concursos

«M'he enamorat de la Terra Alta, i des del principi, he volgut organitzar el concurs allà»

Conversem amb Frédéric Galtier, responsable a Espanya del Concurs de Grenaches du Monde

La DO Terra Alta triomfa al concurs Grenaches du Monde i es prepara per ser l'amfitriona del 2018

Decanter selecciona un vi i un cava catalans en una llista de grans vins per sota les 20 lliures

| 21/02/2017 a les 17:41h
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Grenaches du Monde, DO Terra Alta, Frédéric Galtier
Fa pocs dies es van entregar a Sardenya els premis del concurs internacional Grenaches du Monde. El concurs, promogut pel Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon, premia els millors vins elaborats amb la varietat garnatxa i amb denominacions d’origen de tot el món. 

Els vins de la DO Terra Alta s’han fet amb 17 medalles en totes les categories (11 ors, 3 plates i 3 bronzes), resultant la Denominació d’Origen Catalana més reconeguda al concurs. La segueix d'aprop la DO Empordà, amb 13 premis, la DO Cava amb 3, la DO Montsant amb 2 i la DO Costers de Segre i la DOQ Priorat que empaten amb una medalla.
 

Conversem amb Frédéric Galtier, responsable del concurs Grenaches du Monde a Espanya.

Com valores la darrera edició del concurs, a Sardenya?
Ha estat un gran èxit. Estic molt content de veure com va aquest concurs després d'una primera edició impressionant fora de Perpinyà, a Saragossa l'any passat, i l'edició d'enguany a Sardenya. No dubto que la propera a la Terra Alta serà un gran esdeveniment tant pel que fa a la diversitat dels vins que s'hi presentaran, com pel poder de comunicació que dóna aquest concurs a les garnatxes, arreu del món.

Quin paper juguen els vins catalans al concurs?
És clau. Des del principi teníem clar que aquest concurs podria funcionar si la resposta al sud dels Pirineus era positiva. I aquí, no ens podem queixar, la resposta tant de Catalunya com d'Aragó va assentar el projecte i permetre que les pretensions "mundials" del concurs siguin reals i realistes. Ara bé, enguany la participació italiana, en particular sarda, ha sigut impressionant; entre Rosselló, Sardenya, Catalunya i Aragó, hi ha una llarga història compartida, a més de la varietat garnatxa! Crec que la visita de la Consellera d'Agricultura, la Sra. Meritxell Serret, i del director de l'Incavi, el Sr. Salvador Puig, expressen una clara aposta territorial per aquest concurs. Al final, és un pretext per a reunir territoris que tenen molts punts en comú. A l'agenda del sector, ara tenim una cita cada any que tracta exclusivament les preocupacions d'aquestes terres de garnatxa.

La DO Terra Alta és la que més vins aporta, la més premiada, i l'amfitriona del 2018... Quin paper juga com a territori i quin paper hi juguen els seus vins?
La DO Terra Alta, i tota la regió, són fascinants. Són encara desconegudes de cap a fora, però tenen un fort caràcter que cal donar a conèixer. El concurs serà aquesta gran oportunitat. He d'admetre que m'he enamorat de la Terra Alta, i des del principi, he volgut organitzar el concurs allà. Per aquesta raó, vam fer pública la nostra decisió a Vinisud, a Montpeller, l'any passat en lloc d'oficialitzar-ho ara a Sardenya com hauria sigut habitual.
L'originalitat del territori, dels vins, de la garnatxa blanca "terraltina", són molts elements claus a l'hora de triar un destí per a un esdeveniment nòmada com el nostre. Hi ha un gran entusiasme, notem que les altres DO i les institucions donen tot el suport que podíem esperar. Fa goig la veritat. És un concurs que genera molt dinamisme i il·lusió, ja tenim noves candidatures arreu del món, França, Espanya, i també a Catalunya! Continuarà...

Llistat de les 19 medalles d'or catalanes:

DO Terra Alta
• Edetària Selecció Negre 2014
• Equinox Dolç Garnatxa Blanca, Celler de Batea (dolç)
• Gamberrillo 2014, Pagos de Híbera (vi de licor)
• Gamberro Blanc, Pagos de Híbera 2012
• L’avi Arrufí Blanc 2014, Vins Piñol
• La Terrenal 2014, Edetària (blanc)
• LaFou de Batea, 2013 (negre)
• Selecció 2014, d’Altavins Viticultors (blanc)
• Somdinou Mistela Blanca, solera, Celler Cooperatiu de Gandesa
• Somdinou Vi Ranci, solera, Celler Cooperatiu de Gandesa
• Tempus 2014, Altavins Viticultors (negre)

DO Empordà
• Garnatxa d’Empordà 2014, Celler Marià Pagès (vi dolç)
• Sinols Garnatxa Solera, Empordàlia (vi dolç)
• Solera Espolla, Garnatxa d’Empordà del Celler Cooperatiu d’Espolla (dolç)
• Soliserena Espolla, Garnatxa d’Empordà del Celler Cooperatiu d’Espolla (dolç)
• Torre de Capmany Solera, Pere Guardiola (dolç)
• Ulls Negres 2015, Oliveda (negre)

DO Cava
• Rubor Aurorae, Antonio Mascaró (rosat)
• Blanc de Noirs Brut Reserva 2013, Codorníu

Pel que fa a la resta del món, l'Estat se sitúa amb 108 medalles en total, França 51, Itàlia 51, i Macedònia, Sud-Àfrica i Austràlia amb 1 cada país.

Llistat complert de guardonats al Grenaches du Monde
 

També us pot interessar

01/01/1970
Lauren Mowery, reconeguda periodista experta en vi, va assistir a l'Espai Priorat aquest mateix 2017 i el 13 de juny va publicar una llista dels vins que van cridar-li més l'atenció
01/01/1970
Durant un mes i mig, gairebé 2.300 barcelonins han triat les tres millors pizzes de la ciutat entre un ventall de 20 pizzeries i pizzers seleccionats per l'organització | El certamen ha estat organitzat per les autores del bloc SiamoTutteBlogger.com, Angela Visco i Lucia Marra
01/01/1970
Recomanem 6 grans vins negres per encarar les vaques magres de principis d'any | 6 vins que valen més del que costen

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Restaurants i enoteques de Manresa se sumen a la celebració de la Festa de la verema del Bages a través d’una nit que marida música en directe, tapes i els vins de la Denominació d’Origen Pla de Bages | La principal novetat d’aquest any es que es farà en dijous i que hi haurà ocasió de tastar a copes els vins de gamma alta | L’Espai Artium d’Artés també se suma a la Nocturna Vinum
01/01/1970
La Confraria del Cava presentarà el dijous 28 de setembre, a les 8 del vespre, els detalls de la iniciativa al Real Cercle Artístic de Barcelona