La Fira de Maig de Berga aposta per connectar-se amb els comerços en dos dies centrats en l'economia circular

La fira, amb un pressupost de 27.000 euros, inclourà una zona d'espectacles, concerts i food trucks, i prohibirà l'estacionament i el trànsit al passeig de la Indústria | David Font considera que la Fira de Maig serà un "gran aparador" per explicar l'economia circular

24 d'abril del 2017
Actualitzat el 25 d'abril a les 12:27h
Roda de premsa de presentació de la Fira de Maig de Berga.
Roda de premsa de presentació de la Fira de Maig de Berga. | Aida Morales
La Fira de Maig de Berga tornarà a innovar, enguany, amb una aposta decidida cap al futur. Tal com han explicat el president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, David Font, i el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, en una roda de premsa, aquest any la fira multisectorial centrarà l'atenció en la producció sostenible, de proximitat i que reaprofita. D'aquesta manera, ha indicat el regidor, durant els dies 30 d'abril i 1 de maig, Berga descobrirà a la seva ciutadania una nova manera de produir, amb exemples d'empreses concretes que ja segueixen aquesta filosofia, que busca garantir el creixement sostenible dels territoris, mitjançant la utilització dels recursos d'una manera més eficient i intel·ligent. 

La fira per excel·lència de Berga, la que s'emporta una part més important dels recursos municipals per a fires (en concret, 27.000 euros), tornarà a allargar-se dos dies, amb voluntat de continuar innovant a nivell estètic però, en aquesta edició, també aportar una nova visió de fons, basada en el contingut. La Fira de Maig, doncs, seguirà una estètica similar a la de l'any passat, conformada per palets, però ubicats de diferent manera, amb l'objectiu, també, de millorar la seva connexió amb les botigues de l'eix comercial. 

En aquest punt, ha precisat Ribera, es prohibirà la circulació, però també l'estacionament de cotxes, a tota la zona del vall, de manera que "no quedi cap barrera de cotxes i circulació", i les persones no només puguin passejar pel passeig, sinó que també s'apropin a les botigues sense interferències. Per altra banda, i com a novetat, davant de l'ambulatori hi haurà un espai per a actuacions i zona de descans, amb activitats infantils i concerts, tot i que també una zona de food trucks amb menjar i beure. 

Estructura similar a la de l'any passat

A nivell formal, la fira seguirà una estructura similar a la de l'any passat, amb l'escenari d'actuacions per als gimnasos a la plaça Viladomat, intentant que la música interfereixi el mínim possible amb la sonoritat de l'esdeveniment multisectorial. A partir de llavors, se situaran els diversos blocs d'expositors. Els primers seran les empreses de formació i d'economia circular. Aquestes, diverses procedents del Berguedà, ha explicat Ribera, exposaran la seva filosofia i manera de treballar com a exemple i inspiració per a la resta.

De fet, ha remarcat, l'economia circular ha d'acabar "abastant-ho tot", ja que cada vegada es té més consciència que "per generar-ne dos, no n'has d'esguerrar cinc", ha exemplificat. "Qui no estigui en aquest àmbit, quedarà, més tard o més d'hora, fora dels sistemes de producció", ha afirmat, ja que tot resultarà molt més car. 
 

El regidor de Promoció Econòmica de Berga, Francesc Ribera, i el president de l'ADBerguedà, David Font Foto: Aida Morales


En la segona carpa, per altra banda, se situaran les institucions, les entitats cíviques, socials, culturals i esportives, i les empreses i serveis. En conjunt, es calcula que hi haurà un nombre d'expositors similars al de l'any passat. A partir d'aquest segon bloc ja s'exposarà el sector de l'automoció i de la jardineria, i després de l'ambulatori, els productors del Berguedà i els estands d'artesania i alimentació. 

A més, tant dissabte com diumenge hi haurà l'actuació teatral de La Farsa "Aquí no paga ni Déu" al Teatre Municipal, i diumenge es farà l'exhibició de cotxes d'època a la plaça de Sant Pere, i l'actuació dels Castellers de Berga a la plaça Doctor Saló. 

L'economia circular, una aposta de comarca

Segons ha destacat el president de l'ADBerguedà, David Font, l'economia circular s'ha escollit com a eix vertebrador de la fira, ja que és un "repte" que s'ha d'emprendre a nivell local, comarcal, tot i que també nacional i internacional. A més, ha precisat, és un concepte que des de l'Agència ja s'està treballant en el marc de diferents projectes, com ara l'aprofitament forestal dels boscos. 

En aquest punt, ha dit, ja hi ha diverses empreses que treballen seguint la lògica de l'economia circular, i és important explicar el seu funcionament a la fira que, tal com ha recordat, és un "gran aparador" per explicar-la. "Estic convençut que l'aposta en la Fira de Maig serà un èxit", ha declarat, tot indicant: "Ha de ser un punt de partida d'aquesta nova manera de concebre el nostre món, comarca i Berga".