TECNOLOGIA ALIMENTÀRIA

Aliments intel·ligents... ¿què menjarem en el futur?

L'espai The Food Factory d'Alimentaria ens mostra les tendències alimentàries del futur

Superaliments, aliments intel·ligents, ingredients modificats o aliments que curen ja són una realitat

L'engany dels productes "light"

| 27/04/2016 a les 08:37h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Espai Nutrició, The Food Factory, Alimentaria 2016, Tecnologia, Alimentació, Aliments intel·ligents, com menjarem, què menjarem
Soylent és el batut que triomfa a Silicon Valley, amb tots els nutrients necessaris
El què mengem i el com mengem està en constant transformació. És per això que la fira Alimentaria dedica un espai, The Food Factory, a tota aquesta revolució tecnològico-alimentària. Set empreses de base tecnològica o científica (startups) fan demostracions i presenten les seves noves solucions davant d'inversors i potencials clients.

Propostes basades en Big Data i intel·ligència artificial exemplifiquen l'aplicació de la tecnologia a la indústria alimentària. Diet Creator (Barcelona), que mostra un programari amb càlcul nutricional, o iMicroQ (Tarragona), que presenta una plataforma per detectar patògens en mostres alimentàries mitjançant biosensors, són alguns dels exemples.

Però, sabem què menjarem en el futur?
Reimagine Food és l'observatori que presenta les tendències emergents que s'aniran consolidant els futurs anys.

Algunes conclusions sobre tendències futures en alimentació són aquestes:

1- Aliments que curen o prevenen. Begudes antioxidants, soda probiòtica (amb bacteris beneficiosos per a la digestió i el sistema immunològic), snacks aptes per a diabètics...

2- Superaliments que ens asseguraran el consum diari dels nutrients que necessitem. Un exemple és el súper-vegetal Kahi-Nam, amb les propietats del bròquil, els espinacs i la col: proteïna, fibra, ferro, magnesi, vitamines, antioxidants... GreenOnyx ha creat un sistema per conrear Kahi-Nam a casa a través de la tecnologia.

3. Substituts dels aliments. L'enginyeria portada al plat. Alguns ho consideren el menjar del futur, altres l'anti-food. Sigui com sigui, ja és aquí. Soylent, el batut de moda de Silicon Valley, promet aportar tots els nutrients necessaris.

4. Nous ingredients modificats. Tindrem a la nostra disposició nous aliments que substitueixen ingredients animals per vegetals gairebé sense variar sabor i textura. Des de Modern Meadow, (primera hamburguesa in-vitro), Impossible Foods (carns i formatges sense utilitzar animals), Hampton Creek (ou amb proteïna vegetal) a Beyond Meat (substituts de pollastre i vedella amb proteïnes d'origen vegetal).

5- Aliments intel·ligents. Nanotecnologla al nostre estómac. Aliments que ens permetran observar la seva traçabilitat i comportament en temps real dins del nostre organisme.

I sabem com menjarem? Algunes conclusions més.

1. Transparència i traçabilitat. La tecnologia ens ajudarà a saber exactament què mengem. Google ja ha patentat un sistema que indica quantes calories té un plat en fotografiar-lo.
SCIO o TellSpec estan creant espectròmetres de butxaca que detecten metalls, pesticides, calories, etc., en un aliment.

2. Food delivery. Fins i tot un drone ens portarà el menjar a domicili. Des d'una pizza a plats de xef amb estrella Michelin. Comandes personalitzades, realitzats amb només mirar els ingredients en una pantalla d'un dispositiu mòbil, sense fer clic.

3. Restaurants Tech viuran una autèntica revolució tecnològica. Ens asseurem davant de taules intel·ligents, les cartes es personalitzaran segons el nostre ADN o perfil nutricional, alguns plats s'imprimiran en 3D i les experiències gastronòmiques seran muitisensorials, amb realitat virtual i hologrames.

4. Robotització de la cuina. Els robots prendran les regnes de la nostra cuina, amb xefs virtuals que ens prepararan un plat. Neveres, mòbils, impressores d'aliments 3D, tot estarà connectat.

5- Coaching nutricional virtual. Un assistent virtual ens proposarà els menús d'acord amb les nostres necessitats nutricionals (gustos, consum calories, al·lèrgies...).

En definitiva, tecnologia i alimentació de la mà. Ciència-ficció, o realitat? Ho sabrem molt aviat...

Soylent 2.0: Now Shipping from Soylent on Vimeo.

iMicroQ (Universitat Rovira i Virgili)



font: Alimentaria 2016

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
Més de 500 referències i 68 cellers a la 37ª Mostra de Vins i Caves de Catalunya que se celebrarà del 27 al 29 d’octubre al passeig Lluís Companys de Barcelona | Barcelona comptarà amb una setmana plena d’activitats relacionades amb el vi català gràcies a l'acord amb la iniciativa Hotels amb DO del Gremi d’Hotels de Barcelona
01/01/1970
El Grup Peralada adquireix el Grup Chivite després de diversos mesos de negociacions | La facturació consolidada del grup vitivinícola resultant d'aquesta operació superarà els 60 milions d'euros i tindrà presència en pràcticament un centenar de mercats de tot el món
El president d'honor de Gramona rep el reconeixement de la Confraria del Cava de mans del seu president, Toni de la Rosa Torelló | Rita Lamsdorff
Ramon Francas
01/01/1970
La Confraria del Cava ret tribut al president d’honor de Gramona