curiositats

Existeixen els aliments afrodisíacs?

Què hi ha de veritat en la tradicional relació del vi amb l'amor i el sexe?

Els vins augmenten el desig sexual?

Veritats i mites sobre aquests aliments

Set restaurants d'esperit 'healthy' a Catalunya

| 12/09/2016 a les 13:24h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Espai Nutrició, aliments afrodisíacs, vi afrodisíac
Segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans entenem que alguna cosa és afrodisíaca quan “excita els desitjos sexuals”. “Una substància o medicament que excita l’apetit sexual”. Tradicionalment, a alguns aliments se’ls ha atribuït poder afrodisíac, la capacitat d’estimular sexualment homes i dones. Les ostres, el marisc, les maduixes, la menta, algunes espècies i també les begudes alcohòliques. Com un elixir conegut com l’afrodisíac d’Hipòcrates, que no és res més que la barreja de vi negre, clau, gingebre, canyella, vainilla i sucre. Però què té això de cert? Realment la xocolata o el vi ens poden despertar la libido? 

El 2009, un grup de recerca italià de la Universitat de Florència va presentar un estudi al Journal of Sexual Medicine que suggeria que beure vi, concretament vi negre, augmentava el desig sexual de les dones. L’estudi es va fer amb 798 dones italianes, d’entre 18 i 50 anys, sense cap problema sexual (a l’Hospital Santa Maria Annunziate) i van arribar a la conclusió que el desig sexual incrementa quan es beu vi de manera moderada, perquè augmenta la pressió sanguínia a las zones erògenes de les dones.

Per altra banda, estudis científics de la Universitat de Guelph (Ontario, Canadà), amb Massimo F. Marcone del Departament of Food Science al capdavant de l’investigació, afirmen que, tot i que durant anys s’ha dit que hi ha aliments o begudes afrodisíaques, la majoria tenen incidència en una sola part del cos: la ment.

En canvi, el mateix investigador, a la revista Food Research International, de l’Institut Canadenc de Ciència i Tecnologia dels Aliments, va dir haver pogut comprovar que els safrà i el ginseng són “vertaders estimulants del rendiment”. L’objectiu de l’estudi era investigar les afirmacions sobre la millora en el rendiment sexual, tan psicològic com fisiològic, d’aquests compostos. Així doncs, el safrà, per exemple, una espècie derivada de la flor Crocus Sativus va ser un dels ingredients que van demostrar que tenia “efectes secundaris” en l’estimulació de l’impuls i el rendiment sexual. Un efecte més complet, per tant: psicològic, però també fisiològic.  Sobre la xocolata, tot i la seva fama, els científics no van trobar evidència que estigui vinculada a l’excitació sexual. Pel que fa al vi que s’utilitza sovint per “alliberar”els desitjos inhibits, es va demostrar que sí, que pot arribar a incrementar el desig, però que dificulta el rendiment sexual.

Hi ha moltes falses creences i llegendes pel que fa als afrodisíacs i d’altres substàncies que ajuden l’ésser humà a millorar la seva vida sexual. A vegades potser una certa necessitat (o morbositat) de fer afirmacions taxatives sobre aquest tema. Però el cas és que els mateixos experts investigadors d’aquests estudis diuen que cal ser cautelosos, perquè “es necessiten més estudis clínics per entendre més bé els efectes que tenen en l’ésser humà”. Així doncs, cal esperar per tenir explicacions fefaents sobre el que realment és afrodisíac o no, però això sí, mentrestant sempre podem experimentar i treure conclusions dels efectes del vi i d’altres aliments sobre nosaltres mateixos. Segur que no hi patirem gaire.

També us pot interessar

Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
50 joves, d'entre 20 i 40 anys, i que els agradi el vi, integraran un comitè de tast que ajudarà a elaborar el primer cava amb Xarel·lo vermell del celler | El comitè de tast estudiarà l’evolució dels escumosos elaborats a partir de tres microvinificacions de la verema 2016
01/01/1970
L'esdeveniment, de contingut tècnic però alhora apte per a tots els públics, inclou tast entre vinyes, visita a bodega i degustacions gastronòmiques escollides per la ocasió
01/01/1970
Amb una criança des de 36 mesos en rima, Chapó! és el primer monovarietal de Chardonnay | Aromàtic i afruitat, aquest Reserva reflecteix una agricultura sostenible que cuida tot el cicle de vida de les vinyes | La seva imatge trencadora i moderna pretén acostar el cava als consumidors més joves