Nutrició

Quantes calories té una copa de vi o de cava?

És molt més calòric el vi dolç que el negre? I el cava? Té moltes més calories una copa de vi negre que un plàtan?

Hem investigat diferents estudis per concloure les calories aproximades de diferents tipus de vins i caves

L'engany dels productes "light"

| 20/07/2016 a les 07:18h
Arxivat a: Espai Nutrició, Calories, Nutrició, Copa de vi
Foto: Quico Ortega
El vi, com a aliment que és, conté nutrients. I com a aliment que és, també suposa una aportació calòrica a tenir en compte a l'hora de valorar el nostre consum diari de calories.

D’on provenen les calories del vi?
Les calories del vi provenen dels carbohidrats (4 calories /gram) i de l'alcohol (7 calories / gram). Quan el most es fermenta per fer vi, els llevats converteixen el sucre del raïm en alcohol i diòxid de carboni. 

Quan es cull el raïm, en general, conté entre un 15 i un 28 % de sucre. El sucre que no es converteix en alcohol durant la fermentació, l’anomenat sucre residual, es mesura en grams per litre (g / l). El vi amb menys de 4 g / l de sucre residual es considera sec; el vi semisec conté de 4 a 12 g / l; i els vins dolços normalment entre 20-150 g / l (una Cola té, aproximadament, 111 g / l).  

Quantes calories hi ha en una copa de vi? 
Una porció estàndard de vi (negre o blanc) és d’uns 15 cl i conté aproximadament un 12% d'alcohol. Una porció estàndard de vi com el Xerès o el vi de Porto, oscil·la entre 9 i 12 cl i conté aproximadament un 17% d'alcohol. Així doncs, probablement, a la copa de vi que normalment bevem hi ha entre 15 i 23 cl. Podem afirmar que una copa de 15 cl de vi de taula blanc o negre té al voltant de 110 calories.

Vins dolços de postres
Els vins dolços que bevem per fer postres tenen, aproximadament, el doble de calories per cl que els vins negres, els blancs, els rosats, o els caves. No obstant això, la mida de la porció estàndard és generalment més petita - de 6 a 9 cl - així que hem de calcular, aproximadament, entre 100 i 150 calories per got o per copa de vi.

Calories aproximades segons tipus de vins
1 copa (15 cl) de Cava Brut Nature: 110 calories
1 copa (15 cl) de  Vi negre: 100 calories
1 copa (15 cl) de Vi blanc sec: 110 calories
1 copa (15 cl) de Vi blanc dolç: 130 calories
1 copa (15 cl) de Vi rosat: 100 calories
1 copa (15 cl) de Porto, xerès: 220 calories
1 copa (15 cl) de Vi dolç, vi ranci, vi de missa: 225 calories

Per fer una comparativa més clara, podríem dir que prendre una copa de vi negre equivaldria a menjar-se un plàtan, 2 pomes o una cullerada generosa d'oli d'oliva.

Recordeu que un vi dolç de postres pot tenir una concentració de sucres similar a la d'una llauna de refresc. És per això que quan fem una copa de vi dolç de postres acostumem a posar la meitat de quantitat de vi (uns 7 cl.) que en una copa de vi blanc, rosat o negre.

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

COMENTARIS

Compte amb les unitats!
Anònim, 20/07/2016 a les 12:04
+2
-0
Interessant i útil article sobre el contingut calòric dels diferents tipus de vins. Només indicar que hi ha un error sistemàtic en les unitats. Tots aquests continguts calòrics que indiqueu no són calories si no kilocalories. Multiplicat per mil. En general els continguts calòrics dels aliments es mouen en l'escala de les kilocalories (kcal).

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Foto: Quico Ortega
Ramon Francas
01/01/1970
Catalunya exporta tres quartes parts del vi que produeix | Els Clàssic Penedès (els escumosos de la DO Penedès) creixen de forma sostinguda | Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, el Regne Unit i Japó són els cins principals mercats on Catalunya exporta els seus vins
01/01/1970
Experimenta amb tecnologies en col·laboració amb empreses i universitats per minimitzar la petjada de carboni
01/01/1970
Aquesta primera jornada de promoció va servir també per a inaugurar un dels protagonistes principals en la campanya de promoció del concurs de les garnatxes, l’exposició itinerant Garnatxa Blanca