INICIATIVES EMPRESARIALS

​Creen una empresa a Bellver de Cerdanya dedicada a la transformació de la gavarrera

La bioquímica i corredora de muntanya, Emma Roca, lidera aquest projecte amb altres dos socis cerdans més

En un mes i mig està prevista que l'empresa Gratacool comenci la comercialització del superaliment en sobres de 150 grams

Una segona línia de venda serà una barreta nutricional

, Bellver de Cerdanya - Talló | 19/03/2017 a les 11:01h
Arxivat a: Societat, Casa Tió, antioxidant, vitamina C, proteïnes, gratacul, Talló, Bellver de Cerdanya, Gratacool, Emma Roca, gavarrera
La bioquímica Emma Roca, aquest dissabte, a Talló, amb fruits de la gavarrera a les mans | Jordi Pardinilla
Tres veïns de la Cerdanya han creat l'empresa Gratacool -nom comercial-, ubicada al nucli de Talló, a Bellver de Cerdanya, dedicada a la transformació i comercialització de la gavarrera (el fruit del roser silvestre -Rosa canina-). El seu missatge publicitari: "la vitamina C de la muntanya". La iniciativa està liderada per la bioquímica i corredora de muntanya, Emma Roca, gerent de Gratacool i que des de fa anys viu en aquesta població de la Batllia cerdana. Roca combina l'entrenament esportiu diari, la finalització de la seva tesi doctoral i la feina com a bomber professional -en el parc de la Seu d'Urgell- amb aquest projecte "engrescador" que ha nascut fa cosa de només sis mesos.
 

Un roser, amb el fruit sec, al municipi de Porté Foto: Jordi Pardinilla


"Què és Gratacool? És una empresa que recol·lecta el fruit silvestre per portar la vitamina C, natural, de la muntanya a casa. I la idea és fer-ho en formats diferents. És molt antioxidant. De fet, és el fruit que té més vitamina C a Europa. I perquè avui només parlem de la vitamina C però encara hi ha altres elements que no els hem explotat prou com són els galactolípids", explica Roca per a Nació Cerdanya. 

El primer producte que sortirà al mercat, en un mes i mig, és el fruit en pols envasat ens uns sobres de 150 grams que es vendran inicialment per internet. "El superaliment és pols de gavarrera barrejada amb poma ecològica. Una cullerada al cereal, a les amanides o on tu vulguis aporta una gran quantitat de proteïnes, vitamines i minerals. I tot d'origen vegetal. Un suplement diari molt important. Els sobres de 150 grams estan pensats per arribar al consumidor final", afirma Roca. Actualment s'està acabant de tancar el disseny dels paquets.

En poques setmanes després arribarà la barreta nutricional i energètica del gratacul. La venda serà també per internet tot i que val a dir que hi ha un centre comercial de la comarca que ha mostrat l'interès per tenir el producte. "El gust? El sabor de la gavarrera és entre àcid i amarg. Per a les barretes les farem amb tres opcions de gustos: crema catalana, xocolata-taronja i llimona-coco.
 

El fruit, ja assecat, a les instal·lacions de l'empresa Gratacool Foto: Jordi Pardinilla


A les hamburgueses de Casa Tió
El tercer dels productes que aconsegueix Gratacool amb el tractament de la gavarrera és una massa, el producte concentrat, que es distribueix en paquets de més pes i que estan destinats a la indústria. Un exemple ens el dóna Casa Tió, de Les Franqueses del Vallès, especialistes en carns. Aquesta empresa càrnia incorporarà la gavarrera a les hamburgueses de carn (vedella i mixtes). "De fet, són els primers que volen introduir aquesta massa a les hamburgueses. Això vol dir que les peces tindran vitamina C, natural. I recordo que aquesta vitamina ens ajuda a absorbir millor el ferro que porta la carn. És una aposta molt intel·ligent", afirma Roca que avança que Casa Tió comercialitzarà aquestes hamburgueses en els propers dies. 

Recol·lecció i plantació
Més de 40 persones, inicialment, han participat en la recol·lecció del fruit aquests mesos: gent a l'atur, amics i familiars i persones de la Fundació Integra de la Seu d'urgell i de la Fundació Tallers de Puigcerdà. "En aquests dos últims casos, els hem donat feina i a més fem una funció social. I voldria dir, a més, que un tant per cent dels ingressos per la venda dels productes de Gratacool estaran destinats a accions socials", manifesta la gerent de l'empresa. Les persones que han participat en la recol·lecció del fruit no ho han fet gratuïtament. En aquesta primera temporada s'han recollit fins a tres tones de gavarrera i el DARP i els ajuntaments han tingut, en tot moment, la informació de quins indrets s'ha recol·lectat el fruit. "La traçabilitat està absolutament recollida", exposa.

Pensant en el futur, Roca afirma que l'empresa vol cultivar aquest roser. "És possible. Hi ha experiència en altres països, amb rosers diferents, a Països de l'Est o Sud-amèrica, per exemple. I ens cal perquè ara imagina't que un any dolent no en surt tant", conclou.

Desenvolupament del Pirineu
Roca explica que iniciatives empresarials d'aquestes característiques poden ser una "sortida laboral per a les futures generacions de la Cerdanya. Vivim molt de la neu i del sector de l'hostaleria. Cal impulsar noves indústries. Una empresa aquí, donant-los feina, amb aquest valor afegit! Aquí, una star up, que pot desenvolupar quantitat de productes i pot arribar a tot el món! Els nostres fills no caldrà que marxin del Pirineu".

L'origen de la iniciativa
"La idea del projecte no ha estat meva. Michel Bayloq, de Lagrimus Barida, també instal·lat aquí a Bellver, va ser qui em va proposar de treballar plegats sobretot per desenvolupar una barreta energètica. Vam començar però té molta feina amb la seva empresa i he continuat jo amb els altres dos socis".
 

Imatge de la portada del llibre Fruits silvestres mengívols i tòxics de Cerdanya i el Capcir, de Joan Muntané i l'Editorial Salòria Foto: Arxiu Muntané

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Directors i responsables dels cicles d’auxiliars d’infermeria dels centres occitans s’han reunit amb membres de la direcció de l’Hospital de Cerdanya.
01/01/1970
Al juny i al novembre s'acollirà 4 estudiants cada vegada per formar-los en infermeria
Puigcerdà tornarà a ser el punt d'arribada i sortida de les MTB Challenge Series.
01/01/1970
Bona part dels millors ciclistes del país sortiran de Puigcerdà per a les MTB Challenge Series
Àngel Ros al claustre de la Seu Vella de Lleida | Adrià Costa
01/01/1970
L'alcalde de Lleida acusa part de l'oposició de presentar-lo com un "fatxa espanyolista" pels carrers franquistes practicant una política de desgast i carrega contra el PDECat per escalfar el tema lingüístic "mentre buscava els vots de C's o el PP" | Afirma que té projecte per anys i admet que va ser un error dir el 2011 i el 2015 que no es presentaria més com a paer en cap: "Prometo que el 2019 no diré que és l'últim cop"
01/01/1970
El 87% dels participants en la votació rebutgen la iniciativa | Han votat 1.739 persones, un 26% del cens, en tres diumenges consecutius
01/01/1970
ERC se situaria molt a prop de Barcelona en Comú, amb vuit regidors, tres més que els que té ara | El PDECat n'obtindria sis, quatre menys dels que té actualment Xavier Trias