recomanacions

7 vins blancs amb fusta que has de tastar

Recomanem 7 vins blancs que han passat uns mesos per bóta

Des d'Alella fins a la Terra Alta, passant pel Penedès o pel Priorat, els 7 vins mereixen un reconeixement per la seva gran qualitat

6 vins negres imprescindibles per sota dels 6 €

| 07/04/2017 a les 19:38h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Segura Viudas, Parató, vins blancs, LaFou, Mas d'en Gil, Eudald Massana Noya, Avgvstvs, Alta Alella
Àtica 3x3 2015
Celler: Parató
Varietats: Xarel·lo, chardonnay i macabeu a parts iguals
DO Penedès
Preu: 10€

Parató està situat a l'Alt Penedès, i tot i que la seva història es remunta al Segle XVII, l'actual celler té uns 40 anys. Els 4 germans Elías Terns elaboren vins de qualitat només amb raïms propis.
L'Àtica 3x3 -3 varietats de raïm fermentades en 3 tipus de roure diferents-, combina fruita i fusta a la perfecció. És un vi ecològic (CCPAE). Xarel·lo, chardonnay i macabeu a parts iguals fermentats en roure francès, americà i en acàcia de 300 litres i criats 6 mesos amb bastonejament sobre lies.
Un vi molt interessant, amb fruita madura -meló i préssec-, i notes de fruits secs torrats, balsàmics i tabacs. En boca trobem records cítrics de pell de taronja seca, balsàmics -coriandre-, i un cert caràcter mineral. Millorarà els propers 2 o 3 anys. Un vi que s'ha de tastar.
 
Creu de Lavit 2015
Celler: Segura Viudas
Varietats: 100% xarel·lo
DO Penedès

Preu: 11€
Heretat Segura Viudas està situat al centre del Penedès i la seva història s'inicia al voltant del 1954. Destaca per ser un celler compromès amb el medi ambient i recentment ha estat certificat com a celler sostenible. La preservació de la biodiversitat i la viticultura sostenible són els seus segells d'identitat.
El 20% del xarel·lo ha fermentat en bóta i el 80% restant ha estat fermentat en dipòsit d'inoxidable. Raïm provinent de vinyes de 51 anys, de Vilafranca del Penedès. L'escassetat de pluges de l'anyada va suposar la reducció de la producció respecte a l'any 2014, però la sanitat del raïm va ser excel·lent a causa de les condicions climatològiques extremadament caloroses i seques de Juliol i agost.
Un xarel·lo de llibre, molt varietal, complex i molt elegant. Moltes aromes de fruita; meló, pera, fruita tropical, mels i tocs florals. També notes especiades dolces de la criança -vainilles, cocos-. Un dels clàssics imprescindibles.
 
Coma Alta 2013
Celler: Mas d'en Gil
Varietats: 100% garnatxa blanca
DOQ Priorat

Preu: 25€
Mas d’en Gil és el resultat de l’aventura vital de tres famílies al llarg de més d’un segle i mig. La seva història abarca des de 1860, amb l'adquisició de la finca, fins avui, amb un celler que exporta els seus vins a desenes de països. Seguint els passos d'una viticultura biodinàmica, el Coma Alta s'autodefineix com "l'enfant terrible de Mas d'en Gil, el vi blanc salat i viu".
Fermentat en bóta -un 30%- i en inoxidable -el 70% restant-. Un terç del vi es cria 6 mesos en fusta, i es manté un mínim de 12 mesos en ampolla abans de sortir al mercat. 
Com els grans vins blancs del Priorat, és un vi potent, amb una graduació de 15º Vol., amb notes de pedra calenta -minerals, de pissarra-, i amb aromes de sotabosc i records finals salats. 
Cítrics, anissats, mels... Un vi complex, amb estructura i molt equilibrat. Perfecte per formatges secs, d'ovella i/o de cabra. Un blanc amb fusta prioratí per definició, tasteu-lo, no deixa indiferent.
 
