RESTAURANTS

Les Grands Buffets

Les Grands Buffets, 70 copes d’oc

Per Marc Serrano Òssul

BY 13 BCN

| 16/11/2015 a les 08:12h
Especial: Restaurants
Arxivat a: Gastronomia, Marc Serrano, Les Grands Buffets, Restaurants

Foto: Les Grands Buffets


Arribar-se a Sants un dia de cada dia. Agafar l’AVE —i el TGV: un híbrid de la Renfe i l’SNCF— cap a Narbona. Voltar pel passat (remot, medieval, recent) de la primera Rometa fora d’Itàlia i porta meridional del regne hexagonal abans de l’amputació del Principat. Llegir, sentir occità —poc. Desplaçar-se als afores d’una sorprenent ciutat de 52.000 ànimes i, al singular Les Grands Buffets, enclavat en un complex lúdic, omplir el pap de tots —tal com sona: tots— els clàssics de la cuina francesa ancestral i de 70 referències de 24 AOP o IGP del Llenguadoc-Rosselló, incloent-n’hi una dotzena de nord-catalanes, “una selecció molt alta” d’Alain Chameyrat. Ni borgonyes ni bordeus: són “militants” del vi pròxim, assegura Louis Privat, l’entranyable amo i ideòleg de l’establiment, l’únic que, afirma, en ven tantes referències a copes fora de París. I ¡bomba!: a preu de celler. I més: “I si marxéssiu sense pagar el vi?”. Si te n’hi quedes una caixa, l’ampolla gaudida et surt de franc.

Fora d’un hotel, un bufet lliure, à volonté, que en diuen ells, és, sovint, una cosa aquí i una altra de ben diferent passada la Jonquera, sense cap prejudici. Benvinguts a la seva expressió més noble. A un quart d’hora a peu del centre de Narbona, tant si la bossa sona com si no (a 29,90 per barba), Les Grands Buffets ofereix, des del 1989, una fórmula única: un catàleg inabastable (ni amb la ment, ni amb la vista, ni amb l’estómac) de “tot el menjar de festa tradicional de França i, també, la cuina de la burgesia francesa”, segons Privat, en un bodegó vast que atrau una clientela democràtica —mig miler de comensals— als seus salons i jardins farcits d’art, i amb una qualitat notable i una qualitat-preu excel·lent. 40 formatges triats pel mestre Xavier Thuret —aviat, 120—, sis foies, mig centenar de postres... Tot, fet seu. Una porció ínfima d’aquest bé de Déu la maridem amb Mas de Daumas Gassac (Hérault, “quasi històric”), Clos des Fées (Côtes Catalanes) i Château La Negly (La Clape).

El vi és vital per a l’Aude (capital, Carcassona), el departament que acaricia, per dalt, quasi tot el Principat administrativament francès: els pàmpols de ceràmica i el vinil d’homenatge als viticultors colpejats per la fil·loxera ho insinuen a la façana del mercat narbonès, on és obligatori presenciar el xou de la carn voladora de Chez Bebelle i xafardejar cada parada. L’idil·li de Les Grands Buffets amb el fruit líquid d’aquesta terra i la seva obsessió per divulgar-lo s’estén al Private Bowling Pub de la planta baixa, convertit fa tres anys en un bar de vins pensat per a allò que en diuen l’afterwork per la sommelière Sophie Veyrat, que hi dirigeix tastos. Apassionat, exigent, el propietari revela el resultat de la seva política vínica: els clients —un 80%, forasters— beuen el doble de vi que els d’un restaurant estàndard. Cada any, se n’hi serveixen 55.000 ampolles i se n’hi venen 20.000 més. Els cambrers —tots— coneixen els vins llenguadocians i n’aconsellen segons el seu propi criteri. Lliurement.

També us pot interessar

01/01/1970
Lauren Mowery, reconeguda periodista experta en vi, va assistir a l'Espai Priorat aquest mateix 2017 i el 13 de juny va publicar una llista dels vins que van cridar-li més l'atenció
01/01/1970
Durant un mes i mig, gairebé 2.300 barcelonins han triat les tres millors pizzes de la ciutat entre un ventall de 20 pizzeries i pizzers seleccionats per l'organització | El certamen ha estat organitzat per les autores del bloc SiamoTutteBlogger.com, Angela Visco i Lucia Marra
01/01/1970
Recomanem 6 grans vins negres per encarar les vaques magres de principis d'any | 6 vins que valen més del que costen

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.