Les truitades, una tradició que sobreviu al Berguedà

Diversos municipis de la comarca celebren truitades durant aquest i els propers caps de setmana

Redacció
21 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:08h
Truita
Truita | ND
Les truitades són una de les tradicions antigues vinculades a la Pasqua que, molt relacionades amb les cantades de Caramelles, encara sobreviuen en alguns pobles del Berguedà. En aquestes, els grups caramellaires anaven passant casa per casa a canvi d'ous de les gallines dels veïns, que servien, després, per fer les truites d'aquest menjar popular. Actualment, la gent dona diners per ajudar a comprar aquests ous. 

La població més primerenca en celebrar la truitada és Vilada, que celebra aquesta tradició el 17 d'abril. Aquest proper cap de setmana del 23 d'abril, per altra banda, faran truitades a Bagà, la Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet i Avià. En alguns municipis, aquestes s'acompanyen d'embotits, all i julivert, mentre que en altres, també hi ha alls tendres, cansalada i tastet. En el cas de la Pobla de Lillet, aquesta es fa al Santuari de Falgars, amb una missa solemne i la benedicció del terme, mentre que a Avià es fa a l'entorn de l'Ateneu, amb animació infantil, ballets, Caramelles i un concert de música tradicional.

Les truitades continuaran el 30 d'abril a Sant Julià de Cerdanyola, el 7 de maig a Vallcebre i, finalment, el 14 de maig a Guardiola de Berguedà.