APRENDRE A TASTAR VINS ESCUMOSOS

Aprendre a tastar vins escumosos. Consells bàsics per a neòfits

Els vins escumosos mereixen ser tractats a part, per les seves característiques organolèptiques

Us donem 4 recomanacions per aprendre'n una mica i gaudir-ne més

Sabem combinar els vins i el menjar?

| 27/10/2016 a les 10:08h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, Vins escumosos, Cava
Cava Capricis de Vilarnau | Quico Ortega

 
El tast de vins escumosos acostuma a ser una mica més complicat que el dels vins sense gas carbònic -vins tranquils-, perquè ens hem de fixar en algun detall més. Anem per parts.

VISTA: respecte a un vi tranquil hauríem de fixar-nos també en l’aspecte de tres elements relatius al gas carbònic present en els vins escumosos:
· Bombolles: la seva grandària.
· Rosari o efervescències, S’han d’avaluar el conjunt de bombolles menudes que es desprenen continuadament. La seva rapidesa i quantitat: com més petites i lentes, més llarga ha estat la criança del vi a l’ampolla després de la segona fermentació. És sinònim de qualitat.
· Corona (l’escuma de bombolla que es forma a la superfície, al voltant de la copa: la seva grandària i persistència).
També cal parar atenció a la forma i rentat de la copa, factors que influencien enormement el desenvolupament de les bombolles. Una copa massa neta impedeix la desitjada formació de bombolles!

OLFACTE: notarem moltes més aromes secundàries (de fermentació), sobretot en els vins escumosos elaborats segons el mètode tradicional o champenoise, com cava i xampany. Aquests productes han tingut una segona fermentació a l’ampolla, per tant, la reduïda grandària de l’envàs fa que les aromes de fermentació es desenvolupin i integrin en el líquid molt més respecte als escumosos elaborats amb altres mètodes.

BOCA: en comparació amb els vins tranquils hem de fixar-nos també en les sensacions que les bombolles produeixen en el nostre paladar i el seu paper a potenciar l’acidesa.
Tindrem:
· vins lleugerament efervescents, les bombolles gairebé no s’aprecien a nivell visual.
· d’agulla, el contingut del qual en carbònic és apreciable a la boca en forma de lleugera picor o pessigolleig, podent observar-se les bombolles de gas a la copa. El gas carbònic mai no s’ha afegit manualment.
· gasificat, amb gas carbònic exogen, és a dir, no originat pel mateix vi, sinó afegit artificialment.
· escumosos de mètode Charmat, ancestral o tradicional/champenoise, segons el tipus de vinificació.
 

Caves Vilarnau Foto: Quico Ortega


L’equilibri en un vi de escumós es compon, per tant, de 4 elements: acidesa, sucre, alcohol i gas carbònic.

Cal dir que la seva versatilitat fa que aquest tipus de vins es puguin combinar amb gairebé tots els menjars -si no tots-. Podem afirmar que són dels únics vins que harmonitzen bé amb tot tipus de menjar, només haurem de fixar-nos-hi bé a l'hora d'escollir l'escumós correcte; amb més o menys sucre, amb més o menys criança, més afruitat o més torrat...
 

També us pot interessar

01/01/1970
Analitzem amb Màrius Fuertes les calories de la cervesa i del suc de taronja | És certa la afirmació "panxa cervesera"?
01/01/1970
Aprèn a fer el gintònic perfecte amb el sommelier Xavi Nolla | Us donem 5 consells per fer-vos el combinat de la mateixa manera que us el faria un professional
01/01/1970
per Màrius Fuertes, enòleg

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Grans Muralles 2010, un dels vins més emblemàtics de la família Torres, ha obtingut la màxima distinció al Concurs Internacional de Vins Bacchus | El Concurs ha celebrat la seva 15a edició aquesta setmana a Madrid en un tast a cegues amb 85 professionals vinícoles de rellevància mundial.
Sergi Cortés | 2 comentaris
01/01/1970
Els vins blancs del Priorat són grans desconeguts. El prestigi dels vins negres de la zona massa sovint ens han fet oblidar el potencial d'uns vins contundents però alhora elegants
El Doctor Bonaventura Clotet és investit Confrare d'Honor | Rita Lamsdorff
Ramon Francas
01/01/1970
La Confraria del Cava festeja la 36ª Investidura Tardoral a Codorníu
01/01/1970
Reus serà l'escenari del primer Showroom de promoció del Concurs Internacional de les Garnatxes del món | La data serà aquest proper dilluns de 16:30 h a 20:30 h.