Viticultura heròica

| 08/07/2013 a les 09:52h
Arxivat a: Opinió
 
Durant la primera setmana de juliol s'han realitzat a la Vall d'Aosta els tastos del 21è Concurs Internacional de Vins de Muntanya, organitzat pel CERVIM, el Centre de Recerca, Estudi i Valorització de la Viticultura de Muntanya.  L'edició d'enguany ha tastat  la xifra rècord de 660 vins, i l'esdeveniment segueix ampliant el ventall de regions productores que hi participen. Es tracta d'un concurs insòlit, com els vins que hi participen, elaborats en condicions heròiques: vinyes d'alçada, amb pendents de més d'un 30%, conreades en terrasses i sovint en petites parcel·les de gran dificultat tècnica. Com les vinyes de Donnas (veure imatge), que donen la benvinguda al visitant a l'entrada de la Vall d'Aosta, conreades amb pèrgoles en un pendent vertiginós. El President del CERVIM, Roberto Gaudio (al centre de la imatge), no es cansa d'explicar les particularitats i l'enorme esforç que implica aquesta viticultura heròica, enfatitzant que el valor final d'un vi ha de passar necessàriament per tenir en compte totes aquestes dificultats o reptes lligats a territoris peculiars.

És una bona notícia que aquest any la DOQ Priorat hagi estat admesa al CERVIM. Les activitats d'aquest organisme, vinculades a la recerca i la lluita pel reconeixement oficial de la viticultura heròica, tenen molt a veure amb l'estreta relació que l'elaboració de vi al Priorat té amb el seu patrimoni paisatgístic i humà. És el vi explicat des del paisatge i la seva gent, amb epicentre a la vinya i una clara identitat. Roberto Gaudio valora molt l'inici de col·laboració amb la DOQ Priorat, i recorda l'impacte del paisatge que la comarca té sobre el seus visitants, com si desde la finestreta del cotxe ja s'obté un primer glossari visual per a comprendre els vins que s'hi elaboren. 

Si bé les mostres de vins del Priorat presentades al Concurs Internacional de Vins de Muntanya no han estat molt nombroses, segur que els productors i el conjunt de la comarca aniran descobrint què els pot oferir una organització com el CERVIM en l'escenari dels vins europeus. Segur que no són resultats immediats, però a la llarga els ajudarà molt a explicar els seus vins com un autèntic viatge d'aventura, heròic, com la suma de moltes històries que han servit per assolir un èxit col·lectiu. 

També us pot interessar

01/01/1970
Lauren Mowery, reconeguda periodista experta en vi, va assistir a l'Espai Priorat aquest mateix 2017 i el 13 de juny va publicar una llista dels vins que van cridar-li més l'atenció
01/01/1970
Durant un mes i mig, gairebé 2.300 barcelonins han triat les tres millors pizzes de la ciutat entre un ventall de 20 pizzeries i pizzers seleccionats per l'organització | El certamen ha estat organitzat per les autores del bloc SiamoTutteBlogger.com, Angela Visco i Lucia Marra
01/01/1970
Recomanem 6 grans vins negres per encarar les vaques magres de principis d'any | 6 vins que valen més del que costen

COMENTARIS

es cert encara que....
Anònim, 08/07/2013 a les 13:10
+0
-0
heròic es aconseguir fer raim de qualitat emparat a una D.O. a 35 pesetes el quilo, aixo es el que esta passant a Catalunya, no cal anar a zones de muntanya
Heroic?
Anònim, 10/07/2013 a les 13:38
+0
-0
Anónim el que tu comentes no crec que sigui heròiquic, ans al contrari, crec que és covardia i summissió a les grans empreses i les polítiques que ho permeten.
No te res a veure amb l'article.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Foto: Quico Ortega
Ramon Francas
01/01/1970
Catalunya exporta tres quartes parts del vi que produeix | Els Clàssic Penedès (els escumosos de la DO Penedès) creixen de forma sostinguda | Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, el Regne Unit i Japó són els cins principals mercats on Catalunya exporta els seus vins
01/01/1970
Experimenta amb tecnologies en col·laboració amb empreses i universitats per minimitzar la petjada de carboni
01/01/1970
Aquesta primera jornada de promoció va servir també per a inaugurar un dels protagonistes principals en la campanya de promoció del concurs de les garnatxes, l’exposició itinerant Garnatxa Blanca