novetats

​Varietal 500 presenta quatre vins que són l’expressió de les vinyes d’alçada del Penedès

La nova anyada recull una bona complexitat aromàtica i de color en dos blancs, un negre i un Clàssic Penedès

​El nou ancestral A Pèl de Loxarel surt al mercat

| 11/04/2017 a les 10:19h
Arxivat a: Vins, Varietal 500, Vinyes d'alçada, DO Penedès

L’enòleg Josep Mitjans, la periodista especialitzada en enoturisme i sommelier Ruth Troyano, i el promotor de Varietal 500, Lluís Figueras, presentaran el 20 d’abril els nous vins de la collita 2016 de Varietal 500: el Nou de +500, Cau del Roig, Sot del Cel, i Niu d’Estel, que acaben de sortir al mercat. Els quatre vins, elaborats amb varietats tradicionals que responen de forma òptima en vinyes d’alçada (entre 500m i 700m) presenten les característiques pròpies del seu lloc d’origen.

La maduració lenta i tranquil·la que donen les nits fresques i els dies calorosos a la zona més alta del Penedès, amb sòls pobres, principalment argilosos, garanteixen vins amb més acidesa, amb molt bona complexitat aromàtica i color. 

L’any 2016 va ser un any més sec de l’habitual, amb una reducció de la producció del 30%, però amb una bona qualitat del raïm. En el cas de les varietats més tardanes, les pluges de final d’estiu i principi de tardor van ajudar a augmentar lleugerament la quantitat sense afectar la qualitat. La verema es va fer a mà i va concloure a mitjans d’octubre. 

L’enòleg Josep Mitjans assegura que el seu objectiu amb aquests vins és transmetre “l’expressió del territori” i considera que les vinyes d’alçada són un bon element per introduir el paisatge a l’ampolla.

El projecte Varietal 500 es fonamenta en dos conceptes clau: la viticultura, ja que totes les vinyes que es fan servir per a l’elaboració d’aquests vins són vinyes d’alçada, conreades per agricultors professionals de l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu; i la vinicultura, ja que l’enòleg, Josep Mitjans, és un ferm defensor de l’aplicació de mètodes naturals en l’elaboració dels vins i va reintroduir al Penedès, de forma innovadora, les àmfores d’argila per afinar els vins.

El projecte Varietal 500 va néixer de l’elaboració del Nou de +500 per part de l’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu l’any 2009. A partir de 2013 es professionalitza la distribució i la comercialització, i Varietal 500 comença a elaborar els seus propis vins a partir de varietats molt ben aclimatades a la zona d’alçada. 

L’Agrupació reuneix unes 30 famílies amb unes 400 hectàrees de vinya d’alçada, seguint les pràctiques d’excel·lència en el conreu de la vinya i garantint els criteris de sostenibilitat, ecologia, amb llevats autòctons i una producció limitada de 20.000 ampolles. 

Un dels objectius del projecte Varietal 500 és fer territori i donar valor a un paisatge marcat   per les cabanes de pedra seca i les torres de guaita, on el bosc i l’entorn natural tenen un pes específic molt important. La història de la zona, a la frontera del riu Gaià, reafirma els lligams del paisatge amb el conreu de la vinya des del segle X.

La presentació tindrà lloc el 20 d’abril al Club Verema i  Collita (plaça Joanic 1-3, Barcelona), a partir de les 19.00h. 

També us pot interessar

Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Més de 500 referències i 68 cellers a la 37ª Mostra de Vins i Caves de Catalunya que se celebrarà del 27 al 29 d’octubre al passeig Lluís Companys de Barcelona | Barcelona comptarà amb una setmana plena d’activitats relacionades amb el vi català gràcies a l'acord amb la iniciativa Hotels amb DO del Gremi d’Hotels de Barcelona
01/01/1970
El Grup Peralada adquireix el Grup Chivite després de diversos mesos de negociacions | La facturació consolidada del grup vitivinícola resultant d'aquesta operació superarà els 60 milions d'euros i tindrà presència en pràcticament un centenar de mercats de tot el món
El president d'honor de Gramona rep el reconeixement de la Confraria del Cava de mans del seu president, Toni de la Rosa Torelló | Rita Lamsdorff
Ramon Francas
01/01/1970
La Confraria del Cava ret tribut al president d’honor de Gramona