Cervesa

Què és una cervesa artesanal? i una industrial?

Per Guillem Laporta, sumiller especialitzat en cervesa

Preguntes i respostes sobre la cervesa artesanal i la industrial

​Tres cerveseres catalanes tornen als Estats Units per participar a la trobada internacional The Festival

| 13/10/2015 a les 17:15h
Especial: Formació
Arxivat a: Cerveses, cervesa artesanal, Cervesa
Fins no fa gaire, al nostre país, parlar de cervesa era parlar de cervesa rossa de baixa fermentació i de producció massiva. Avui en dia, qui més qui menys, ha sentit parlar de la cervesa artesana, però potser no tothom sap què vol dir cervesa artesanal.
 

© Givaga - Fotolia


En què es diferencien la cervesa artesanal i la industrial?
Les cerveses artesanals són cerveses sense additius ni conservants i no es pasteuritzen per estabilitzar-les. Podem afirmar que estan vives i que són un producte evolutiu, que canvia cada dia una mica. 
 
És millor una cervesa artesanal que una d'industrial? No, no per definició. De fet, un dels reptes de les cerveseres artesanes és la constància. Mai una ampolla és igual que una altra. I aquesta és la seva màgia, la seva qualitat. Però, com sabem, les qualitats són virtut i defecte alhora. Per la seva banda, les cerveseres industrials disposen d’uns controls de qualitat molt fiables i els seus productes són molt homogenis. Dit això, una cervesa artesana pot esdevenir una obra d'art arribant a emocionar-nos profundament. Però el següent lot d’aquella cervesa és un misteri i els professionals que treballem amb elles hem d'estar testejant-les per tal de garantir que l'experiència del client serà, com a mínim, satisfactòria.

Podríem concloure, doncs, que les cerveses industrials són 100% segures i les artesanals no? No. Tant unes com altres són 100% segures, és a dir, que no podem emmalaltir pel fet de consumir-les, independentment que el gust sigui més o menys agradable. Totes les empreses legals que produeixen cervesa (artesana o no) han de tenir un número de registre sanitari que només és atorgat si es compleix la normativa del departament corresponent. Aquesta normativa es va pensar per a les grans indústries (que eren les úniques que existien en el moment de la redacció) i és realment exigent.

El "boom" de la cervesa artesanal a Catalunya
A la resta del que anomenem Espanya també s'està introduint la cervesa artesanal. Però, sabíeu que des del 2006 han obert a tot Catalunya més de 40 obradors de cervesa artesanal?

A qui hem d’agraïr la realitat cervesera del nostre país?
No és possible anomenar totes les persones o entitats que han aportat el seu "granet d'ordi", però crec que el meu deure, a part de ressaltar el paper imprescindible del client final que es decanta per aquest perfil de producte i no per un altre, és el de destacar també l'esforç, la passió, la tenacitat i la convicció de tot aquest entramat: els negocis especialitzats (tant cellers, bars i distribuïdores), els mitjans especialitzats (com aquest!), els talleristes dels cursets de tast, les associacions d'amics de la cultura de la cervesa sense ànim de lucre, les botigues en línia que ens permeten fer realitat el somni de fer cervesa tant de manera professional com a casa, i tantes altres iniciatives... A totes aquestes persones els agraïm que situïn Catalunya com a motor de la cervesa artesanal de tota la península Ibèrica.
 

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
Ramon Roset | 15 comentaris
01/01/1970
Us proposem 6 bars tan sorprenents com imprescindibles per prendre unes copes de vi a la ciutat
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

COMENTARIS

Un tast val més que mil paraules!!!!
L'Espumossa, 14/10/2015 a les 15:12
+3
-0
Sempre intentem explicar les diferencies i característiques de la cervesa artesana, però la millor manera de comprovar de que estem parlant és tastar la.
A L'Espumossa Art&Cervesa ja fa anys que oferim una gran selecció de cervesa artesana tant del país com d'importació. Si voleu venir a fer un glop, estem al carrer Provença 171 de Barcelona.
Fins aviat!!!!
Un alte punt de vista
Anònim, 03/11/2015 a les 19:37
+1
-0
Hola! volia donar la meva anònima opinió.
La diferencia entre la cervesa industrial i la artesana es, a part del que comenta Guillem, es l'amor amb que es fa la cervesa artesana... Son cerveses d'autor fetes amb l'ideal de aconseguir mes qualitat y no mes benefici.
Penso que si que hi ha un nom... La persona que va iniciar l'asociació Humulus Lupulus, mestre inspirador de molts, dels primers de catalunya i això inclou a Guillem. Aquesta persona causant del fet que Catalunya estigui molt per debant de la resta de la peninsula es Steve Huxley, hem sorpren molt que no hagi estat anomenat.
Zel professional (potser excessiu)
Anònim, 22/01/2016 a les 12:33
+0
-0
Per si pogués ser d'utilitat:

A més del número de Sanitat (Clau 30-Begudes Alcohóliques) al que es fa referencia en l'article, cal disposar de la corresponent Llicència Ambiental (Llicència Municipal d'Activitats) i tenir ben present que la cervesa està sotmesa a la Reglamentació dels Impostos Especials (IIEE). Sense deixar de banda les obligacions fiscals i laborals que es deriven de les disposicions vigents sobre la materia.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
01/01/1970
L'empresa trasllada la seva seu social a La Rioja
01/01/1970
Tornen les copes de cortesia al Teatre Nacional de Catalunya | S'acaba la temporada de Terrats en Cultura
01/01/1970
El curs anirà a càrrec de Frederic Garrido Vilajuana premi Catalunya 2010 de fotografia- Premi Nacional 2013 de fotografia | El taller va dirigit a tots els amants de l’art que vulguin conèixer la fotogràfica contemplativa i que vulguin potenciar la seva creativitat | Tindrà lloc el 28 d'octubre, de les 9.30 a les 19.00 h