin" 2014

Lauren Mowery cita René Barbier Meyer (també conegut per René IV): "Estic fent més grans blancs i negres més lleugers. Un dia, els blancs seran més grans que els negres".
Clos Mogador, ha guanyat molt reconeixement per la seva garnatxa, carinyena, sirà i cabernet. Diu que a l'Espai Priorat, mentre tastava, li va sorprendre la frescor i l'equilibri del Nelin 2014. Explica que està fet de garnatxa blanca i macabeu amb un 15% d'alcohol i que es beu com un vi negre, a causa del contacte amb les pells, la fermentació lenta, i els 15 mesos de maduració. La mineralitat preval per sobre d'un final de fruita exuberant.

10. Clos del Portal "Somni" 2013

Lauren Mowery ens explica que l’arquitecte Alfredo Arribas va introduir-se al món del vi el 2001, mentre treballava en el projecte de Clos del Portal. El celler, construït a fases, és un meravellós exemple d'arquitectura verda, perquè fa simbiosi amb el paisatge. La primera cosa que va cridar l'atenció a la periodista va ser l'etiqueta de "Somni". Del vi en ressalta el gust herbaci, la mineralitat, les cireres, i un punt de fumat amb un acabat picant que van fer-li venir ganes, després del primer glop, de tastar-lo una altra vegada.

Cliqueu aquí per veure l'enllaç a l'article original

També us pot interessar

Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

I nosaltres que ?
Anònim, 23/06/2017 a les 13:51
+0
-0
Francament per se una experta tan sols ha conegut el vi industrial no el Priorat no tenim nom pero els nostres vins son nsuperiors

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Cada cap de setmana de setembre, un grup de prestigiosos cellers elaboradors de Cava obriran les seves portes | Per segon any consecutiu, La Verema del Cava mostrarà els secrets de l’elaboració del Cava amb activitats per a tots els públics
01/01/1970
Si voleu conèixer com era una verema al segle XIX, el proper 2 de setembre dins el marc de La Verema del cava, Llopart us trasportarà al 1887
01/01/1970
"Vesprada amb Schubert" és una proposta musical del grup ReBLa’T que tancarà aquest divendres 25 d'agost el cicle d'activitats culturals "Capvespres a la Cartoixa"