Lafou Els Amelers
Celler: LaFou
Varietats: 100% garnatxa blanca
DO Terra Alta

Preu: 14,5€
Celler nascut al 2007, propietat de Ramón Roqueta -fill de Valentí Roqueta-, jove membre d’una família amb un tradició vinícola que es remunta al segle XII, propietaris de cellers tant emblemàtics com Abadal o Ramon Roqueta. El celler LaFou neix al cor de la Terra Alta, una de les zones vinícoles més autèntiques, de més llarga tradició i amb un gran potencial i recorregut.
El LaFou Els Amelers fermenta i es cria 6 mesos sobre les seves mares en ous de formigó i dipòsits d’acer inoxidable. El 10% del vi es cria en bótes de roure de 300 litres. El seu nom és un homenatge als ametllers que conviuen amb els ceps, a Batea.
Notes cítriques de pell de llimona i aranja, i florals -gessamí-, amb matisos d'albercoc madur i ametlla tendra. Bona estructura en boca típica de la varietat, amb un final llarg i molt agradable. Auster però generós i elegant, com la terra Alta.
 

Avi Ton 2013
Celler: Eudald Massana Noya
Varietats: 100% xarel·lo
DO Penedès
Preu: 13,5€

Eudald Massana Noya són 9 generacions dedicades amb cos i ànima a fer créixer la vinya des de principis del segle XVIII. Una masia amb més de 300 anys d'història que fa del respecte per la terra el seu segell identitari. Parlar d'Eudald Massana Noya és parlar de vins ecològics.
L'Avi Ton 2013 és un vi procedent d’una vinya ecològica de xarel.lo situada a Subirats de més de seixanta anys. 
​Un vi criat durant 3 mesos en bótes de roure francès i americà, en contacte amb les seves pròpies mares i amb constant bastonejament.
Predominen les aromes florals de flor d’ametller que es combinen amb les de fruites madures -pinya, codony, compota- i les aromes terciàries pròpies de la bóta; torrats , vainilles i cafès. Un vi equilibrat, amb cos i glicèric, untuós i molt fresc.
Un xarel·lo ben fet, perfecte acompanyant de carns blanques, foies o formatges. Un dels xarel·los del Penedès que valen més del que costen.
 
AVGVSTVS Chardonnay
Celler: AVGVSTVS
Varietats: 100% chardonnay
DO Penedès
Preu: 20€

Les primeres vinyes del celler són plantades als anys 80 escollint un lloc únic pel seu terreny, a només 3 km del mar. Unes vinyes amb història, vestigis de la Via Augusta -via romana que conectava Roma amb els pobles de la mediterrània-. És per això que el celler pren el nom d'Avgvstvs i els seus productes Forvm.
Avgvstvs Chardonnay té una criança en bóta de roure francès de 4 mesos. És un dels grans chardonnay catalans, amb notes de fruita tropical molt madura i tocs cítrics típics de la varietat. La seva fermentació en bóta de Nevers li confereix notes lleugerament torrades, combinades amb tocs làctics, atorgant a aquest vi una cremositat i un volum poc corrents. Un gran acompanyant d'arrossos, però també de guisats i rostits. Cal destacar que a partir del la collita 2016 aquest vi estarà certificat com a Ecològic.
 
AA Lanius
Celler: Alta Alella
Varietats: Pansa blanca (xarel·lo) + altres varietats complementàries
DO Alella
Preu: 18,50€

Alta Alella és un projecte familiar que va néixer fa més de vint anys de la mà de Josep Maria Pujol-Busquets i la seva dona Cristina Guillén, quan van adquirir la finca noucentista Can Genís, situada a 2 km del mar Mediterrani entre els municipis d'Alella i Tiana. És el celler més pròxim a Barcelona i els seus vins ecològics estan presents a les cartes d'alguns dels millors restaurants del món.
AA Lanius és, segons el seu creador, “L’experiència de la mineralitat salina de la finca d’Alta Alella”. El vi fermenta en bóta i en dipòsits d'acer inoxidable, i es cria durant 6 mesos. Prové d'un terreny típic de la zona format per sauló -un terreny franco-arenós-.
Un vi de gran complexitat aromàtica amb aromes de fruita madura i de fonoll -típic de la varietat-, amb un rerefons de pell de taronja confitada i vainilla. En boca destaca l’equilibri entre la fruita blanca madura i els torrats procedents del procés de criança en bóta. Una pansa blanca per excel·lència... El vi de Barcelona?

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Vi blanc FORMIGA DE SEDA 2015 D.O.Q. Priorat
ENRIC COMERMA , 12/04/2017 a les 10:58
+0
-0
Recomano feu tast d'aquest vi. Un excel·lent cupatge de Garnatxa Blanca amb Viognier, passat per bota de roure francès 6 mesos. Vi que va sorti al mercat al setembre del 2016.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.