concursos

«M'he enamorat de la Terra Alta, i des del principi, he volgut organitzar el concurs allà»

Conversem amb Frédéric Galtier, responsable a Espanya del Concurs de Grenaches du Monde

La DO Terra Alta triomfa al concurs Grenaches du Monde i es prepara per ser l'amfitriona del 2018

Decanter selecciona un vi i un cava catalans en una llista de grans vins per sota les 20 lliures

| 21/02/2017 a les 17:41h
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Grenaches du Monde, DO Terra Alta, Frédéric Galtier
Fa pocs dies es van entregar a Sardenya els premis del concurs internacional Grenaches du Monde. El concurs, promogut pel Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon, premia els millors vins elaborats amb la varietat garnatxa i amb denominacions d’origen de tot el món. 

Els vins de la DO Terra Alta s’han fet amb 17 medalles en totes les categories (11 ors, 3 plates i 3 bronzes), resultant la Denominació d’Origen Catalana més reconeguda al concurs. La segueix d'aprop la DO Empordà, amb 13 premis, la DO Cava amb 3, la DO Montsant amb 2 i la DO Costers de Segre i la DOQ Priorat que empaten amb una medalla.
 

Conversem amb Frédéric Galtier, responsable del concurs Grenaches du Monde a Espanya.

Com valores la darrera edició del concurs, a Sardenya?
Ha estat un gran èxit. Estic molt content de veure com va aquest concurs després d'una primera edició impressionant fora de Perpinyà, a Saragossa l'any passat, i l'edició d'enguany a Sardenya. No dubto que la propera a la Terra Alta serà un gran esdeveniment tant pel que fa a la diversitat dels vins que s'hi presentaran, com pel poder de comunicació que dóna aquest concurs a les garnatxes, arreu del món.

Quin paper juguen els vins catalans al concurs?
És clau. Des del principi teníem clar que aquest concurs podria funcionar si la resposta al sud dels Pirineus era positiva. I aquí, no ens podem queixar, la resposta tant de Catalunya com d'Aragó va assentar el projecte i permetre que les pretensions "mundials" del concurs siguin reals i realistes. Ara bé, enguany la participació italiana, en particular sarda, ha sigut impressionant; entre Rosselló, Sardenya, Catalunya i Aragó, hi ha una llarga història compartida, a més de la varietat garnatxa! Crec que la visita de la Consellera d'Agricultura, la Sra. Meritxell Serret, i del director de l'Incavi, el Sr. Salvador Puig, expressen una clara aposta territorial per aquest concurs. Al final, és un pretext per a reunir territoris que tenen molts punts en comú. A l'agenda del sector, ara tenim una cita cada any que tracta exclusivament les preocupacions d'aquestes terres de garnatxa.

La DO Terra Alta és la que més vins aporta, la més premiada, i l'amfitriona del 2018... Quin paper juga com a territori i quin paper hi juguen els seus vins?
La DO Terra Alta, i tota la regió, són fascinants. Són encara desconegudes de cap a fora, però tenen un fort caràcter que cal donar a conèixer. El concurs serà aquesta gran oportunitat. He d'admetre que m'he enamorat de la Terra Alta, i des del principi, he volgut organitzar el concurs allà. Per aquesta raó, vam fer pública la nostra decisió a Vinisud, a Montpeller, l'any passat en lloc d'oficialitzar-ho ara a Sardenya com hauria sigut habitual.
L'originalitat del territori, dels vins, de la garnatxa blanca "terraltina", són molts elements claus a l'hora de triar un destí per a un esdeveniment nòmada com el nostre. Hi ha un gran entusiasme, notem que les altres DO i les institucions donen tot el suport que podíem esperar. Fa goig la veritat. És un concurs que genera molt dinamisme i il·lusió, ja tenim noves candidatures arreu del món, França, Espanya, i també a Catalunya! Continuarà...

Llistat de les 19 medalles d'or catalanes:

DO Terra Alta
• Edetària Selecció Negre 2014
• Equinox Dolç Garnatxa Blanca, Celler de Batea (dolç)
• Gamberrillo 2014, Pagos de Híbera (vi de licor)
• Gamberro Blanc, Pagos de Híbera 2012
• L’avi Arrufí Blanc 2014, Vins Piñol
• La Terrenal 2014, Edetària (blanc)
• LaFou de Batea, 2013 (negre)
• Selecció 2014, d’Altavins Viticultors (blanc)
• Somdinou Mistela Blanca, solera, Celler Cooperatiu de Gandesa
• Somdinou Vi Ranci, solera, Celler Cooperatiu de Gandesa
• Tempus 2014, Altavins Viticultors (negre)

DO Empordà
• Garnatxa d’Empordà 2014, Celler Marià Pagès (vi dolç)
• Sinols Garnatxa Solera, Empordàlia (vi dolç)
• Solera Espolla, Garnatxa d’Empordà del Celler Cooperatiu d’Espolla (dolç)
• Soliserena Espolla, Garnatxa d’Empordà del Celler Cooperatiu d’Espolla (dolç)
• Torre de Capmany Solera, Pere Guardiola (dolç)
• Ulls Negres 2015, Oliveda (negre)

DO Cava
• Rubor Aurorae, Antonio Mascaró (rosat)
• Blanc de Noirs Brut Reserva 2013, Codorníu

Pel que fa a la resta del món, l'Estat se sitúa amb 108 medalles en total, França 51, Itàlia 51, i Macedònia, Sud-Àfrica i Austràlia amb 1 cada país.

Llistat complert de guardonats al Grenaches du Monde
 

També us pot interessar

Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
50 joves, d'entre 20 i 40 anys, i que els agradi el vi, integraran un comitè de tast que ajudarà a elaborar el primer cava amb Xarel·lo vermell del celler | El comitè de tast estudiarà l’evolució dels escumosos elaborats a partir de tres microvinificacions de la verema 2016
01/01/1970
L'esdeveniment, de contingut tècnic però alhora apte per a tots els públics, inclou tast entre vinyes, visita a bodega i degustacions gastronòmiques escollides per la ocasió
01/01/1970
Amb una criança des de 36 mesos en rima, Chapó! és el primer monovarietal de Chardonnay | Aromàtic i afruitat, aquest Reserva reflecteix una agricultura sostenible que cuida tot el cicle de vida de les vinyes | La seva imatge trencadora i moderna pretén acostar el cava als consumidors més joves