curiositats

​A quina temperatura hem de beure un vi?

Hem de prendre els vins negres a temperatura ambient? I els blancs i els caves, després d'una hora de congelador? Us donem alguns consells bàsics per beure els vins a una temperatura correcta.

Quina és la manera més ràpida de refredar una ampolla?

| 10/11/2016 a les 18:27h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, temperatura del vi
Les temperatures de servei dels vins són determinants perquè desenvolupin tot el seu potencial. El vi més car, guardat en excel·lents condicions, pot resultar desagradable si el prenem a una temperatura poc correcta.

Contràriament al que es creu, una temperatura més elevada ajudarà, en termes generals, a apreciar les aromes. A més, augmenta la percepció dels sucres, dels àcids i dels alcohols.
Per contra, el salat, l’amarg i la sensació d’astringència són majors a temperatures més baixes. Un vi blanc molt àcid, per exemple, resulta desagradable als 18ºC, és acceptable amb 14ºC i proporciona una sensació de frescor a 10ºC. 

El mitjà més adequat per refredar el vi és la clàssica glaçonera amb gel i aigua, també si es tracta de negres. Si disposeu de poc temps, una mica de sal a l'aigua refredarà més de pressa els vins. Compte amb els vins negres a "temperatura ambient", ja que aquesta sovint és massa elevada.

A quina temperatura hem de servir els vins?

Podem seguir aquest esquema (molt genèric) per escollir les temperatures de servei: 
- ​Escumosos joves: 6ºC
- Escumosos amb llargues criances (caves grans reserves): 8º-10ºC 
- Dolços joves: 6ºC
- Dolços amb criança o amb elaboracions especials: 8º-10ºC
- Blancs joves: 6º-8ºC
- Blancs fermentats i/o criats en fusta o amb elaboracions especials: 8º-10ºC fins arribar a 12ºC en casos especials.
- Negres joves i de maceració carbònica: 14ºC
- Negres amb criança: 16ºC
- Negres amb llargues criances (reserves, grans reserves): 16º-18ºC

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
El president d'honor de Gramona rep el reconeixement de la Confraria del Cava de mans del seu president, Toni de la Rosa Torelló | Rita Lamsdorff
Ramon Francas
01/01/1970
La Confraria del Cava ret tribut al president d’honor de Gramona
01/01/1970
L'empresa trasllada la seva seu social a La Rioja
01/01/1970
Tornen les copes de cortesia al Teatre Nacional de Catalunya | S'acaba la temporada de Terrats en Cultura