La Patum de la Pietat camina cap a la modernització, amb millores en tota la comparseria

La festa del barri continua mantenint l'essència juvenil, com un planter per a la Patum dels grans

01 de juny del 2017
Actualitzat a les 14:29h
Nans Nous a la Patum de la Pietat
Nans Nous a la Patum de la Pietat | Aida Morales
La Patum de la Pietat tornarà a convertir-se en un dels preludis més esperats de la festa berguedana, just després que el Tabal hagi anunciat, el dia de l'Ascensió, que la Patum ja és aquí. Serà a partir d'aquest proper divendres 2 de juny, amb tota una sèrie de millores que permeten que aquesta tradició veïnal continuï viva i amb una empenta, fins i tot, cada vegada més gran. 

Amb més de 50 anys a l'esquena, de fet, aquesta Patum és una de les més estimades pel seu caire íntim i especial. El fet de ser de barri, amb els seus avantatges i inconvenients, permet teixir importants vincles entre els seus participants, bona part dels quals són la mainada i, d'aquesta manera, crear un magnífic planter per a la Patum normal. 

De fet, aquest pas intermedi és el que ha destacat Josep Noguera i Canal al pròleg del programa d'enguany, que ha situat la Patum de la Pietat com un fenomen particular nascut al barri, que donava sortida a tots aquells joves i nens que ja s'havien fet grans per a la Patum Infantil, però que encara no n'eren prou, per la dels grans. Una Patum, puntualitza Noguera, també mancada d'escenari en un principi, però que amb els anys s'ha anat conformant un espai propi a la plaça de la Pietat, que actualment esdevé privilegiat per veure, entendre i representar aquesta Patum tan berguedana. 

La tradició, de fet, és un dels elements que ha fet perviure la festa. No obstant això, aquesta segueix una tònica de millora i modernització que, sobretot aquest any, es notarà en totes les comparses. Tal com han explicat a NacióBerguedà, gairebé tots els elements s'han "retocat". Per exemple, han destacat, s'han repintat les mans dels Nans, s'ha canviat la cua i les orelles de les Guites, s'han reforçat Gegants i Cavallets, i s'han fet millores en l'Àliga. 

A més, també s'ha hagut d'aplicar la normativa del foc, que no permet la participació de nens menors als 10 anys en les comparses del foc. 

Els actes

Divendres 2 de juny a les 20.00 hores els actes donaran el tret d'inici amb una cercavila pels carrers del barri amb la banda de l'Escola Municipal de Música, que obsequiaran amb les primeres tandes da Patum. I de cara a dissabte, a les 10.30 del matí i fins les 13.00 hores, se celebrarà el IV Taller i Concurs de Dibuix Infantil, amb inscripcions al local de l'Agrupació de Veïns fins a les 11.00 hores. 

La Patum en sí, però, començarà a la tarda, amb la Patum Infantil del carrer a les 19.00 hores i, ja diumenge, Patum completa amb Plens i Tirabols a les 18.30 hores a la mateixa plaça. 

Abans, però, i durant tot el dia, la Pietat s'haurà omplert d'actes per a totes les edats. A les 8.00 del matí de diumenge es convoca els veïns a sortir a esporgar amb timons i plantes aromàtiques de tagastet i, a les 9.30 del matí, es farà una repicada de campanes amb gran esmorzar popular amb tastets, botifarres i cansalada. Acte seguit, a les 12.00 del migdia, hi haurà Patum de Lluïment amb música en directe de la Banda de l'Escola de Música de Berga i, a les 18.00 hores, el repartiment de premis del concurs de dibuix. 

Finalment, dilluns 5 de juny hi haurà una despertada general a les 11.45 amb una salva de coets i repicada de campanes i, al migdia, Santa Missa a l'església de la Mare de Déu de la Pietat, en memòria dels difunts i com a cloenda dels actes de la festa del carrer. A la sortida de missa, a més, es repertiran els cors beneïts de la Mare de Déu de la Pietat. 

Caretes i diplomes

Pel que fa a les distincions honorífiques d'aquest any hi haurà caretes per a Ton Elias Costa, Roger Barat Auleda, la família Caselles Zapater i Andrea Carrillo Barragan. Per altra banda, s'entregaran diplomes a Laia Gurri Francès, Roger Gurri Francès, Adrià Jorge Rubio, Joan Gómes Líria, Miquel García Barragan, Eloi Escobet Amat i Aaron Duran García. 
Arxivat a