formació

​Què és un sommelier?

Per CETT, Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona

Els lectors de cupatges.cat disposen de descomptes en les matrícules dels diferents cursos de sommeliers

«El bartender ofereix experiència sensorial a través del còctel», Simone Caporale, millor barman del món

| 05/07/2016 a les 09:42h
Especial: Formació
Arxivat a: Els vins de la setmana, Formació, Cett, sommelier, CETT
El cambrer s’apropa a la taula amb la carta de vins a la mà i demana als clients si prendran vi. Tota la taula gira el cap i mira a un dels comensals dient “si, l’escollirà ell que és el sommelier”. “Ell” és metge i va fer un curs de tast fa un mes. A ulls dels seus amics i familiars és un expert en vins i la paraula que per ells simbolitza l’expert en vins és sommelier.

Aquesta anècdota real ens demostra dues coses relacionades amb la paraula sommelier. En primer lloc, aquesta associació entre expert en vins i la paraula sommelier, i en segon, el desconeixement real sobre aquest ofici i el què representa.

L’ofici de sommelier com el coneixem avui en dia, apareix a França a finals del segle XIX, sent la persona encarregada del servei de vi en els restaurants que sorgeixen després de la revolució francesa. Aquests sommeliers, com altres professionals, havien estat al servei de l’aristocràcia i són descendents dels “conducters de bette de somme”, els conductors de carros que transportaven el vi, i que amb el temps esdevingueren els encarregats del seu servei.
 

El sommelier és per tant una persona que en els seus orígens estava dedicada al servei al client dins del restaurant, un membre més de l’equip de sala, que com a nom genèric, són cambrers. No seria agosarat per tant, anomenar al sommelier “cambrer de vins”, ja que la seva finalitat principal és la mateixa que la resta de cambrers, satisfer el client.

Per aconseguir aquesta satisfacció del client, el sommelier necessita tenir coneixements sobre gran quantitat de temes, per fer-los servir (utilitzar-los?)en cas que el client ho demani. Aquests temes inclouen coneixements sobre viticultura i elaboració de vins, geografia i legislació vinícola i tast; però també, sobre altres begudes i aliments com la cervesa, el te i el cafè, el vinagres, els destil·lats i licors i un ampli ventall de begudes i productes. Tot això es completa amb coneixements sobre una correcta gestió de compres, la gestió del celler, el servei de vins i la creació de cartes de vins, els quals són eines imprescindibles per a  qualsevol professional.

Cal tenir en compte que en el nostre país, es denomina també sommelier a aquells experts en vins que exerceixen la seva activitat en botigues de vins o en l’àmbit comercial, ja que els coneixements requerits per un sommelier són molt útils i molts semblants a l’hora de desenvolupar la seva activitat.

L’ofici de sommelier és un ofici apassionant, on més enllà del tast i del coneixement de vins i altres begudes i productes, l’enriquiment personal ve donat pel contacte amb altres persones (clients, productors de vins i altres productes) i les seves experiències, completades amb les visites i els viatges a zones de producció, així com per la multitud de disciplines associades com ara la geografia, la química, la història, la psicologia i moltes altres que poden ser explorades per assolir un coneixement més profund.

Des del Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT-UB volem compartir amb vosaltres totes les nocions relacionades amb la sommelieria. Sigui quin sigui el vostre nivell de coneixement tenim diferents formacions que segur s’adeqüen a les vostres necessitats, tant per aquells que volen iniciar-se en la viticultura com per aquells que vulguin professionalitzar i ampliar els seus coneixements especialitzats. 

Els cursos que es presenten són el Curs d’Iniciació a sommelier, el Curs de Sommelier Semipresencial i el Curs Superior de Sommelier.
A més, durant tot el mes de juliol, per ser lector de Cupatges gaudeixes d’un 10% de descompte en la matrícula de Superior de Sommelier introduint el codi d’oferta EBEC15 i un 15% Sommelier Semipresencial amb el codi EBP15.
En el cas del curs d’Iniciació a sommelier el codi d’oferta és CU10IS i té vigència fins el 9 de setembre.

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Vinícola de Nulles és un celler que des de sempre ha tingut molt present els seus orígens i la seva denominació d’origen, i que s’ha mantingut fidel a un procés de selecció i producció molt curós
01/01/1970
La caixa conté 6 ampolles de cava | El sorteig finalitzarà el 14 de març
01/01/1970
Vides Monacals és el títol del nou Vinòmic, el projecte de la Denominació d’Origen Catalunya que marida vi i còmic