INICIATIVES EMPRESARIALS

​Creen una empresa a Bellver de Cerdanya dedicada a la transformació de la gavarrera

La bioquímica i corredora de muntanya, Emma Roca, lidera aquest projecte amb altres dos socis cerdans més

En un mes i mig està prevista que l'empresa Gratacool comenci la comercialització del superaliment en sobres de 150 grams

Una segona línia de venda serà una barreta nutricional

, Bellver de Cerdanya - Talló | 19/03/2017 a les 11:01h
Arxivat a: Societat, Casa Tió, antioxidant, vitamina C, proteïnes, gratacul, Talló, Bellver de Cerdanya, Gratacool, Emma Roca, gavarrera
La bioquímica Emma Roca, aquest dissabte, a Talló, amb fruits de la gavarrera a les mans | Jordi Pardinilla
Tres veïns de la Cerdanya han creat l'empresa Gratacool -nom comercial-, ubicada al nucli de Talló, a Bellver de Cerdanya, dedicada a la transformació i comercialització de la gavarrera (el fruit del roser silvestre -Rosa canina-). El seu missatge publicitari: "la vitamina C de la muntanya". La iniciativa està liderada per la bioquímica i corredora de muntanya, Emma Roca, gerent de Gratacool i que des de fa anys viu en aquesta població de la Batllia cerdana. Roca combina l'entrenament esportiu diari, la finalització de la seva tesi doctoral i la feina com a bomber professional -en el parc de la Seu d'Urgell- amb aquest projecte "engrescador" que ha nascut fa cosa de només sis mesos.
 

Un roser, amb el fruit sec, al municipi de Porté Foto: Jordi Pardinilla


"Què és Gratacool? És una empresa que recol·lecta el fruit silvestre per portar la vitamina C, natural, de la muntanya a casa. I la idea és fer-ho en formats diferents. És molt antioxidant. De fet, és el fruit que té més vitamina C a Europa. I perquè avui només parlem de la vitamina C però encara hi ha altres elements que no els hem explotat prou com són els galactolípids", explica Roca per a Nació Cerdanya. 

El primer producte que sortirà al mercat, en un mes i mig, és el fruit en pols envasat ens uns sobres de 150 grams que es vendran inicialment per internet. "El superaliment és pols de gavarrera barrejada amb poma ecològica. Una cullerada al cereal, a les amanides o on tu vulguis aporta una gran quantitat de proteïnes, vitamines i minerals. I tot d'origen vegetal. Un suplement diari molt important. Els sobres de 150 grams estan pensats per arribar al consumidor final", afirma Roca. Actualment s'està acabant de tancar el disseny dels paquets.

En poques setmanes després arribarà la barreta nutricional i energètica del gratacul. La venda serà també per internet tot i que val a dir que hi ha un centre comercial de la comarca que ha mostrat l'interès per tenir el producte. "El gust? El sabor de la gavarrera és entre àcid i amarg. Per a les barretes les farem amb tres opcions de gustos: crema catalana, xocolata-taronja i llimona-coco.
 

El fruit, ja assecat, a les instal·lacions de l'empresa Gratacool Foto: Jordi Pardinilla


A les hamburgueses de Casa Tió
El tercer dels productes que aconsegueix Gratacool amb el tractament de la gavarrera és una massa, el producte concentrat, que es distribueix en paquets de més pes i que estan destinats a la indústria. Un exemple ens el dóna Casa Tió, de Les Franqueses del Vallès, especialistes en carns. Aquesta empresa càrnia incorporarà la gavarrera a les hamburgueses de carn (vedella i mixtes). "De fet, són els primers que volen introduir aquesta massa a les hamburgueses. Això vol dir que les peces tindran vitamina C, natural. I recordo que aquesta vitamina ens ajuda a absorbir millor el ferro que porta la carn. És una aposta molt intel·ligent", afirma Roca que avança que Casa Tió comercialitzarà aquestes hamburgueses en els propers dies. 

Recol·lecció i plantació
Més de 40 persones, inicialment, han participat en la recol·lecció del fruit aquests mesos: gent a l'atur, amics i familiars i persones de la Fundació Integra de la Seu d'urgell i de la Fundació Tallers de Puigcerdà. "En aquests dos últims casos, els hem donat feina i a més fem una funció social. I voldria dir, a més, que un tant per cent dels ingressos per la venda dels productes de Gratacool estaran destinats a accions socials", manifesta la gerent de l'empresa. Les persones que han participat en la recol·lecció del fruit no ho han fet gratuïtament. En aquesta primera temporada s'han recollit fins a tres tones de gavarrera i el DARP i els ajuntaments han tingut, en tot moment, la informació de quins indrets s'ha recol·lectat el fruit. "La traçabilitat està absolutament recollida", exposa.

Pensant en el futur, Roca afirma que l'empresa vol cultivar aquest roser. "És possible. Hi ha experiència en altres països, amb rosers diferents, a Països de l'Est o Sud-amèrica, per exemple. I ens cal perquè ara imagina't que un any dolent no en surt tant", conclou.

Desenvolupament del Pirineu
Roca explica que iniciatives empresarials d'aquestes característiques poden ser una "sortida laboral per a les futures generacions de la Cerdanya. Vivim molt de la neu i del sector de l'hostaleria. Cal impulsar noves indústries. Una empresa aquí, donant-los feina, amb aquest valor afegit! Aquí, una star up, que pot desenvolupar quantitat de productes i pot arribar a tot el món! Els nostres fills no caldrà que marxin del Pirineu".

L'origen de la iniciativa
"La idea del projecte no ha estat meva. Michel Bayloq, de Lagrimus Barida, també instal·lat aquí a Bellver, va ser qui em va proposar de treballar plegats sobretot per desenvolupar una barreta energètica. Vam començar però té molta feina amb la seva empresa i he continuat jo amb els altres dos socis".
 

Imatge de la portada del llibre Fruits silvestres mengívols i tòxics de Cerdanya i el Capcir, de Joan Muntané i l'Editorial Salòria Foto: Arxiu Muntané

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Un vehicle va sortir de la calçada i va bolcar després de caure pel marge de la carretera
Xavier Albalat, gerent de la Fundació Hospital de Puigcerdà | Jordi Pardinilla
01/01/1970
La iniciativa crearà 9 llocs de treball i ja hi ha una vintena d'empreses interessades | La bugaderia vol començar rentant 2.500 quilos de roba al dia amb l'objectiu d'arribar als 5.000 quilos diaris
Visita a l'interior de l'escorxador transfronterer de la Cerdanya | Jordi Pardinilla
01/01/1970
El projecte ha representat una inversió de 5,4 milions d'euros que s'han finançat mitjançant ajuts europeus i les aportacions del Consell Comarcal de la Cerdanya, el Sindicat de l’Abattoir de Bourg- Madame, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya | Les instal·lacions, que es troben a Ur, van començar a construir-se l'any 2010
Mariano Rajoy, aquest dimarts a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
Ofereix invertir en diferents fases fins a 6.630 milions en rodalies, corredor mediterrani, aeroport, ports i carreteres | Demana suport als empresaris per frenar el procés però no fa cap oferta de trellat polític
01/01/1970
També hi participen els equips d'habitatge | La tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, diu que es tracta d'"ampliar els radars" per fer "més clara la fotografia" de les llars vulnerables a la ciutat
01/01/1970
Cada centre dissenyarà el seu propi programa d'actuació per resoldre els conflictes entre els estudiants "a través del diàleg i la mediació", segons el Departament | Meritxell Ruiz avança que el pla forma part d'una "estratègia global" pensada per combatre els casos de bullying